Συμφώνησαν να ρίξουν τις τιμές των data | GAP Why Data Accuracy Matters 1 1

Μείωση του κόστους της χρήσης δεδομένων αλλά και μειώσεις στα τιμολόγια όσον αφορά την ομιλία και τα γραπτά μηνύματα πρόκειται από μέρα σε μέρα να ανακοινώσουν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

Σε αυτό δεσμεύτηκαν οι εκπρόσωποι εταιριών κινητής τηλεφωνίας χθες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη συνάντηση που είχαν μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου.

H δέσμευση αυτή επήλθε μετά από πιέσεις της κυβέρνησης προς τις εταιρίες, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη με τα πιο ακριβά mobile data.

Εδώ και αρκετό καιρό διεξάγεται μια παρασκηνιακή διεργασία μεταξύ τους  για να αναπροσαρμόσουν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας τα τιμολόγιά τους, ώστε οι καταναλωτές να σερφάρουν στο ίντερνετ πιο φθηνά από το κινητό τους τηλέφωνο. Το πρώτο δείγμα των διεργασιών που συντελέστηκαν στο παρασκήνιο ήταν η δημόσια δήλωση του πρωθυπουργού  στο πρόσφατο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), που εστίασε στο ζήτημα και ουσιαστικά προανήγγειλε εξελίξεις στο ζήτημα.

«Πρέπει να το παραδεχτούμε: Το κόστος των δεδομένων στη χώρα μας παραμένει πολύ υψηλό. Είναι αναγκαίο οι πάροχοι της κινητής τηλεφωνίας να αναπροσαρμόσουν τις τιμολογιακές τους πολιτικές προς τα κάτω, ώστε να σταθούν και αυτοί αρωγοί στο ψηφιακό εγχείρημα».

Πλέον, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ικανοποιημένοι καθώς οι μέχρι τώρα συζητήσεις απέδωσαν καρπούς και θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα στο άμεσο διάστημα.

Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας θα προβούν σε ανακοινώσεις που θα αφορούν δύο κατευθύνσεις:

  • Η μία θα είναι ο εξορθολογισμός των τιμολογίων τους όσον αφορά την ομιλία και τα γραπτά μηνύματα. Δηλαδή θα προχωρήσουν σε ξεκάθαρη αποτύπωση των τιμών των χρεώσεών τους, μειώνοντας τις.

Αυτό που συνέβαινε μέχρι τώρα είναι ότι οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας παρείχαν επίσημα πακέτα στα τιμολόγιά τους που, ωστόσο, ήταν πιο ακριβά από όσα ίσχυαν πραγματικά.

Γιατί στα…. ψιθυριστά προσέφεραν πιο φθηνές τιμές κάνοντας προσωπικές συμφωνίες με τους καταναλωτές τους.

Η παραίνεση της κυβέρνησης προς τις εταιρίες ήταν να μην υπάρχει αυτή η απόκλιση μεταξύ των ονομαστικών και των πραγματικών τιμών. Να αποκρυσταλλωθούν ποιες είναι οι πραγματικές τιμές και να καταγραφούν. Αυτό, όπως, φαίνεται εισακούστηκε από τις εταιρίες, που θα προβούν σε μειώσεις των τιμολογίων τους. Έτσι και η χώρα θα αλλάξει σειρά κατάταξης στους διεθνείς πίνακες όσον αφορά το κόστος των χρεώσεων.

Διπλάσια δεδομένα στα κινητά

  • Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά στην ενθάρρυνση της χρήσης των δεδομένων. Ένα από τα σχέδια που έχουν πέσει πάνω στο τραπέζι είναι να υπάρχει η δυνατότητα στους χρήστες να έχουν σύνδεση με περισσότερα μεγέθη δεδομένων. Για παράδειγμα, με τα ίδια χρήματα που δίνουν μέχρι τώρα, να διπλασιάσουν τη δυνατότητα χρήσης δεδομένων.

 «Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Κυβέρνηση και εταιρίες βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα και κωπηλατούμε προς την ανάπτυξη που περνά από τις καλύτερες ψηφιακές επιδόσεις», ανέφερε στη «Βραδυνή της Κυριακής» κυβερνητικό στέλεχος εξηγώντας τη σημασία που αποδίδουν στη μεγαλύτερη χρήση δεδομένων.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει,  η μεγαλύτερη χρήση δεδομένων από κινητές επικοινωνίες προσφέρει οφέλη στην Οικονομία. Με βάση τις εκτιμήσεις, το όφελος για την ελληνική Οικονομία, σε όρους ΑΕΠ, από το διπλασιασμό της κατανάλωσης δεδομένων από το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, μπορεί να φτάσει έως και τα € 2,6 δισ. ή να συμβάλει 1,4% στο ΑΕΠ. Κι αυτό όταν το σερφάρισμα από το κινητό έχει να κάνει με σόσιαλ μίντια και ψυχαγωγία. Όταν όμως στο σερφάρισμα προτίθεται η χρήση υπηρεσιών e-government, e-banking και e-commerce έχει εκτιμηθεί ότι η αύξηση στο ΑΕΠ μπορεί να φθάσει στο 3,7% ή 6,8 δισ. ευρώ.

Το μέλλον της παγκόσμιας Οικονομίας στα χέρια των… data

Κάποτε ήταν το πετρέλαιο, σήμερα είναι τα data ή αλλιώς ψηφιακά δεδομένα. Στα πρώτα βήματα μιας εποχής στη διάρκεια της οποίας το ψηφιακό οικοσύστημα θα αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα στη ζωή μας, τα δεδομένα αποκτούν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο.

Μέχρι το 2030, έρευνα της Dell Technologies συμπεραίνει ότι η συνεργασία ανθρώπων και μηχανών θα βρίσκεται σε άλλο επίπεδο, καθώς όλοι στην καθημερινότητα, στην εργασία και, φυσικά, στην Οικονομία θα περιστοιχιζόμαστε από «έξυπνα» συστήματα.

Τη μεγάλη σημασία, συγκεκριμένα, των mobile data ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν από το βήμα του συνεδρίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), κάλεσε τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να μειώσουν τις χρεώσεις δεδομένων προς τους καταναλωτές: 1) γιατί η Ελλάδα έχει το υψηλότερο σχετικό τέλος στην Ευρώπη, με ονομαστική τιμή 28,88 ευρώ ανά GB, και 2) γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε χρήση πολλών περισσότερων data από τους καταναλωτές χωρίς επιπλέον χρεώσεις.

Με βάση τα παραπάνω και το συμπέρασμα πρόσφατης έρευνας του ΙΟΒΕ, που παρουσιάστηκε στο «21ο Infocom World Conference» ότι τα δεδομένα μέσω κινητού είναι το βασικό σημείο που θα καθορίσει, όχι μόνο την πορεία των τηλεπικοινωνιακών ομίλων, αλλά και της ελληνικής Οικονομίας, αξίζει να δούμε τι ισχύει στις χρεώσεις των υπόλοιπων χωρών.

Ποιες είναι οι χώρες με τα φθηνότερα mobile data;

Σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής Cable, η οποία συγκέντρωσε δεδομένα από 6.313 πακέτα σε 230 χώρες, μεταξύ 23 Οκτωβρίου και 28 Νοεμβρίου 2018, ο μέσος όρος κόστους 1 GB mobile data στην Ελλάδα, έχει την υψηλότερη τιμή εν συγκρίσει με την υπόλοιπη Ευρώπη φτάνοντας τα 32,71 δολάρια (28,95 ευρώ). Ακολουθούν στη δεύτερη θέση η Κύπρος με 20,25 δολάρια (17,91 ευρώ), στην τρίτη το Ηνωμένο Βασίλειο με 6,66 δολάρια (5,89 ευρώ), και την τετράδα της ακρίβειας κλείνει η Ιταλία με 1,73 δολάρια (1,53 ευρώ).

Πού είναι ακριβά τα mobile data στην Ευρώπη;

Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν το φθηνότερο κόστος κατά μέσο όρο στα δεδομένα είναι η Ουκρανία, όπου 1 Gb κοστίζει 0,51 δολάρια (0,45 ευρώ), η Ρωσία, με το 1 GB να κοστίζει 0,91 δολάρια (0,80 ευρώ), η Φινλανδία, με το 1 GB να κοστίζει 1,16 δολάρια (1,03 ευρώ), το Μονακό, με το 1 GB να κοστίζει 1,21 δολάρια (1,07 ευρώ), και η Πολωνία, όπου το 1 GΒ κοστίζει 1,32 δολάρια (1,17 ευρώ). Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία δεκάδα – αυτή δηλαδή με τις υψηλότερες τιμές κατά μέσον όρο– και στην παγκόσμια κατάταξη.

Των Ειρήνη Μπέλλα και Σόφης Λούκα

Από την Έντυπη Έκδοση


Οι περισσότεροι Έλληνες μπήκαν στο δικό τους σπίτι με τη στήριξη της Εθνικής Tράπεζας.