Πολιτική

Στο τερέν των Βρυξελλών ο Μητσοτάκης - Τι θα ζητήσει από τους ευρωπαίους ομολόγους του

Η Ειρήνη Μπέλλα γράφει στο vradini.gr πώς θα τεθεί στις Βρυξέλλες η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και παρουσιάζει το κατάλογο των κυρώσεων κατά της Τουρκίας

ÂÏÕËÇ ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÐÑÏ ÇÌÅÑÇÓÉÁÓ ÄÉÁÔÁÎÅÙÓ ÓÅ ÅÐÉÐÅÄÏ ÁÑ×ÇÃÙÍ ÊÏÌÌÁÔÙÍ Ó×ÅÔÉÊÁ ÌÅ ÔÁ ÐÑÏÂËÇÌÁÔÁ ÐÏÕ ÄÇÌÉÏÕÑÃÅÉ Ç ÅÎÁÑÓÇ ÔÇÓ ÐÁÍÄÇÌÉÁÓ ÓÔÇ ÄÇÌÏÓÉÁ ÕÃÅÉÁ, ÓÔÇÍ ÏÉÊÏÍÏÌÉÁ, ÓÔÏÕÓ ÅÑÃÁÆÏÌÅÍÏÕÓ

Στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες είναι στραμμένη η προσοχή της Κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη . Εκεί, που θα μπει στο τραπέζι η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συζητηθεί ο κατάλογος των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ο έλληνας πρωθυπουργός πηγαίνει ενισχυμένος σε αυτή, καθώς έχει στις αποσκευές του και τα μηνύματα που εξέπεμψε η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη χώρα μας.

Το σημαντικότερο στην προετοιμασία αυτή και στο οποίο ρίχνει ιδιαίτερο βάρος η κυβέρνηση είναι ο όσο το δυνατόν καλύτερος συντονισμός με την Κυπριακή Δημοκρατία. Γι’ αυτό σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται στη Λευκωσία όπου θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη. Η επίσκεψη αυτή στέλνει και ένα μήνυμα προς όσους διασπείρουν σενάρια περί διάσπασης της κοινής γραμμής Ελλάδας- Κύπρου.

Η ελληνική πλευρά στηρίζει την πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι για επιβολή κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνδράμουν την Τουρκία σε παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Για να μην υπάρχει σύγχυση αυτές οι κυρώσεις είναι ένα πλέγμα κυρώσεων διαφορετικό από τον κατάλογο κυρώσεων που έχει προτείνει ο κ. Μπορέλ, γενικά για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Προϋπήρχε αυτό το πλαίσιο κυρώσεων- για επιβολή κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνδράμουν την Τουρκία σε παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ- από το καλοκαίρι του 2019. Έγινε αποδεκτό αυτό το πλαίσιο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου του 2019.

Ο κατάλογος των κυρώσεων που έχει προτείνει ο Ζοζέπ Μπορέλ στους υπουργούς εξωτερικών της Ε.Ε. στα τέλη Αυγούστου 2020 είναι το βασικό ζητούμενο της ελληνικής πλευράς. Εν αναμονή της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών η Αθήνα δεν ζητά την επιβολή κυρώσεων. Ωστόσο ζητά να εγκριθεί από τους ευρωπαίους εταίρους μας ο κατάλογος και να εφαρμοστεί σε τυχόν νέα πρόκληση.

Αυτός είναι ο κύριος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτό θα ζητήσει από τους ομολόγους του. «Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από τους τακτικισμούς της Τουρκίας και να χάνουμε χρόνο, αλλά να σταλεί ένα ξεκάθαρο προειδοποιητικό μήνυμα προς την Τουρκία ότι η για την όποια παραβατικότητα της στο μέλλον θα υπάρχουν κυρώσεις» θα είναι η ουσία των όσων θα ειπωθούν. Ωστόσο το να γίνει ένας αυτόματος μηχανισμός κυρώσεων είναι ένας δύσκολα επιτεύξιμος στόχος όπως αναγνωρίζουν αρκετοί από την ελληνική πλευρα, γιατί κάτι τέτοιο μέχρι τώρα δεν ισχύει. Η Αθήνα ωστόσο θα προσπαθήσει να μη χασει το momentum. Αυτό αντιλαμβάνεται και η Άγκυρα για αυτό σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έστειλε και δεύτερη επιστολή στους ευρωπαίους ηγέτης πλην της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, υπογραμμίζει ότι «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της».

Δείτε επίσης