Συνάντηση Μητσοτάκη με νέο πρωθυπουργό Ισραήλ - Στο «τραπέζι» η τουρκική προκλητικότητα | mitsotakis 1

Ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον ομόλογό του Ναφτάλι Μπένετ και τον νέο πρόεδρο της χώρας Ιτσχάκ Χέρτζογκ

Την πρώτη του συνάντηση με τη νέα πολιτική ηγεσία του Ισραήλ θα έχει σήμερα, Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Τελ Αβίβ, λίγο πριν την τριμερή Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή και της Κύπρου.

Ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον ομόλογό του Ναφτάλι Μπένετ και τον νέο πρόεδρο της χώρας Ιτσχάκ Χέρτζογκ. Σημειώνεται ότι η αλλαγή ηγεσίας και η αποχώρηση Νετανιάχου σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς είναι δεδηλωμένη η στρατηγική σημασία που αποδίδει το Ισραήλ στη συνεργασία με την Ελλάδα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η υιοθέτηση Κοινής Διακήρυξης που θα περιλαμβάνει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς υπάρχει ταύτιση απόψεων των τριών χωρών για την περιοχή ειδικά στα θέματα ενέργειας και ασφάλειας.

Στη Σύνοδο πρόκειται να τεθούν στο επίκεντρο το σύνολο των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, συμπεριλαμβανομένου του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας, ενώ το βλέμμα και των τριών είναι στραμμένο στην Άγκυρα και τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν σημάδια εξαγωγής της κρίσης.

Είναι κοινή πεποίθηση ότι η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή περνά μέσα από τα σχήματα συνεργασίας και τις σχέσεις καλής γειτονίας, ενώ θα υπάρχει ιδιαίτερη αναφορά στην σημασία του σχήματος  3+1 με τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Πάντως σε κάθε ευκαιρία και οι τρεις χώρες τονίζουν ότι η συνεργασία αυτή δεν στρέφεται εναντίον τρίτων και είναι ανοικτή στη συμμετοχή άλλων χωρών που μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες και σέβονται τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο.