Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών στη Θεσσαλία, μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς της προηγούμενης εβδομάδας.

Πάνω από 900 κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή έχουν κριθεί ακατάλληλες, ενώ οι ζημιές εξακολουθούν να καταμετρώνται. Τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης καθώς και οι οικίσκοι που θα στεγάσουν τους κατοίκους καταφθάνουν στην περιοχή.

Ανάμεσα στις τουλάχιστον δέκα τοπικές κοινότητες που επλήγησαν είναι και το Δαμάσι που υπέστη σχεδόν ολική καταστροφή με ελάχιστα σπίτια να είναι πλέον κατοικήσιμα, όπως μας αναφέρουν οι κάτοικοί του.

Σήμερα στο Δαμάσι στήνονται τα τροχόσπιτα, ενώ οι κάτοικοι ζουν σε σκηνές και στα αυτοκίνητα, εξακολουθώντας να αισθάνονται τις δονήσεις των μετασεισμών.

«Κουνιόμαστε συνέχεια και δυνατά» τονίζει στο Sputnik η Αθανασία Κυρατζή, κάτοικος Δαμασίου, που μένει σε σκηνή με τον σύζυγό της, ενώ τα εγγόνια τους μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο στα Τρίκαλα.

«Κάνει κρύο το βράδυ αλλά μας έδωσαν θερμαντικά» προσθέτει. Κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους για να ζεσταθούν.

«Μπαίνουμε στα αυτοκίνητα και ανάβουμε τα καλοριφέρ για να ζεσταθούμε το βράδυ. Εξακολουθούμε να μένουμε σε σκηνές, μόνο τα 15-20 από τα 400 σπίτια είναι κατοικήσιμα. Κάποιες από τις σκηνές έχουν θέρμανση» αναφέρει  o πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δαμασίου Μανώλης Λιούτσος.

Ανάμεσά τους μια αιωνόβια κυρία που μένει ακόμα στα χαλάσματα. Δέχεται τη φροντίδα του γιου της, αλλά η κυρία Σουλτάνα δεν θέλει να φύγει από το σπίτι της όπου έχει ζήσει μια ζωή, παρά το ότι μεγάλο μέρος του κατέρρευσε.

Έχει κινητικά προβλήματα ενώ οι οικονομικές δυσκολίες και η απειλή της COVID-19 δεν της επιτρέπουν να μείνει αλλού.

Σε έναν ακόμα σεισμόπληκτο οικισμό, στο Ζάρκο Τρικάλων, καθαρίζονται τα πρώτα τροχόσπιτα, που έφτασαν προχθές, ενώ έχουν κριθεί πάνω από 50% ακατάλληλα τα σπίτια, ανάμεσά τους και το σχολείο.

«Από δύο έως οκτώ μήνες η επιστροφή στα σπίτια» 

Από σήμερα ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων για τις ζημιές ενώ οι κάτοικοι θα ζητήσουν άμεσα την καταβολή των αποζημιώσεων από το κράτος για τα σπίτια και τις περιουσίες που καταστράφηκαν από τον σεισμό.

Σε διάστημα από δύο έως οκτώ μηνών θα γίνει η επιστροφή των σεισμόπληκτων στις κατοικίες τους εκτιμά, μιλώντας στο Sputnik, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. 

«Κάθε περίπτωση διαφέρει και θα χρειαστεί διαφορετικό χρονικό διάστημα για την κατασκευή. Οι κάτοικοι δεν επιθυμούν να φύγουν από την περιοχή καθότι έχουν τη γη τους και το ζωικό κεφάλαιό τους. Η στέγαση είναι το υπέρτατο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Μέχρι στιγμής έχουν εγκατασταθεί περίπου 400 σκηνές πλέον με φως και ρεύμα και χημικές τουαλέτες» τονίζει μεταξύ άλλων.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για έγκαιρη διάγνωση της πανδημίας οι Γιατροί του Κόσμου έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή ενώ κλιμάκια τους πραγματοποιούν rapid τεστ. Την ίδια στιγμή το Χαμόγελο του Παιδιού, στο πλαίσιο συμφωνίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχει αναλάβει τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε ο περιφερειάρχης, μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 37 τροχόσπιτα στις σεισμόπληκτες περιοχές που σταδιακά εγκαθίστανται τονίζοντας ότι παράλληλα, αρκετές είναι οι δωρεές. Θα ακολουθήσουν 120 οικίσκοι, ενώ μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος σε 3000 σπίτια. 

«Γίνεται προσπάθεια ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και οι έλεγχοι σε συνδυασμό με τις αναφορές να προχωρήσουν ταχύτατα ώστε να μείνουν το λιγότερο δυνατό οι κάτοικοι εκτός των σπιτιών» τονίζει χαρακτηριστικά. Όπως επισημαίνει ο κ. Αγοραστός, η κυβέρνηση θα δώσει τις απαραίτητες αποζημιώσεις.