Υπήρχε άλλο σύμπαν πριν από το Big Bang που δημιούργησε το δικό μας σύμπαν; | 1 596

Ένας από τους πιο σεβαστούς φυσικούς στον κόσμο κατέπληξε πρόσφατα την επιστημονική κοινότητα ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το σύμπαν μας σχηματίστηκε μετά από ένα αρχαιότερο σύμπαν που προϋπήρχε. 

Αναφερόμενος στις «οπές» της ακτινοβολίας Χόκινγκ, που τις θεωρεί πως είναι τελικά τα λείψανα μιας περασμένης πραγματικότητας, ο σερ Ρότζερ Πένροουζ λέει ότι το Big Bang δεν ήταν η απαρχή αυτού του σύμπαντος.

Ο Πένροουζ, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ 2020 για το έργο του που αποδεικνύει την ύπαρξη μαύρων τρυπών, ισχυρίζεται ότι υπάρχουν ανώμαλες κηλίδες ή οπές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στη δομή του χωροχρόνου. 

Τα αποκαλεί «Hawking Points» και ισχυρίζεται ότι είναι πιθανότατα τα απομεινάρια της ενέργειας που αναγεννήθηκαν από τις μαύρες τρύπες που προϋπάρχουν από ένα προηγούμενο.

Hawking Points στο σύμπαν
Hawking Points

Αυτές οι απόψεις ευθυγραμμίζονται με ένα θεωρητικό μοντέλο που ονομάζεται «διαμόρφωση κυκλικής κοσμολογίας», το οποίο υποστηρίζει ότι το σύμπαν επεκτείνεται συνεχώς, συστέλλεται και μεταμορφώνεται. 

Με βάση αυτό το θεωρητικό μοντέλο, το έσχατο μέλλον ενός σύμπαντος, αποτελεί το Μπιγκ Μπανγκ και ο δημιουργός του επόμενου σύμπαντος.

Το προηγούμενο κομμάτια του σύμπαντος όμως δεν εξαφανίζεται εντελώς. 

Οι μαύρες τρύπες χρειάζονται πολύ χρόνο για να εξατμιστούν εντελώς και, σύμφωνα με τον Πένροουζ, η τελική παραγωγή ακτινοβολίας Χόκινγκ, μπορεί να παραμείνει και στο επόμενο σύμπαν και να εμφανίζεται ως κηλίδες και οπές.

Σε συνέντευξη του στην The Telegraph , ο Πένροουζ έκανε μια περίληψη της θεωρίας του:

«Ισχυρίζομαι ότι υπάρχει έντονη θέαση της ακτινοβολίας Hawking. Το Big Bang δεν ήταν η αρχή. Υπήρχε κάτι πριν από το Big Bang και αυτό το κάτι είναι αυτό που θα γίνει το δικό μας σύμπαν στο μέλλον. 

Έχουμε ένα μέρος που ολοένα και επεκτείνεται, και όλη η μάζα αποσυντίθεται και σε αυτήν την τρελή θεωρία μου, αυτό το μακρινό μέλλον θα γίνει το Big Bang μιας άλλης εποχής.

«Το δικό μας Big Bang», συνεχίζει, «προέρχεται από κάτι που ήταν το μακρινό μέλλον μιας προηγούμενης εποχής και θα υπήρχαν παρόμοιες μαύρες τρύπες που θα εξατμίζονταν, ώστε να παράγουν αυτά τα σημεία στον ουρανό, που εγώ τα αποκαλώ «Hawking Points».

«Τα βλέπουμε. Αυτά τα σημεία έχουν περίπου οκτώ φορές τη διάμετρο της Σελήνης και είναι ελαφρώς θερμαινόμενες περιοχές. Έχουμε μαζέψει στοιχεία για τουλάχιστον έξι από αυτά τα σημεία.», σημείωσε.

σύμπαν
Ο σερ Ρότζερ Πένροουζ
Οι επικριτές και η απάντησή του

Παρά την επιτυχία του όλα αυτά τα χρόνια, ο Πένροουζ έχει πολλούς επικριτές. 

Ένας από αυτούς, ο Ήθαν Σίγκελ, ο οποίος επικρίνει έντονα ολόκληρη τη θεωρία της «συμμορφικής κυκλικής κοσμολογίας» και αμφισβητεί συγκεκριμένα τον ισχυρισμό του Πένροουζ ότι υπάρχουν οπές της ακτινοβολίας Hawking στην γαλαξιακή γειτονιά μας.

«Όπως πολλοί πριν από αυτόν, φαίνεται να έχει ερωτευτεί τις δικές του ιδέες και δεν κοιτάζει πλέον με υπευθυνότητα την πραγματικότητα του σύμπαντος», γράφει ο Σίγκελ.

Ο Πένροουζ απάντησε στην κριτική υπενθυμίζοντας ότι παλαιότερα, οι περισσότεροι επιστήμονες δεν πίστευαν καν στις μαύρες τρύπες. 

Τις θεωρούσαν μαθηματικές «ανωμαλίες» και ότι δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα.

Θα μπορούσε να είναι σωστός ο Πένροουζ; Μήπως είμαστε η πιο πρόσφατη επανάληψη ενός άπειρου κοσμολογικού κύκλου;

Θα μπορέσουμε άραγε ποτέ να δούμε τη λάμψη της τελικής ακτινοβολίας μαύρων οπών ενός πρώην σύμπαντος;