Οι New York Times με ένα εκτενές άρθρο αναφέρονται στις καταγγελίες σεξουαλικής από το χώρο του ελληνικού θεάτρου, ενώ σημειώνει ότι γίνονται σε μια από τις πιο συντηρητικές κοινωνίες της Ευρώπης.

Στο άρθρο με τίτλο: «Οι κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης ταράζουν τον ελληνικό κόσμο της Τέχνης», αναφέρεται εκτενώς, στις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ύστερα από την αποκάλυψη που έκανε η Χρυσή Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου.

Το άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

«Λιγότερο από ένα μήνα μετά τις καταγγελίες από Ελληνίδα πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας, δημιουργήθηκε ένα εθνικό κύμα που σπάει από καιρό θέματα ταμπού, ενώ ο ελληνικός κόσμος των τεχνών έχει παρασυρθεί από μια σειρά από κατηγορίες.

Ορισμένοι διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες έχουν κατηγορηθεί για παρενόχληση ή επίθεση και απομακρύνθηκαν από υψηλές θέσεις. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του διάσημου Εθνικού Θεάτρου παραιτήθηκε εν μέσω μιας σειράς αναφορών που τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση, τις οποίες αρνήθηκε οργισμένα.

Το μεγαλύτερο μέρος των κατηγοριών – τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες – εμφανίστηκαν σε δημοσιεύματα. Οι εισαγγελείς στην Αθήνα χειρίζονται τις πιο σοβαρές υποθέσεις και έχουν δεσμευτεί να διερευνήσουν όλους τους αξιόπιστους ισχυρισμούς.

Ένας δικαστικός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε μόνο με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, είπε ότι περίμενε να υπάρξουν περισσότερες υποθέσεις, αν και δεν ήταν σαφές πόσες θα πάνε στη δίκη, δεδομένου του χρόνου που πέρασε από τα φερόμενα περιστατικά και την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων.


Η καταιγίδα καταγγελιών για γνωστά ονόματα και για πρόσωπα που έχαιραν σεβασμού στις ελληνικές τέχνες, γίνεται σε μια από τις πιο συντηρητικές κοινωνίες της Ευρώπης, όπου αυτές οι κακοποιήσεις έχουν από καιρό ψιθυριστεί, αλλά δεν συζητήθηκαν ποτέ ανοιχτά, πόσο μάλλον να διωχθούν ποινικά».