Στο Παρίσι οι αξιωματικοί απειλούν τον Μακρόν - Ημέρες του 1961 θυμίζει η επιστολή τους

Εξήντα χρόνια πίσω γύρισε το ρολόι στη Γαλλία όταν το πρόσφατο προνουντσιαμέντο των αποστράτων αξιωματικών στον Μακρόν, και τώρα η επιστολή περίπου 2 χιλιάδων εν ενεργεία αξιωματικών τον προειδοποίησαν να αλλάξει πολιτική «για να μην παραδώσει τη χώρα στους μουσουλμάνους» και του επισήμαναν ότι «η Γαλλία κινδυνεύει να καταπέσει σε εμφύλιο πόλεμο» εξαιτίας της μεγάλης παρουσίας των μουσουλμάνων. 

Ημέρες του Απριλίου του 1961 θύμισε η κίνηση των Γάλλων αξιωματικών, σοκάροντας την Ευρώπη, η οποία τα τελευταία 47 χρόνια απολαμβάνει μια σταθερή πολιτική ζωή χωρίς παρεκτροπές σε πολιτικό επίπεδο τουλάχιστον…

Στις 22 Απριλίου 1961 να θυμίσουμε, και επί τέσσερις ημέρες, η τότε νεοσύστατη Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία βίωσε ένα κομβικό γεγονός που εξέπληξε την Ευρώπη. Πραξικόπημα στο Αλγέρι…

Συγκεκριμένα οι στρατηγοί Μορίς Σαλ, Αντρέ Τσελέρ, Εντμόν Ζουό και Ραούλ Σαλάν τέθηκαν επικεφαλής ενός στρατιωτικού κινήματος στο Αλγέρι εναντίον του στρατηγού Ντε Γκωλ, προέδρου της Δημοκρατίας. Το κίνημα ήταν ανοιχτή αντίδραση εναντίον της πολιτικής του τελευταίου στο Αλγερινό και στην πραγματικότητα αποτελούσε κορύφωση μιας σειράς κρίσεων που είδαν το φως από τη στιγμή που το θέμα της αυτοδιάθεσης της Αλγερίας τέθηκε επί τάπητος ανοιχτά από τον Γάλλο ηγέτη.

Τώρα δυο χιλιάδες Γάλλοι αξιωματικοί με επιστολή τους κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου για εμφύλιο πόλεμο στην Γαλλία και στέκονται στο πλευρό των εν αποστρατεία αξιωματικών που είχαν στείλει παρόμοια επιστολή πριν από λίγες ημέρες. 

Να σημειώσουμε ότι οι υπογράφοντες παρέμειναν ανώνυμοι επειδή -αναφέρουν- «όπως και οι υπογράφοντες της προηγούμενης επιστολής, διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο νομικών κυρώσεων από τα στρατοδικεία».

Σύμφωνα με γαλλικές ιστοσελίδες οι εν ενεργεία στρατιωτικοί προειδοποιούν στην επιστολή τους τον Γάλλο πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν ότι διακυβεύεται η «επιβίωση» της Γαλλίας επειδή ο ίδιος φέρεται -σύμφωνα με τους στρατιωτικούς- να έχει κάνει «παραχωρήσεις» στους ισλαμιστές στην χώρα.

«Οι εν αποστρατεία ανώτεροι μας είχαν απόλυτο δίκιο, διότι όντως βλέπουμε βία στις πόλεις μας, βλέπουμε ορισμένες κοινότητες να κυριαρχούν στο δημόσιο τομέα με την παρουσία τους, βλέπουμε το μίσος ενάντια στη Γαλλία και στην ιστορία της να γίνεται ο κανόνας», τονίζει η νέα επιστολή.

Οι εν ενεργεία Γάλλοι στρατιωτικοί μιλούν για «κατάσταση εμφυλίου πολέμου στη χώρα, η οποία κλιμακώνεται συνεχώς».

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι «θα υπάρξει πιθανότατα εμφύλιος πόλεμος στη χώρα και στην περίπτωση αυτή ο στρατός θα επιχειρήσει να διατηρήσει την τάξη», κάνοντας σαφή υπόμνηση στο ρόλο των γαλλικών δυνάμεων. 

Αναφέρουν επίσης ότι προέρχονται από όλους τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων και ότι ορισμένοι είχαν αποκτήσει πολεμική εμπειρία στο Αφγανιστάν, το Μάλι και την Κεντρική Αφρική.

Οι εν ενεργεία Γάλλοι στρατιωτικοί παραπονούνται ότι σε αυτήν την ήπειρο σκοτώθηκαν στρατιώτες στον αγώνα κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού, ενώ η κυβέρνηση στο γαλλικό έδαφος κάνει συνεχώς παραχωρήσεις.

«Εγκαταλελειμμένα προάστια»

Οι συντάκτες της επιστολής και οι υπογράφοντες, στηλιτεύουν τα «εγκαταλελειμμένα προάστια», στα οποία διαπιστώνουν «συμβιβασμούς με παραβάτες». Να σημειωθεί ότι στα προάστια του Παρισιού όπου κατοικούν κατά κύριο λόγο μουσουλμάνοι μετανάστες ή πρόσφυγες καθώς και Γάλλοι δεύτερης ή τρίτης γενιάς αραβικής καταγωγής, η κατάσταση είναι οριακή, όταν δεν ξεφεύγει ενίοτε από τα όρια και ξεσπούν επεισόδια. 

Οι αξιωματικοί σημειώνουν μεταξύ άλλων:

«Μερικοί από εμάς αντιμετωπίσαμε εχθρικά πυρά στο Αφγανιστάν, το Μάλι, την Κεντρική Αφρική και αλλού. Μερικοί από εμάς έχουν χάσει τους συναδέλφους τους. Στη γη μας, μερικοί από εμάς όμως είδαμε άλλου τύπου εχθρικά πυρά. Πρόκειται για τα πυρά του ακραίου ισλαμισμού στον οποίο δώσατε προνόμια.

Υπομείναμε τις προσπάθειες οργάνωσης πολλών θρησκευτικών κοινοτήτων. Για αυτές τις θρησκευτικές κοινότητες, η Γαλλία δεν σημαίνει τίποτα, παρά μόνο γελοιοποίηση, ταπείνωση και ακόμη και περισσότερο μίσος.

Βλέπουμε τη βία στις πόλεις μας. Βλέπουμε ότι ο σεχταρισμός έχει λάβει διαστάσεις σε δημόσιους χώρους και σε δημόσιες συζητήσεις. Βλέπουμε ότι το μίσος εναντίον της Γαλλίας και της ιστορίας της έχει γίνει ο κανόνας».

Σε μια πρώτη αντίδραση  ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanen είπε ότι η ανώνυμη επιστολή εν ενεργεία στρατιωτικών, δεν είναι μια τολμηρή πράξη.

«Μιλάμε για ανώνυμα άτομα. Αυτό είναι το θάρρος τους; ανώνυμα; Όταν θέλετε να ασχοληθείτε με την πολιτική, παρουσιάζετε την υποψηφιότητά σας στις εκλογές. Εγώ όταν ήμουν δυσαρεστημένος με αυτό που συνέβαινε, πήγαινα στις κάλπες, και σε μια δημοκρατική χώρα, η επιλογή είναι η προσφυγή στον λαό, όχι όμως όπως φαίνεται για κάποιους στρατιωτικούς … Πόσο γελοία είναι αυτή η “γενναία” κοινωνία, η οποία δίνει φωνή σε ανώνυμους ανθρώπους;», δήλωσε ο Darmanen.s