Ανησυχία στην εγχώρια τουριστική αγορά προκαλεί δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Sun, σύμφωνα με το οποίο τα ελληνικά νησιά βρίσκονται εκτός της «πράσινης λίστας», τις χώρες δηλαδή που θα μπορούν να επισκέπτονται οι Βρετανοί και δεν θα είναι υποχρεωμένοι στην επιστροφή τους να μπαίνουν σε καραντίνα.

Σύμφωνα πάντως με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ελάχιστες είναι οι χώρες που θα καταφέρουν να πάρουν το «πράσινο φως» από τη βρετανική κυβέρνηση.

Η κατηγοριοποίηση των χωρών βασίζεται σε τέσσερα κριτήρια. Αυτά είναι:

  • το ποσοστό του πληθυσμού της κάθε χώρας που έχει εμβολιαστεί,
  • το ποσοστό μολύνσεων,
  • τυχόν μεταλλάξεις του κορωνοϊού
  • και η ικανότητα ιχνηλάτησης κάθε χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Sun, το Γιβραλτάρ, η Μάλτα, το Ισραήλ και η Ισλανδία είναι ανάμεσα στις χώρες που ενδέχεται να «πρασινίσουν» στην πολυπόθητη λίστα, ενώ η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία, απέχουν ακόμα εβδομάδες από το να… ξεκοκκινίσουν.

Οι ανακοινώσεις για τη λίστα αναμένεται να γίνουν μέχρι την Παρασκευή, ενώ από τουριστικούς, μεσογειακούς προορισμούς, μόνο η Πορτογαλία αναμένεται να συμπεριληφθεί στον κατάλογο. Μαλιστα η Sun, κάνει εκτενή αναφορά στην Ελλάδα και στο πρόγραμμα εμβολιασμού της, στο πλαίσιο του οποίου επισπεύθηκε ο εμβολιασμός του πληθυσμού των 85 ελληνικών νησιών, ώστε να υποδεχτούν τους τουρίστες τον Μάιο.

Αναλυτικότερα αυτές είναι οι διαφοροποιήσεις κάθε χρώματος σχετικά με την επιστροφή των Βρετανών στη χώρα τους μετά τις διακοπές:

Πράσινο

Όχι καραντίνα

Αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή

PCR τεστ δύο ημέρες μετά την επιστροφή

Πορτοκαλί

10 ημέρες κατ’οίκον περιορισμός

Αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή

Δύο PCR τεστ δύο και οκτώ ημέρες μετά την επιστροφή

Κόκκινο

10ήμερη καραντίνα σε ξενοδοχείο κατά την επιστροφή με το κόστος του ξενοδοχείου να είναι αυτή τη στιγμή 1.750 λίρες

Αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή

Δύο PCR τεστ δύο και οκτώ ημέρες μετά την επιστροφή