Τον περασμένο μήνα ο Λούτσιο Τσικίτο υπέβαλε προς εξέταση την διδακτορική του διατριβή σε ηλικία 104 ετών.

Ο Κολομβιανός… φοιτητής ξεκίνησε την διατριβή του πριν από 77 χρόνια στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, αλλά η ζωή τον οδήγησε σε άλλα μονοπάτια πριν προλάβει να αποκτήσει και αυτόν τον πανεπιστημιακό τίτλο. Κατάφερε όμως να έχει μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία ως μηχανικός, ενώ υπήρξε και ο συνιδρυτής της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της Κολομβίας. Κατά τον ίδιο η μακροζωία του οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ένας παθιασμένος αναγνώστης, στην πνευματικότητα του, την προσεχτική διατροφή και την τακτική άσκηση, την επιμονή και την πειθαρχία του.

Όπως άλλωστε λέει στην εισαγωγή ενός βίντεο που έφτιαξε για τον ίδιο το BBC «ο χρόνος που χάνεις είναι ένας χρόνος που δεν θα κερδίσεις πίσω, γι’ αυτό και πρέπει να ξέρεις πώς να τον εκμεταλλευτείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.» Με άλλα λόγια «ότι δεν κάνεις σήμερα, είναι πολύ αργά να το κάνεις αύριο»…

«Είμαι χαρούμενος που έχω μια ζωή που τραβάει σε μάκρος», λέει ο ίδιος με μια εξυπνάδα που εντυπωσιάζει και αφοπλίζει, δηλώνοντας ότι το πρόγραμμα του εξακολουθεί να είναι γεμάτο μέχρι σήμερα. «Δεν σταμάτησα ποτέ να δουλεύω, εξηγεί, και δεν μετάνιωσα ποτέ τις νύχτες που αφιέρωσα στη εργασία μου ή τη σκληρή δουλειά. Δεν χρειάζομαι τίποτα άλλο, μόνο καλή υγεία και την έχω», καταλήγει ο ίδιος.

Ερωτηθείς, όπως είναι λογικό και επόμενο για το μυστικό της μακροζωίας του γελά και απαντά ότι δεν ξέρει, αλλά μάλλον βοήθησαν τα πολλά φρούτα, τα ντους με κρύο νερό στα οποία αποδίδει την απουσία ρυτίδων από το δέρμα του και το περπάτημα που κάνει καθημερινά ακόμα και σήμερα ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. «Είμαι συνέχεια σε εγρήγορση. Αν δεν διαβάζω, μελετώ ή κάτι παρόμοιο», λέει ο οσονούπω διδάκτορας της μηχανικής.

Η διατριβή του είναι επικεντρωμένη σε ένα πρόβλημα που συνάντησε ξανά και ξανά στην επαγγελματική του καριέρα. Στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας κατάφερε να βρει τη λύση του. Αυτό αφορά τον υπολογισμό της μεγαλύτερης ποσότητας νερού που μπορεί να εξαχθεί αποτελεσματικά από έναν ποταμό.  Ο Λούτσιο Τσικίτο ελπίζει τώρα ότι η διατριβή του θα βοηθήσει την υδροηλεκτρική ενέργεια και τα αδρευτικά προγράμματα να χρησιμοποιούν το νερό περισσότερο αποτελεσματικά. Όπως λέει και η εγγονή του Καρολίνα Μέγια «είμαστε πολύ περήφανοι για εκείνον, γιατί πέρα από όλα τα άλλα μας δείχνει ότι η ζωή είναι ωραία σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεσαι…»  

Πηγή: www.bbc.com