Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος στη «ΒτΚ»: Όλα τα σφυριά του ΣΥΡΙΖΑ χτυπούν στην ίδια κατεύθυνση
«Ο πρωθυπουργός κατέληξε στην επιλογή Τασούλα για να διασφαλίσει ότι δεν θα έχει έναν “ανεξέλεγκτο” Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για να δώσει παραταξιακά διαπιστευτήρια»

Μήνυμα για ευρύτερη συνεννόηση αποτελεί η θετική ψήφος προς την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Λούκα Κατσέλη από τη Νέα Αριστερά, όπως επισημαίνει στη «ΒτΚ» ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
«Αφενός, είναι ένα πρώτο δείγμα διάθεσης για συνεννόηση και κοινή δράση. Αφετέρου, η συνθετική υποψηφιότητα Κατσέλη δείχνει ότι έχει τα χαρακτηριστικά και τη δυναμική να συσπειρώσει τις προοδευτικές δυνάμεις και δημιουργεί προϋποθέσεις για διευρυμένη στήριξη», προσθέτει.
Ταυτόχρονα μέμφεται το ΠΑΣΟΚ για τη στάση που κρατά στο θέμα των συνεργασιών.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου στη «ΒτΚ»:
Κύριε Μεϊκόπουλε, τι σημαίνει πολιτικά η στήριξη των βουλευτών της ΝέαςΑριστεράς στην υποψηφιότητα της κ. Λούκας Κατσέλη;
«Η απόφαση της Νέας Αριστεράς να ψηφίσει την κ. Κατσέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι θετική και σαφώς καλοδεχούμενη.
Η πρότασή μας παραμένει δημόσια και ανοικτή προς τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. επέδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα την αρμόζουσα σοβαρότητα και σεβασμό στο θεσμό, μένοντας μακριά από παρασκηνιακές διεργασίες και μικροκομματικές περιχαρακώσεις και σκοπιμότητες.
Αφενός, η στήριξη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. από τη Νέα Αριστερά είναι ένα πρώτο δείγμα διάθεσης για συνεννόηση και κοινή δράση.
Αφετέρου, η συνθετική υποψηφιότητα Κατσέλη δείχνει ότι έχει τα χαρακτηριστικά και τη δυναμική να συσπειρώσει τις προοδευτικές δυνάμεις και δημιουργεί προϋποθέσεις για διευρυμένη στήριξη».
Η συγκεκριμένη απόφαση πιστεύετε πως μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων; Μπορεί να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση και με το ΠΑΣΟΚ;
«Η πρόταση, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο καταλήξαμε σε αυτή την πρόταση, δεν έγινε σε “ουδέτερο” πολιτικά χρόνο, αλλά σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης των δημοκρατικών θεσμών και διογκούμενης δυσπιστίας της κοινωνίας σε αυτούς, με κρίσιμα ζητήματα για το κράτος δικαίου, όπως το έγκλημα των Τεμπών και το σκάνδαλο των υποκλοπών, και μείζονα εθνικά θέματα.
Η στήριξη της υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για περαιτέρω συνεργασία και συνεννόηση, στο μέτρο που κάθε κόμμα του προοδευτικού χώρου κατανοεί τη μεγάλη εικόνα, που είναι η προγραμματική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και με τις πολιτικές της και την αναγκαιότητα για δημιουργία ενός ισχυρού πόλου απέναντι στη Ν.Δ. Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν αντιφατικές δηλώσεις στο ζήτημα των συνεργασιών.
Εκτιμώ ότι και η επιλογή του να μην στηρίξει την υποψηφιότητα Κατσέλη, ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, έγινε εν μέρει για να μην ερμηνευθεί ως σύμπτωση και συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Θα πρέπει να δείξουν τα στελέχη του αν όντως, πιστεύουν στην προοπτική σύγκλισης με ειλικρίνεια και πρωτοβουλίες.
Μπροστά μας βρίσκονται κομβικά ορόσημα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των συμφερόντων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, όπως η συνταγματική αναθεώρηση που έρχεται. Πεδία δόξης λαμπρά, για τα οποία μπορούμε να συνομιλήσουμε, να συνεννοηθούμε, να συνεργαστούμε».
Σήμερα, έχουμε την πρώτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου. Ο κ. Τασούλας, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, φτάνει το 46% των ψηφοφόρων του Κέντρου. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό πολιτικά; Σας προβληματίζει η διείσδυση που εμφανίζει η υποψηφιότητα της Ν.Δ. σε ψηφοφόρους πέραν της Δεξιάς;
«Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μία καθαρά κομματική επιλογή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε αντίθεση με τη δημοκρατική παράδοση που θέλει η κυβέρνηση να προτείνει Πρόεδρο από την αντίπαλη παράταξη. Σκοπίμως, άφησε τη συζήτηση της “προεδρολογίας” να ανοίξει πολύ νωρίς και να ανακυκλώνεται, σφυγμομετρώντας ταυτόχρονα το εσωτερικό της Ν.Δ. Κατέληξε στην επιλογή Τασούλα, εν ενεργεία μέχρι πρότινος βουλευτή της Ν.Δ., για να διασφαλίσει δύο πράγματα.
Ότι δεν θα έχει έναν “ανεξέλεγκτο” Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα μπορούσε σε δημόσιες παρεμβάσεις να διαφοροποιηθεί από το κυβερνητικό κλίμα, και, δεύτερον, για να δώσει παραταξιακά διαπιστευτήρια και να περιορίσει τις διαρροές προς τα δεξιά του.
Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι δεν ήταν ούτε “το ενωτικό πνεύμα” ούτε “οι συνθετικές αρετές” που οδήγησαν τον κ.Μητσοτάκη στην επιλογή Τασούλα.
Άλλωστε, και ως πρόεδρος της Βουλής είναι αρκετές οι περιπτώσεις στις οποίες δεν λειτούργησε υπερκομματικά. Είναι η θέση του στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού».
Ποια θα πρέπει να είναι η πολιτική που θα πρέπει να εφαρμόσει ο Σωκράτης Φάμελλος για να επανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ;
«Πρέπει να επαναπροσεγγίσουμε τη μεσαία τάξη, τους εργαζομένους, τη νεολαία, και να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας με το συνταξιούχο, το μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον αγρότη.
Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεκινήσει μία πορεία επαναπροσέγγισης με την κοινωνία. Ο Σωκράτης Φάμελλος έχει ήδη εκκινήσει μία μεγάλη εκστρατεία επανασύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. με την κοινωνία και τους ενδιάμεσους κοινωνικούς φορείς.
Χρειάζεται να προβάλλουμε το πρόγραμμά μας στην κοινωνία και να απαντήσουμε με τρόπο κατανοητό και εύληπτο στις σύγχρονες ανάγκες και τα μεγάλα ζητήματα.
Από την ακρίβεια, την στεγαστική κρίση και τους μισθούς, μέχρι την ανεξέλεγκτη λειτουργία των καρτέλ, την αξιοποίηση των δημοσιονομικών περιθωρίων προς όφελος της κοινωνίας.
Στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι να απαντήσει στα αδιέξοδά τους με λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν και θα γίνουν πράξηαν τον εμπιστευθούν ξανά στη διακυβέρνηση της χώρας».
Διαφορετικές φωνές, όπως αυτές διατυπώνονται από στελέχη όπως οκ. Πολάκης, προκαλούν προβλήματα εντός του κόμματος;
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όλα τα σφυριά χτυπάνε στην ίδια κατεύθυνση και προχωράμε με ενότητα και ομοθυμία, έχοντας αφήσει πίσω μας την εσωστρέφεια.
Διαφορετικές προσεγγίσεις που μπορεί να λειτουργήσουν συμπληρωματικά, δεν σημαίνει αντιπαραθέσεις ή ρήξεις, και καθ’ υπερβολή προσδίδεται σε αυτές μία ένταση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν είμαστε φοβικοί στον εσωκομματικό διάλογο και τη διαφορετική άποψη.
Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι ο Παύλος Πολάκης σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη νέου προέδρου και αμέσως μετά τις εσωκομματικές εκλογές, επέδειξε μία στάση απόλυτα θεσμική και υποδειγματική, στρατευόμενος από την πρώτη στιγμή στην κοινή προσπάθεια να ανασυγκροτήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.».
*Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»