Για ακόμη μια φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε «δηλητηριώδη βέλη» προς την Ελλάδα, σχετικά με το προσφυγικό. Ο Τούρκος Πρόεδρος, από τις Βρυξέλλες και τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε:

«Είναι πέρα από τη λογική και την κατανόηση ένας σύμμαχος, και μία γειτονική χώρα, να δείχνει την Τουρκία ως υπεύθυνη για το κύμα παράτυπης μετανάστευσης.

«Είναι κρίσιμο οι σύμμαχοί μας να επιδεικνύουν αλληλεγγύη χωρίς διακρίσεις ή πολιτικούς όρους, και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Το σύνορο της Τουρκίας με τη Συρία είναι το νοτιοανατολικό σύνορο του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία πολεμάει εδώ και εννιά χρόνια στη Συρία… μόνη της και με μεγάλες θυσίες. Είμαστε το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που έχει πολεμήσει σώμα με σώμα με το ISIS, έχουμε μάρτυρες από τις μάχες αυτές και φιλοξενούμε 3,7 εκατ. πρόσφυγες», είπε ο Ερντογάν.

Από την πλευρά του ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την Τουρκία έναν «σημαντικό» σύμμαχο που έχει «συμβάλει στην κοινή μας ασφάλεια με πολλούς τρόπους».

«Οι Σύμμαχοι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να στηρίζουν την Τουρκία και να διερευνήσουν τι μπορούν να κάνουν περισσότερο», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Συμμαχίας στην συνεργασία.

Παράλληλα χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ζήτημα «μια κοινή πρόκληση» και χαιρέτισε το διάλογο μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ για την εξεύρεση μιας μακροπρόθεσμης λύσης στην κρίση.