Συναγερμός σε θεραπευτήριο στη Βούλα - 8 κρούσματα κορωνοϊού (vid)

Συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη, καθώς καταγράφηκαν 11 κρούσματα κορωνοϊού σε φιλοξενούμενους και εργαζόμενους στη δομή ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκεται μέσα στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Λαγκαδίκια.

Η ιστοσελίδα Voria.gr αναφέρει ότι 8 παιδιά έχουν βρεθεί θετικά στον ιό και 3 μέλη του προσωπικού. Παρ όλα αυτά, μία εβδομάδα μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος ακόμα δεν έχουν υποβληθεί σε τεστ οι υπόλοιποι ανήλικοι και εργαζόμενοι, αν και έχουν ληφθεί όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα μέτρα προστασίας,

Η Safe Zone ασυνόδευτων ανηλίκων που λειτουργεί με ευθύνη μη κυβερνητικής οργάνωσης, φιλοξενεί 30 παιδιά, τα οποία αναμένουν την τοποθέτησή τους σε κάποιον ξενώνα φιλοξενίας ανηλίκων.

Βρίσκεται σε ξεχωριστό χώρο εντός του καμπ των Λαγκαδικίων που λειτουργεί μέσα στο πρώην στρατόπεδο Βογιατζόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά διαγνώστηκαν θετικά τρία παιδιά που υποβλήθηκαν σε τεστ, καθώς παρουσίασαν συμπτώματα κορωνοϊού.

Στη συνέχεια βρέθηκαν άλλα 5 κρούσματα σε ανήλικους που εξετάστηκαν. Τα παιδιά που νόσησαν απομονώθηκαν σε διαφορετικό χώρο από τους υπόλοιπους ανήλικους, οι οποίοι δεν υποβλήθηκαν σε τεστ, αλλά για προληπτικούς λόγους μπήκαν σε καραντίνα.

Το γεγονός θορύβησε τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα όσους είχαν μπει στον χώρο όπου διαμένουν τα παιδιά, οι οποίοι έκαναν μόνοι τους τεστ. Τρεις από αυτούς βρέθηκαν θετικοί, ενώ τουλάχιστον άλλοι 4 έχουν μπει σε καραντίνα, αφού ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Παρά τον σημαντικό αριθμό κρουσμάτων δεν διενεργήθηκαν τεστ στο σύνολο των παιδιών, με το σκεπτικό ότι δεν έρχονται σε επαφή με τους υπόλοιπους φιλοξενούμενους του καμπ.

Η οδηγία που δόθηκε είναι να αντιμετωπίζονται ως εν δυνάμει κρούσματα και να υπάρξουν αυξημένα μέτρα προστασίας για την εξυπηρέτησή τους.

Ούτε οι εργαζόμενοι ελέγχθηκαν, με το αιτιολογικό ότι -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- δεν υπήρχε επαρκής αριθμός διαθέσιμων τεστ. Κι αυτό παρότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι όχι μόνο εξακολουθούν να εργάζονται στη δομή, αλλά έχουν επιφορτιστεί με επιπλέον εργασία λόγω της απουσίας των συναδέλφων τους που είτε νοσούν είτε παραμένουν σε καραντίνα.