Ανησυχία επικρατεί στην Κίνα, καθώς στέλεχος της γρίπης των χοίρων φέρεται να έχει τη δυνατότητα να «περάσει» στον άνθρωπο και να προκαλέσει άλλη μια πανδημία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο ιός αποκαλείται G4 EA H1N1 και ανιχνεύθηκε μέσω ανάλυσης 30.000 ρινικών επιχρισμάτων που ελήφθησαν από χοίρους σε σφαγεία της χώρας.

Έχει χαρακτηριστεί ως μίγμα γρίπης που βρέθηκε σε ευρωπαϊκά και ασιατικά πουλιά και του ιού H1N1. Μάλιστα, η συμπερίληψη των γονιδίων H1N1 δείχνει ότι ο ιός θα μπορούσε να προσαρμοστεί και να εξαπλωθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αυτό προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Science.

Οι επιστήμονες αναφέρουν: «Οι ιοί G4 έχουν όλα τα βασικά χαρακτηριστικά ενός υποψήφιου πανδημικού ιού», έγραψαν οι ερευνητές από το Γεωργικό Πανεπιστήμιο της Κίνας.

Ακολουθώντας μια απότομη αύξηση του επιπολασμού από το 2016, το νέο στέλεχος είναι τώρα «ο κυρίαρχος γονότυπος που κυκλοφορεί σε χοίρους και ανιχνεύεται σε τουλάχιστον 10 επαρχίες».

Επιπλέον, οι δοκιμές των ερευνητών στους χοίρους αποκάλυψαν ότι πάνω από το 10% ήταν θετικό για αντισώματα έναντι του G4

«Αυτή η μολυσματικότητα αυξάνει σημαντικά την ευκαιρία προσαρμογής του ιού στους ανθρώπους και εγείρει ανησυχίες για την πιθανή δημιουργία πανδημικών ιών»

Πρέπει να εφαρμοστεί επειγόντως ο έλεγχος των επικρατούμενων ιών G4 EA H1N1 σε χοίρους και η στενή παρακολούθηση σε ανθρώπινους πληθυσμούς, ειδικά στους εργαζόμενους στη βιομηχανία χοίρων» ανέφεραν οι ερευνητές.