Ισραηλινοί ερευνητές αποκάλυψαν την Τρίτη δεκάδες αποσπάσματα Χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, και τα οποία περιέχουν βιβλικά κείμενα ηλικίας σχεδόν 2.000 ετών. Τα κείμενα αυτά, προστίθενται σε ένα σύνολο ευρημάτων που έχουν ρίξει φως στην ιστορία του Ιουδαϊσμού, του πρώιμου χριστιανισμού, αλλά και του τρόπου ζωής κατά την αρχαιότητα.

Τα αποσπάσματα των παπύρων, το μέγεθος των οποίων κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά έως ένα δάχτυλο, είναι τα πρώτα που έχουν ανασυρθεί από αρχαιολογικούς χώρους της Ερήμου της Ιουδαίας εδώ και περίπου 60 χρόνια. Εντοπίστηκαν στο πλαίσιο του τετραετούς εθνικού προγράμματος του Ισραήλ με στόχο την αποτροπή της αρχαιοκαπηλίας στις απομακρυσμένες σπηλιές της ερήμου στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της Ιερουσαλήμ, που φτάνει μέχρι τα σύνορα του Ισραήλ και της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Στο ίδιο πλαίσιο εντοπίστηκαν και πολλά ακόμη σπάνια και ιστορικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων και ένα πλεκτό καλάθι με ένα σκέπαστρο που υπολογίζεται ότι έχει ηλικία περίπου 10.500 ετών, και το οποίο ενδέχεται να είναι το αρχαιότερο τέτοιο καλάθι που έχει ανακαλυφθεί οπουδήποτε στον κόσμο. Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν επίσης και έναν μουμιοποιημένο σκελετό ηλικίας 6.000 ετών, ενός παιδιού που είχε ενταφιαστεί σε εμβρυακή στάση, τυλιγμένο με ένα ύφασμα.

New Dead Sea scrolls found in desert cave in Israel | CBC News

«Η ομάδα της ερήμου επέδειξε εξαιρετική γενναιότητα, αφοσίωση και αποφασιστικότητα απέναντι στο στόχο της, μπαίνοντας στο εσωτερικό σπηλιών που βρίσκονται ανάμεσα στη γη και τον ουρανό», δήλωσε ο Ισραήλ Χάσον, απερχόμενος διευθυντής της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, που προστατεύει περίπου 15.000 αποσπάσματα των χειρογράφων.

Πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ότι η εργασία στα σπήλαια περιλάμβανε «ανασκαφές και μετακινήσεις στο εσωτερικό τους, εργασία σε περιβάλλον βαριάς και αποπνικτικής σκόνης και την επιστροφή με δώρα ανυπολόγιστης αξίας για την ανθρωπότητα».

Τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, τα περισσότερα εκ των οποίων εντοπίστηκαν εντός του αιώνα, περιλαμβάνουν τα πρώτα αντίγραφα που μας είναι γνωστά σχεδόν από κάθε βιβλίο της Εβραϊκής Βίβλου, εκτός από το Βιβλίο της Εσθήρ, γραμμένα σε παπύρους και περγαμηνές.

Χρονολογούνται από τον τρίτο π.Χ. αιώνα μέχρι τον πρώτο μ.Χ. αιώνα και επάνω τους φέρουν βιβλικά και αποκρυφιστικά κείμενα. Γενικώς θεωρείται ότι ανήκουν στις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ού αιώνα και παραμένουν στο επίκεντρο έντονων ακαδημαϊκών διαφωνιών σε όλο τον κόσμο.

Οι ξηρές συνθήκες της Ερήμου της Ιουδαίας πρόσφεραν έναν μοναδικό περιβάλλον για τη φυσική συντήρηση των αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποτελούνται από οργανικά υλικά, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα άντεχαν στο πέρασμα του χρόνου.

Τα τελευταία αποσπάσματα προέρχονται από έναν πάπυρο που ανακαλύφθηκε αρχικά στο λεγόμενο Σπήλαιο του Τρόμου, στα νότια του Έιν Γκεντί, στην ισραηλινή επικράτεια. Γραμμένα στα ελληνικά από δύο γραφείς, χρονολογούνται στην περίοδο της ανταρσίας του Μπαρ Κοχμπά, δηλαδή σχεδόν 1.900 χρόνια πριν, όταν Εβραίοι αντάρτες δραπέτευσαν με τις οικογένειές τους και κρύφτηκαν από τους Ρωμαίους στις σπηλιές της ερήμου.

Οι Ρωμαίοι εντόπισαν και πολιόρκησαν τους εκτοπισμένους από το Σπήλαιο του Τρόμου, μέχρι που πέθαναν από ασιτία. Οι πρώτοι αρχαιολόγοι που έφτασαν στην περιοχή τον προηγούμενο αιώνα, ανακάλυψαν τα κρανία και τα οστά τους τοποθετημένα σε καλάθια εντός της σπηλιάς.

Ο νέος πάπυρος περιλαμβάνει στίχους από το Βιβλίο του Ζαχαρία (8:16-17) συμπεριλαμβανομένου του ονόματος του Θεού που είναι γραμμένο σε αρχαία εβραϊκά, αλλά και στίχους από το Βιβλίο του Ναούμ (1:5-6) και τα δύο εκ των οποίων περιλαμβάνονται στο βιβλικό Βιβλίο των Δώδεκα Ησσόνων Προφητών.

Οι ειδικοί κατάφεραν να αναδομήσουν 11 στίχους του κειμένου του Ζαχαρία, συμπεριλαμβανομένων των στίχων: «Αυτά τα πράγματα πρέπει να κάνετε: Να λέτε την αλήθεια ο ένας στον άλλο, να δίνετε την αλήθεια και να τελειοποιείτε τη δικαιοσύνη εντός των τειχών σας. Και να μην κάνετε κακό ο ένας στον άλλο, και να μην αγαπάτε την ψευδορκία, γιατί όλα αυτά είναι τα πράγματα που μισώ – λέει ο Κύριος».

Ο Όρεν Έιμπλμαν, μέλος της ομάδας της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων που συντήρησε και μελέτησε τα νέα αποσπάσματα, περιγράφει τα ευρήματα ως «άλλο ένα μικρό κομμάτι στο παζλ του παρελθόντος».

Μιλώντας στα εργαστήρια του Ισραηλινού Μουσείου της Ιερουσαλήμ όπου τα χειρόγραφα εκτίθενται για τους δημοσιογράφους την Τρίτη το πρωί, δήλωσε ότι η ιδέα της ισονομίας για όλους εμπεριέχεται σε αυτούς τους στίχους που «διαβάζονται από ανθρώπους και είναι σημαντικοί για τους ανθρώπους μέχρι και σήμερα».