Πολιτική

Συνάντηση στη Ρώμη Ντράγκι - Μητσοτάκη για το σύμφωνο σταθερότητας

Μητσοτάκης και Ντράγκι έχουν βάλει ήδη τις βάσεις ως προς την αναγκαιότητα αναθεώρησης του συμφώνου

200

Στην τελική ευθεία έχει μπει η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιταλία. Ένα ταξίδι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία με φόντο τις συζητήσεις που έχουν ήδη αρχίσει για τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου με στόχο τη χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόσκληση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό έγινε από τον Μάριο Ντράγκι κατά την συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου των χωρών του μεσογειακού νότου. Όπως επιμένουν οι ίδιες πηγές το ταξίδι βρίσκεται στη φάση των διαβουλεύσεων μέσω της διπλωματικής οδού και αναμένεται άμεσα να καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία.

Μητσοτάκης και Ντράγκι έχουν βάλει ήδη τις βάσεις ως προς την αναγκαιότητα αναθεώρησης του συμφώνου, μια και συμφωνούν ότι στην μετά κορονοϊού εποχή απαιτείται λιγότερη αυστηρότητα, προκειμένου να πάρει ξανά μπροστά η οικονομία.

Στο ταξίδι Μητσοτάκη στην Ιταλία αναμένεται να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις για τη ρήτρα του 3% και του ποσοστού χρέους 60% επί του ΑΕΠ. Πρόκειται για τη ρήτρα που υποχρεώνει τα κράτη μέλη να παρουσιάζουν έλλειμα μέχρι 3% του ΑΕΠ τους και να μειώνουν κατά 1/20 κάθε χρόνο το ποσοστό χρέους που ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ, στοιχείο που αφορά τη χώρα μας άμεσα.

Στο πλαίσιο αυτό οι δύο άντρες θα αρχίσουν να "χτίζουν" πάνω σε αυτό τον άξονα με στόχο να θέσουν το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο όταν αυτό κριθεί ότι μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, όταν δηλαδή οι συσχετισμοί είναι ευνοϊκοί.

Ήδη οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με στόχο την υποδοχή της πρότασης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη χωρίς πάντως να υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε το θέμα θα τεθεί στο ευρωπαϊκό "τραπέζι".

Γαλλία και Ισπανία είναι μάλλον θετικές στο ενδεχόμενο της χαλάρωσης . Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες εκτιμήσεις αρχίζει και διαφαίνεται μία συμμαχία του νότου όχι μόνο με στόχο την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων αλλά πλέον και απέναντι στις οικονομικές προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να αξιοποιήσει την πολύ καλή προσωπική σχέση που έχει χτίσει με τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και την σταθερά εποικοδομητική σχέση του με τον Ισπανό ομόλογο του Πέδρο Σάντσεθ.

Δείτε επίσης