Σε ανοιχτή σύγκρουση με τον κυβερνήτη της Τζόρτζια οδηγούνται πολλοί δήμαρχοι και άλλοι αξιωματούχοι της Πολιτείας, μετά την απόφασή του να τους απαγορεύσει να απαιτούν από τους πολίτες να φορούν υποχρεωτικά μάσκα για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Μπράιαν Κεμπ, με εκτελεστική εντολή που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης (15/07), ακύρωσε τις αποφάσεις των τοπικών αρχών που απαιτούσαν από τους πολίτες να φορούν μάσκες, προσωπίδες ή άλλα προστατευτικά μέσα σε δημόσιους χώρους.

Στην εντολή σημειώνεται ότι οι πολίτες «προτρέπονται θερμά» να φορούν τέτοια προστατευτικά μέσα. Ο Κεμπ δηλώνει ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας θα ήταν «υπερβολικά περιοριστική».

Ο δήμαρχος της Σαβάνας Βαν Τζόνσον, που είχε εκδώσει μια τέτοια υποχρεωτική εντολή για την πόλη του την 1η Ιουλίου ήταν από τους πρώτους που αντέδρασαν έντονα. «Είναι επίσημο. Ο κυβερνήτης Κεμπ δεν δίνει δεκάρα για μας. Ο καθένας για τον εαυτό του. Αγνοήστε την επιστήμη και επιβιώστε όπως μπορείτε», έγραψε ο Δημοκρατικός δήμαρχος στο Twitter. «Στη Σαβάνα, θα συνεχίσουμε να έχουμε πίστη και να ακολουθούμε την επιστήμη. Οι μάσκες θα εξακολουθήσουν να είναι διαθέσιμες», πρόσθεσε.

Μια παρόμοια εντολή είχε δώσει στις 8 Ιουλίου και η Δημοκρατική δήμαρχος της Ατλάντας, της μεγαλύτερης πόλης στη Τζόρτζια, η Κίσα Λανς Μπότομς.

Τα κρούσματα Covid-19 άρχισαν να αυξάνονται στις νότιες και δυτικές Πολιτείες αφού οι τοπικές αρχές χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ληφθεί. Οι ειδικοί λένε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να φορούν μάσκα και να τηρούν αποστάσεις για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει θεαθεί με μάσκα μόνο μία φορά. Πολλοί κυβερνήτες και τοπικοί αξιωματούχοι που πρόσκεινται στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα ακολουθούν το παράδειγμά του.

Το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον αυτήν την εβδομάδα έκανε την πρόβλεψη ότι οι νεκροί από την Covid-19 μπορεί να ξεπεράσουν τους 224.000 μέχρι την 1η Νοεμβρίου, σημειώνοντας όμως ότι θα μπορούσαν να σωθούν 40.000 ζωές αν όλοι οι Αμερικανοί φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους.

Σε όλες τις ΗΠΑ καταγράφονται καθημερινά περίπου 60.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού. Συνολικά τα κρούσματα ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια και οι νεκροί τους 137.000 από την αρχή της πανδημίας.