Για το σχέδιο απολιγνιτοποίησης, καθώς και για το «Εθνικό Σχέδιο για την Προσβασιμότητα» ενημέρωσαν σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς και ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμης Μπακογιάννης, τον ευρωβουλευτή της ΝΔΣτέλιο Κυμπουρόπουλο, με τον οποίο συναντήθηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, ο κ. Θωμάς ενημέρωσε τον κ. Κυμπουρόπουλο για τις προτεραιότητες του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), στο οποίο καταλαμβάνουν κεντρικό ρόλο η πλήρης εξάλειψη του λιγνίτη από το ενεργειακό μείγμα έως το 2028 και η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ σε ποσοστό 35% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2030.

Ευρύτερη ενημέρωση έγινε και για τα 12 μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ώστε η μετάβαση στη μετα-λιγνιτική εποχή να δημιουργήσει νέα αναπτυξιακή δυναμική στις περιοχές αυτές.

Στο θέμα της απολιγνιτοποίησης, ο κ. Μπακογιάννης, από την πλευρά του, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα του υπουργείου, όπως η προσαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού στις σχεδιαζόμενες χρήσεις των εδαφών των λιγνιτικών περιοχών και η δημιουργία Ειδικών Χωρικών Σχεδίων (ΕΧΣ), σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του θεσμού του λιγνιτικού πόρου, για την άμεση ωρίμανση έργων που μπορούν να υποστηρίξουν την Δίκαιη Μετάβαση.

Ο γενικός γραμματέας παρουσίασε τους βασικούς άξονες του «Εθνικού Σχεδίου για την Προσβασιμότητα» με έμφαση στην κλιματική κρίση αναφορικά με τις προτεραιότητες, τους στόχους και τους επιμέρους θεματικούς άξονες αυτού.

Στην συνέχεια, ενημέρωσε τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο για την ολοκλήρωση του «Τεύχους Τεχνικών Προδιαγραφών προσαρμογής των υφιστάμενων κτιρίων» και την επικείμενη έκδοση του, καθώς και για τις επερχόμενες τροποποιήσεις της νομοθεσίας οι οποίες θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο των πολεοδομικών και χωροταξικών θεμάτων του Υπουργείου.