Στο «τραπέζι» τέταρτη δόση, εκτός... ακόμη υποχρεωτικοί εμβολιασμοί από τα 50 | embolio

Ο Θάνος Πλεύρης έκλεισε προς το παρόν κάθε κουβέντα περί επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στους 50 ετών και άνω

Στο «τραπέζι» της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών βρίσκεται η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού για όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι, με τη σχετική ανακοίνωση να αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, έκλεισε προς το παρόν κάθε κουβέντα περί επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στους 50 ετών και άνω.

Συγκεκριμένα, είπε: «Κινούμαστε σε πολύ υψηλά νούμερα. Εάν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός δεν θα χρειαστεί επέκταση και σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Αλλά κρατάμε ανοιχτή στη συζήτηση για το μέλλον».

Πάντως, η κίνηση των εμβολιασμών έχει «αγγίξει» το τελευταίο διάστημα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 68% στο γενικό πληθυσμό και 78% στον ενήλικο πληθυσμό.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για το αν η διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα είναι στους 9 ή στους 12 μήνες από τη στιγμή που ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός.

Για την ακρίβεια, είπε: «Ως ελληνική κυβέρνηση θεωρούμε ότι πρέπει να είναι στο μικρότερο δυνατό χρόνο. Η συζήτηση δείχνει ότι πάμε προς τους 9 μήνες γιατί αυτή είναι και η πρόταση της Κομισιόν. Εμείς θέλουμε, σε ειδικές κατηγορίες, όπως οι άνω των 60, η αναμνηστική δόση να έχει γίνει στον 7ο μήνα, διαφορετικά λογίζονται ως ανεμβολίαστοι».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τη διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης στους 3 μήνες από τους 6 μήνες που ίσχυε.

Στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες θα ρυθμίζονται θέματα για ανθρώπους που είχαν κάνει έναν προγραμματισμό με βάση το εξάμηνο, προκειμένου να έχουν ένα χρονικό περιθώριο να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.