Την ώρα που στις ΗΠΑ τα κρούσματα του κορωνοϊού ανεβαίνουν δραματικά, ο Λευκός Οίκος στρέφεται κατά του κορυφαίου λοιμοξιωλόγου, Δρ. Άντονι Φάουτσι.

Με μια ανακοίνωση το Σάββατο, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι «αρκετοί αξιωματούχοι ανησυχούν με τις λάθος εκτιμήσεις του Φάουτσι», παραθέτοντας μια λίστα με παραδείγματα επικαλούμενος δηλώσεις του ειδικού κατά το αρχικό στάδιο της πανδημίας.

Πρόκειται για μια προσπάθεια του Λευκού Οίκου να στοχοποιήσει τον Φάουτσι την ώρα που φημολογείται πως έχει διακοπεί κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τον Πρόεδρο. Σύμφωνα με το CNN, η ένταση μεταξύ των δύο ανδρών είναι γνωστή εδώ και καιρό καθώς απαντούσαν ο ένας στον άλλο μέσω συνεντεύξεων και δηλώσεων.

Σε μια πρόσφατη σειρά συνεντεύξεων ο Φάουτσι – ο οποίος έχει συνεργαστεί με έξι προέδρους και από τους δύο πολιτικούς χώρους – διατύπωσε την ανοιχτή διαφωνία του με τον πρόεδρο Τραμπ.

«Ως χώρα, όταν μπαίνουμε σε σύγκριση με άλλες χώρες, δεν νομίζω ότι μπορείς να λες ότι τα πάμε υπέροχα. Εννοώ ότι δεν είναι αλήθεια». δήλωσε ο Φάουτσι. Σε άλλη συνέντευξη ο ειδικός απάντησε σε ισχυρισμό του Τραμπ ότι «το 99% των κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ είναι αβλαβές», λέγοντας ότι δεν ήξερε πού βρήκε αυτό τον αριθμό ο πρόεδρος, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η ερμηνεία του Τραμπ ήταν λάθος.

Φυσικά, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για τον Φάουτσι σε εκπομπή εθνικής εμβέλειας: «Ο Δρ. Φάουτσι είναι καλός άνθρωπος, όμως έχει κάνει πολλά λάθη», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, υπονομεύοντας τον ειδικό δημόσιας υγείας τον οποίο σύμφωνα με δημοσκόπηση οι Αμερικανοί εμπιστεύονται πολύ περισσότερο.

Σε άλλες συνεντεύξεις του ο Αμερικανός πρόεδρος αμφισβήτησε ανοιχτά τις συμβουλές του στο κοινό. «Νομίζω, ότι είμαστε καλά. Διαφωνώ μαζί του» δήλωσε όταν ρωτήθηκε σχετικά με την εκτίμηση του Φάουτσι ότι οι ΗΠΑ είναι ακόμη βυθισμένη στο πρώτο κύμα της πανδημίας.


Ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι αρκετοί συνάδελφοί του στον Λευκό Οίκο δεν εμπιστεύονται τον Φάουτσι. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, θεωρούν ότι ο Φάουτσι δεν λειτουργεί με γνώμονα το καλύτερο για τον Πρόεδρο, αφού στις συνεντεύξεις του διαφωνεί ανοιχτά μαζί του.