Καπραβέλος: Το Πάσχα μπορεί να φέρει νέα έκρηξη κρουσμάτων (vid)

Τρομακτική ήταν η περιγραφή του διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νίκου Καπράβελου, σχετικά με αυτά που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του δευτέρου κύματος της πανδημίας.

Σύμφωνα με το GRTimes.gr, ο κ. Καπράβελος τόνισε: «Παρόλο που βρίσκομαι σε πολύ δύσκολη θέση να περιγράψω ότι συνέβη, αυτό που μπορώ να πω είναι πως επρόκειτο για μια εφιαλτική τραγωδία, την οποία ακόμη δεν έχουμε συνειδητοποιήσει.

Συγχωρέστε με για τον συναισθηματικό τόνο, αλλά μια τραγωδία δεν πρέπει να σε φοβίζει. Μια τραγωδία είναι ένα πάθημα. Είναι ένα δίδαγμα. Πρέπει να δεις τι έφταιξε χωρίς φόβο και πάθος».

Και πρόσθεσε: «Θα μιλήσω από τα βάθη της καρδιάς μου και θα εξηγήσω, τι έπαθε αυτός ο άνθρωπος και μετά από 40 χρόνια στην πρώτη γραμμή έχει συγκλονιστεί τόσο. Δεν είναι μόνο αυτή η έκρηξη που είδατε και μας έφερε στο προσκήνιο με 3.000 νεκρούς. Δεν είναι μόνο ότι η Κεντρική Μακεδονία και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα υπέστη μια πολύ μεγάλη καταστροφή”.

Ένας στους έξι έχασε τη ζωή του 

Σ’ ότι αφορά τα στοιχεία που παρέθεσε, για τον δύσκολο μήνα Νοέμβριο, μήνα κατα τον οποίο η πανδημία κυρίως στη Θεσσαλονίκη ήταν σε έξαρση, ο τομεάρχης Εντατικής του Παπανικολάου σημείωσε: «Θα σας πω για ένα νοσοκομείο που ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο δεν είχε ζήσει τέτοιες καταστάσεις.

Για πρώτη φορά θα σας παρουσιάσω κάποια στοιχεία, αυτά που μας συγκλόνισαν όλους. Τον μήνα Νοέμβριο το νοσοκομείο Παπανικολάου με τις τόσες εξειδικευμένες ειδικότητες Πνευμονολογίας και των μεγαλύτερο αριθμό εντατικολόγων, με 30 υπερσύγχρονες κλίνες εντατικής, είχε 110 νέκρους σε 650 εισαγωγές. Δηλαδή 1/6 έχασε τη ζωή του.

Και δεν ήταν μεγάλη σε ηλικία άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα που έφτασαν στο τέλος της ζωής τους. Ήταν άνθρωποι υγιέστατοι, της διπλανής μας πόρτας. Ανέτρεξα δε, στον Νοέμβριο του 2019 και είδα ότι ο αριθμός των θανάτων με 4.000 εισαγωγές ήταν 120. Δηλαδή, η διαφορά είναι τεράστια.

Ο δε αριθμός των νοσηλευόμενων τον μήνα Νοέμβριο με τον κορωνοϊό, δεν υπερέβη τους 2.200. 

Βλέπουμε δηλαδή μια δραματική μείωση των υπολοίπων περιστατικών, υπέρ μιας και μόνο πάθησης από την οποία είχαμε πάρα πολλές απώλειες.

Και επειδή εμείς στην εντατική, έχουμε μάθει να βλέπουμε τον θάνατο, να μην τον φοβόμαστε αλλά να τον υπολογίζουμε, ανατρέξαμε στις αιτίες περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο.

Δεν θέλω λοιπόν να μείνω στην τραγικότητα των στιγμών, που ακόμα -μην ξεγελιέστε – δεν έχει περάσει. Δηλαδή σήμερα μπορεί να έχουμε τις μισές εισαγωγές, όμως οι ΜΕΘ είναι γεμάτες.

Διότι το Παπανικολάου, δεν καλύπτει μόνο τις δικές του ανάγκες. Καλύπτει ανάγκες και από τη Φλώρινα, την Κοζάνη, τον Πολύγυρο. Ακόμα δεν μπορούμε να πάρουμε ανάσα.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν πέφτει κάτω από τους 500 και οι αριθμός των νεκρών δεν πέφτει κάτω από τους 50. Αυτό σημαίνει με κόπο και αίμα κρατάμε αυτά τα επίπεδα. Οποιαδήποτε χαλάρωση θα πληρωθεί.

Ο ιός είναι σε απόλυτη έξαρση και θα το ξαναδούμε αυτό περίπου τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο. Όποιος δεν έχει μελετήσει την ιστορία των πανδημιών, χάνει».