Το γεγονός ότι υπάρχει περίπτωση να προκληθεί νέα κρίση δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη, αν δεν ληφθεί κοινή δημοσιονομική δράση από τα κράτη-μέλη, υπογράμμισε σήμερα (1 Απριλίου) ο Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, τη στιγμή η Γερμανία αρνείται κατηγορηματικά να γίνει κάτι τέτοιο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο κύριος Στουρνάρας ζήτησε από τους ηγέτες να σταματήσουν να διαμαρτύρονται και να σχηματίσουν μια ισχυρή συμμαχία για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

«Τώρα είναι η ώρα για κοινή δράση και αλληλεγγύη. Οι ηθικοί κίνδυνοι δεν πρέπει να είναι οι κύριοι καθοριστικοί παράγοντες των ενεργειών μας σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υποστήριξε ότι ο ESM διαδραματίζει πολύ σοβαρό ρόλο, αλλά υπό όρους οι πιστωτικές γραμμές δεν αποτελούν κατάλληλο εργαλείο σε μια πανδημία και δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις τρέχουσες συνθήκες.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η έκδοση κοινών ομολόγων αποτελεί την (ενδεδειγμένη) κοινή δράση εναντίον του κοινού εχθρού. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν στην έκδοση ευρωομολόγων.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι τα επίπεδα του δημοσίου χρέους πρόκειται να αυξηθούν κατά 10 έως 20 ποσοστιαίες μονάδες, λόγω της αύξησης των δημοσίων δαπανών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Είναι πιθανό να επιδεινωθεί η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών και να αυξηθούν περαιτέρω τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Επιπλέον, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι τα ζητήματα βιωσιμότητας του χρέους ενδέχεται να εμφανιστούν ξανά όταν το η πανδημία έχει τελειώσει, γεγονός που θα παρεμποδίσει τις προοπτικές ανάπτυξης.

Παρ όλα αυτά, είπε ότι η ΕΚΤ έχει δείξει ευελιξία και κοινό νου. Πρέπει να αποδειχθεί ότι το ίδιο πνεύμα, ευελιξίας και ρεαλισμού θα επιδείξουν και τα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.