Συλλογική ανοσία «βλέπουν» οι υγειονομικές Αρχές στο Ισραήλ

Σχεδόν το 60% των 9,4 εκατ. κατοίκων του Ισραήλ έχουν εμβολιαστεί πλήρως

Σε συνολική ανοσία θα μπορούσε να οδηγήσει η «έκρηξη» των κρουσμάτων της μετάλλαξης «Όμικρον» στο Ισραήλ, όπως εκτιμά ο ανώτατος ιατρικός αξιωματούχος της χώρας.

Έως τα τέλη του Δεκεμβρίου το Ισραήλ είχε καταφέρει να αποτρέψει σε σημαντικό βαθμό την εξάπλωση της «Όμικρον».

Ωστόσο, με τα ποσοστά της λοίμωξης να αυξάνονται τη δεδομένη στιγμή, οι ημερήσιες μολύνσεις πρόκειται να εκτιναχθούν τις επόμενες εβδομάδες.

«Αυτό θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα τη συλλογική ανοσία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας Νάχμαν Ας.

«Το κόστος θα είναι πάρα πολλές μολύνσεις. Οι αριθμοί πρέπει να είναι πολύ υψηλοί προκειμένου να φθάσουμε τη συλλογική ανοσία. Αυτό είναι πιθανό αλλά δεν θέλουμε να φθάσουμε εκεί μέσω μολύνσεων, θέλουμε να συμβεί ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού πολλών ανθρώπων» πρόσθεσε.

Σχεδόν το 60% των 9,4 εκατ. κατοίκων του Ισραήλ έχουν εμβολιαστεί πλήρως, οι περισσότεροι με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Ωστόσο, εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς που δικαιούνται τρίτη δόση δεν την έχουν κάνει μέχρι τώρα. Περίπου 1,3 εκατ. μολύνσεις από κορωνοϊό έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ αφότου ξεκίνησε η πανδημία.

Όμως από δύο έως τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου, όταν το κύμα της «Όμικρον» μπορεί να υποχωρήσει, σύμφωνα με τον Έραν Σέγκαλ, επιστήμονα δεδομένων στο Weizmann Institute of Science και σύμβουλο της κυβέρνησης.

Τις προηγούμενες δέκα ημέρες οι ημερήσιες μολύνσεις τετραπλασιάστηκαν. Τα σοβαρά περιστατικά έχουν επίσης αυξηθεί αλλά με πολύ χαμηλότερο ρυθμό, φθάνοντας περίπου τα 100 από περίπου 80.

Καθώς παρακολουθεί από κοντά τη σοβαρή νοσηρότητα, ο Ας εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτραπεί μια τέταρτη δόση εμβολίου για τους άνω των 60 ετών, έπειτα από την έγκρισή της την προηγούμενη εβδομάδα για τους ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας

Η «Όμικρον» έχει προκαλέσει απότομη αύξηση των περιστατικών κορονοϊού σε όλο τον κόσμο. Οι μολύνσεις παγκοσμίως κατέγραψαν υψηλό ρεκόρ με μέσο όρο λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο την ημέρα από τις 24 έως τις 30 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Ο αριθμός των θανάτων δεν έχει αυξηθεί με τον ίδιο τρόπο, δημιουργώντας την ελπίδα ότι η νέα παραλλαγή μπορεί να είναι λιγότερο θανατηφόρα.