Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Ειδικών με τον οδικό άξονα για τη σταδιακή άρση των περιορισμών να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Το γενικό πλαίσιο πάντως έχει να κάνει με την παράταση της απαγόρευσης των περιφερειακών μετακινήσεων, ενώ και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε δήλωσή της για τις μετακινήσεις το Πάσχα είπε, «θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Η θέση της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας».

Μεταξύ των θεμάτων που η κυβέρνηση έχει προτείνει είναι να υπάρξει μια παράταση σε ό,τι αφορά το χρονικό όριο στη διάρκεια του οποίου μπορούν να κυκλοφορούν οι πολίτες καθώς και να εξεταστεί μια ελαστικότητα στις μικρές οικογενειακές συναθροίσεις στο πλαίσιο «της στενής κοινωνικής φούσκας».

Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν από την κυβέρνηση. Η χρονική στιγμή που θα γίνει αυτό εξαρτάται από το πότε θα ολοκληρωθεί η συνεδρίαση των ειδικών.

Πάντως, η κα Πελώνη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν ακόμη και σήμερα οι ανακοινώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα, λοιπόν, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα νέα μέτρα εν όψει του Πάσχα έχουν ως εξής:

  1. «Πάσχα στη Πόλη»: Στην κυβέρνηση θα περιμένουν μέχρι (κυριολεκτικά) την τελευταία στιγμή, μήπως αλλάξει κάτι στα στοιχεία. Ναι μεν άπαντες στο Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελαν να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, όμως «κοιτάζουν» και την επόμενη ημέρα. Μετά το Πάσχα στόχος παραμένει το άνοιγμα τόσο των υπολοίπων βαθμίδων όσο και του Τουρισμού, κι αν προκύψει μεγάλη διασπορά το επόμενο διάστημα, ο «φόβος» να υπάρξει μετάθεση των ημερομηνιών είναι μεγάλος. Την ίδια ώρα και οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται διστακτικοί αφού ο αριθμός των διασωληνωμένων βρίσκεται (ακόμα) στα ύψη.
  2. Δεν θα γίνει η καθιερωμένη περιφορά του Επιταφίου, αν και μπορεί ο Επιτάφιος να βγει στο προαύλιο των ιερών ναών: Αυτό ουσιαστικά κλείδωσε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, στη Βουλή, ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Την τελευταία λέξη θα έχουν οι λοιμωξιολόγοι, αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα συναινέσουν, εφόσον προφανώς τηρούνται όλα τα μέτρα συγχρωτισμού εντός και εκτός των Εκκλησιών.
  3. Η Ανάσταση θα γίνει νωρίτερα: Από την στιγμή που το φετινό Πάσχα δεν θα είναι σαν τα προηγούμενα και για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα συγχρωτισμού, θα υπάρξει πρόταση η Ανάσταση να γίνει νωρίτερα από τις 12 τα μεσάνυχτα, όχι όμως νωρίτερα από τις 9.30.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου«Mε προφανώς, ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test», είπε χαρακτηριστικά.