Με αγωνία αναμένεται η έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία διανομής στα ευρωπαϊκά κράτη και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά του νέου κορωνοϊού.

Ωστόσο, η ΕΕ δεν θα παραλάβει τον αριθμό των εμβολίων που ανέμενε σε αρχική φάση από την Pfizer/BionTech, γεγονός που μειώνει αισθητά τον αριθμό των δώσεων που θα διανεμηθούν σε κάθε χώρα.

Η Ευρώπη έχει ήδη κλείσει συμφωνίες με έξι εταιρείες. Συνολικά δύο δισ. δόσεις εμβολίων θα διανεμηθούν στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δόσεις δεν θα προέρχονται από μία εταιρεία, καθώς θα ήταν αδύνατον να καλυφθούν οι ανάγκες κάλυψης του συνολικού πληθυσμού, πολύ δε περισσότερο με την ταχύτητα που απαιτείται λόγω των εκτάκτων συνθηκών που βιώνει η ανθρωπότητα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνάψει συγκεκριμένες συμφωνίες με τις έξι εταιρείες, για την παραλαβή των εμβολίων.

Η πρώτη αδειοδότηση εμβολίου αναμένεται να είναι της Pfizer/BionTech. Η σύμπραξη Αμερικανών και Γερμανών θα παραδόσει συνολικά σχεδόν 300 εκατ. δόσεις στην ΕΕ, τα οποία θα διανεμηθούν σε όλα τα κράτη-μέλη.

Οι μεγαλύτερες -σε αριθμό εμβολίων- παραγγελίες έχουν γίνει στην CurVac, στην AstraZeneca και στην Johnson & Johnson, από τις οποίες οι Ευρωπαϊκή Ένωση θα αγοράσει πάνω από 400 εκατ. δόσεις από την κάθε μία.

Πιο αναλυτικά η λίστα με τις συμφωνίες -για τον αριθμό των δόσεων- που έχει συνάψει η ΕΕ:

-CurVac: πάνω από 405 εκατ. δόσεις
-AstraZeneca: πάνω από 400 εκατ. δόσεις
-Johnson & Johnson: πάνω από 400 εκατ. δόσεις
-Pfizer/BionTech: πάνω από 300 εκατ. δόσεις
-Sanofi: Πάνω από 300 εκατ. δόσεις
-Moderna: Πάνω από 160 εκατ. δόσεις

Να σημειώσουμε ότι τα εμβόλια και των έξι εταιρειών, θα πραγματοποιούνται σε διπλές δόσεις. Ως εκ τούτου, η συνολική παραγγελία της ΕΕ αφορά την κάλυψη 1 δισ. πολιτών.