Το μπαλάκι στον Αλέξη Τσίπρα πετά η κυβέρνηση καθώς με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή θα γίνει σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών συζήτηση που θα πάρει όπως αναμένεται με το σημερινό εκρηκτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί χαρακτηριστικά σκληρής σύγκρουσης μεταξύ των δύο.

Η Κουμουνδούρου επενδύει στη κόντρα με φόντο την υπόθεση Λιγνάδη καθώς πιστεύει ότι επιχειρήθηκε προσπάθεια συγκάλυψης και για αυτό επίμονα ζητά παραίτηση της υπουργού πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Ωστόσο η κυβέρνηση στηρίζει την υπουργό Πολιτισμού παρότι χαρακτηρίζει «ατυχείς» τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε περί εξαπάτησης της για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού.

Ενδεικτικές είναι οι αναφορές της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη: «Ένας ατυχής επικοινωνιακός χειρισμός δεν συνιστά λόγο αποπομπής. Η κα Μενδώνη είναι καλή υπουργός με σημαντικό έργο στο υπουργείο πολιτισμού».

Ταυτόχρονα τα όσα γράφτηκαν στο διαδίκτυο που σύμφωνα με την κυβέρνηση δρούνε κουκουλοφόροι ( εννοεί ανώνυμα) σχόλια ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας έγραψε στο twitter του: «Αρκετά πια με τη λάσπη: ο Λιγνάδης δεν ήταν φίλος του πρωθυπουργού. Τον γνώριζε μόνο από παραστάσεις που είχε παρακολουθήσει. Άλλο χονδροειδές ψέμα: ότι του έκανε μαθήματα ορθοφωνίας. Ποτέ δεν συνέβη».

Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται με 7 ερωτήματα σχετικά με το χρονικό της παραίτησης καταλογίζοντας στην κυβέρνηση 20 ημέρες ολιγωρίας. Μεταξύ άλλων διερωτάται: «Γιατί καθυστέρησε να προσφύγει στην δικαιοσύνη η υπουργός πολιτισμού, ποιος ζήτησε την παραίτηση Λιγνάδη και τι γνώριζε ο πρωθυπουργός;».

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε όπως είπε από τον κ. Μητσοτάκη να πράξει το αυτονότητο: «Να αποπέμψει τη κυρία Μενδώνη από τα υπουργικά της καθήκοντα. Και να ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα αλλά και από τον ελληνικό λαό, για τα λάθη και τις ολιγωρίες της κυβέρνησής του, αναλαμβάνοντας τη πολιτική ευθύνη που του αναλογεί».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση την Πέμπτη στη Βουλή για τις «χυδαίες αναρτήσεις κουκουλοφόρων του διαδικτύου» όπως τις χαρακτηρίζει

Η κ. Πελώνη σημείωσε ανάμεσα στα άλλα: «Να τοποθετηθεί ο κ. Τσίπρας και να πει αν αποκηρύσσει αυτά αν συμφωνεί με το hashtag #ΝΔ_Παιδεραστές και να τοποθετηθεί για όλα αυτά στη βουλή. Ο κ. Τσίπρας σήκωσε το γάντι που του πέταξε η κυβέρνηση και απάντησε: Το μέγα θέμα που απασχολεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, δεν είναι το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου, αλλά οι βαρύτατες ηθικές και πολιτικές ευθύνες που βαρύνουν τη κυβέρνησή του».

Στα μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός είναι:

  • Η επέκταση του χρόνου παραγραφής για τον βιασμό,
  • βαρύτερες ποινές για τον βιασμό και την αποπλάνηση ανηλίκου,
  • βαρύτερες ποινές για την σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία και
  • κώδικα δεοντολoγίας στο χώρο του θεάματος με συγκεκριμένες ποινές όταν δεν υπάρχει συναίνεση και από τα δύο μέρη

Σκληρή κριτική δέχεται η Λίνα Μενδώνη από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης είπε ότι ευθύνες έχει ο πρωθυπουργός: «Αυτό δεν αφαιρεί την ευθύνη από εκεί που πράγματι βρίσκεται. Στο Μέγαρο Μαξίμου».

Ανάλογες ήταν και οι αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ σημειώνει: «Ούτε το “άδειασμα” στην υπουργό πολιτισμού, ούτε οι κυβερνητικοί αντιπερισπασμοί μπορεί να κρύψουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού».

Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου θεωρεί ότι χρειάζεται «πλήρης εξάρθρωση της συμμορίας των παιδεραστών και τον εντοπισμό».

«Για την Κυβέρνηση το μόνο ζήτημα που υπάρχει και στην υπόθεση Λιγνάδη, είναι το πως αυτό έχει καταγραφεί επικοινωνιακά», είναι το σχόλιο του ΜέΡΑ25.