Στις αρχές Νοεμβρίου το τετ α τετ Μπάιντεν - Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο

Παρότι η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμα καθοριστεί όμως οι επικοινωνίες μεταξύ των δύο επιτελείων για την συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τζο Μπάιντεν είναι σε πλήρη εξέλιξη. 

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες το τετ α τετ στο Λευκό Οίκο θα γίνει στο τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου στην αμερικανική πρωτεύουσα. 

Θα έχει προηγηθεί ένα ακόμα ταξίδι του κ.Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αυτή τη φορά στα μέσα Σεπτεμβρίου. Αιτία θα είναι η συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου και εκεί αναμένεται να έχει πολύ ενδιαφέρουσες διμερείς επαφές. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι κατά τη διάρκεια της περσινής συνέλευσης ο κ.Μητσοτάκης συνάντησε τον κ.Ερντογάν.  

Προφανώς όμως όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επίσκεψη του Νοεμβρίου όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνδυάσει την επίσκεψη στο Οβάλ Γραφείο με την παρουσία του στην τελετή για τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν του Μανχάταν.

Η τελετή προγραμματίζεται για τις 2 Νοεμβρίου και το παρών θα δώσει και ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Το συγκεκριμένο λοιπόν γεγονός φαίνεται πως θα αποτελέσει την αφορμή ώστε ο κ.Μητσοτάκης να περάσει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού προκειμένου να τιμήσει με την παρουσία του μία σημαντική στιγμή της ελληνικής ομογένειας. 

Το τετ α τετ στον Λευκό Οίκο ουσιαστικά «κλείδωσε» κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο ηγέτες στις 25 Μαρτίου με πρωτοβουλία του κ.Μπάιντεν. Τότε ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απευθύνει   «ανοιχτή» πρόσκληση στον κ. Μητσοτάκη ώστε να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στις ΗΠΑ με την πρώτη ευκαιρία. 

Κατά την τηλεφωνική εκείνη επαφή ο κ.Μπάιντεν δεν έκρυψε το γεγονός ότι είναι ένας άριστος γνώστης των θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τονίσει  στον κ. Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. 

Παράλληλα είχε υπογραμμίσει τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, με αιχμή τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν μάλιστα είχε δείξει να συμμερίζεται απολύτως τα όσα είχε τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα και την στάση του Ταγίπ Ερντογάν.

Τα παραπάνω στοιχεία καθιστούν τη φθινοπωρινή συνάντηση εξαιρετική ενδιαφέρουσα εάν κάποιος υπολογίσει και την ευρύτερη συγκυρία, με την Άγκυρα να μην λέει να κάνει πίσω από την οδό των προκλήσεων.