Μητσοτάκης: Μιλά απόψε στον Alpha

Στις 18:00 το απόγευμα πρόκειται να μεταδοθεί το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά το οποίο πρόκειται να ανακοινώσει τον οδικό χάρτη για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα τουρισμού και οικονομικής δραστηριότητας.

Η ενημέρωση των διαπιστευμένων, στο Υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιηθεί στις 19:00, από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Στην ενημέρωση θα συμμετέχουν η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Την επόμενη ημέρα του lockdown με τη σταδιακή άρση μέτρων προετοίμαζε εδώ και μέρες η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει τον οδικό χάρτη στον οποίο θα αποτυπώνονται οι ημερομηνίες που θα ανοίξουν μια σειρά από δραστηριότητεςΆνοιγμα σχολείων, λιανεμπόριο χωρίς sms στο 13032μετακίνηση από δήμο σε δήμο και μετακίνηση εκτός νομού, άνοιγμα εστίασης και της οικονομικής ζωής στη χώρα. Ένα πρώτο στίγμα έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας ημερομηνία ορόσημο την 15η Μαΐου για επιστροφή σε ρυθμούς κανονικότητας.

Μέχρι τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η εστίαση ανοίγει την Τρίτη του Πάσχα, στις 4 Μαΐου. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έδωσε τη συγκατάθεσή της για την επανεκκίνηση της εστίασης, μετά από 6 μήνες. Το άνοιγμα θα γίνει με πολύ αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 10 Μαΐου ανοίγουν τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια και ότι από τις 14 του ίδιου μήνα θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Για τη Μεγάλη Εβδομάδα η επιτροπή εισηγείται η απαγόρευση κυκλοφορίας να αρχίζει στις 22:00 και για το βράδυ της Ανάστασης να ξεκινήσει στις 23:00.

Όσον αφορά στην Κυριακή του Πάσχα η επιτροπή εισηγείται να είναι έως 9 άτομα στο τραπέζι (από 2 οικογένειες) σε κλειστούς χώρους και μέχρι 12 άτομα, εφόσον το τραπέζι γίνει σε εξωτερικό χώρο. Ο τουρισμός έχει ανακοινωθεί ότι θα ανοίξει επισήμως στις 14 Μαϊου.