Συνάντηση - σταθμό ζητούν FIFA και UEFA για τη σωτηρία του ελληνικού ποδοσφαίρου | FIFA

Τα στόματα έμειναν κλειστά για 24 ώρες, μετά τη μυστική συνάντηση της Πέμπτης στην Ελβετία μεταξύ των εκπροσώπων των δύο μεγαλύτερων φορέων του διεθνούς ποδοσφαίρου FIFA/UEFA, της ΕΠΟ και φυσικά του Έλληνα Υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη. Η Ελληνική αντιπροσωπεία μπήκε στο αεροπλάνο το απόγευμα της Παρασκευής (17.30 ώρα Ελλάδας) χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί η παραμικρή τοποθέτηση από επίσημα χείλη, αλλά και χωρίς καμία διαρροή, ή σχόλιο από τη ΓΓΑ. Κατά συνέπεια ήταν προφανές ότι υπήρχαν ειδήσεις και μάλιστα πολύ σοβαρές, οι οποίες θα έβγαιναν στην επιφάνεια.

Καταρχάς από τη συνάντηση συνάγεται λοιπόν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις διεθνείς Συνομοσπονδίες είναι οι δυσφημιστικές δηλώσεις και οι επιθέσεις σε βάρος της ΕΠΟ και των παραγόντων της, καθώς και σε βάρος της ΚΕΔ και των διαιτητών. Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι ξένοι διαιτητές θα συνεχίσουν να ορίζονται σε αγώνες μεταξύ ΑΕΚ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ και στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος. Επίσης η ΕΠΟ και η ΚΕΔ εξακολουθούν ν’ απολαμβάνουν της πλήρους υποστήριξης και εμπιστοσύνης από την πλευρά της FIFA και της UEFA.

Οι FIFA και UEFA θεωρούν πως εάν επέλθει η ομαλότητα θα ηρεμήσουν και οι δικοί τους παράγοντες. Οι διεθνείς Συνομοσπονδίες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μία μοναδική κίνηση και να καλέσουν σε συνάντηση, μετά τις γιορτές επί ελβετικού εδάφους, τους ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Μία ιστορική απόφαση, η οποία δεν έχει προηγούμενο και καταδεικνύει την προβληματική εικόνα του ποδοσφαίρου μας σε διεθνές επίπεδο.

Με αφορμή το γεγονός ότι στις 31 Ιουλίου αποχωρεί η διεθνής επιτροπεία από την χώρα μας, σκοπός της συνάντησης θα είναι να περάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο στην επόμενη μέρα, με μια συμφωνία κυρίων!

Να προκύψει δηλαδή συναίνεση μεταξύ των 4 μεγάλων ΠΑΕ της χώρας και με βάση τη συναίνεση αυτή, αρχικά να γίνουν οι εκλογές της ΕΠΟ και εν συνεχεία το ποδόσφαιρο να πορευτεί χωρίς την παρουσία των διεθνών Συνομοσπονδιών στη χώρα μας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι στην FIFA και την UEFA δεν επιθυμούν να γίνουν οι εκλογές της ΕΠΟ το φθινόπωρο του 2020 όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά κατά παρέκκλιση τον Ιούνιο ή το αργότερο στις αρχές Ιουλίου, ώστε οι ξένοι τοποτηρητές να βρίσκονται ακόμη στη χώρα μας, πριν αποχωρήσουν οριστικά στις 31/7.

Ένα άλλο θέμα που προκύπτει από την συνάντηση της Πέμπτης στη Νιόν, είναι πως FIFA και UEFA ζήτησαν από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, να μεριμνήσει ώστε να υπάρξει προστασία και φύλαξη των τριών μελών της ΚΕΔ (Περέιρα, Μάριν, Λίντμπεργκ). Αυτό, όχι επειδή υπήρξαν απειλές εναντίον τους, αλλά διότι υπάρχει γενικότερος φόβος λόγω του τεταμένου κλίματος.