Διονύσης Καλαματιανός στη «ΒτΚ»: Οι χειρισμοί για τα Τέμπη παραπέμπουν σε συγκάλυψη

«Ο κατακερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων και η αδυναμία συνεργασίας δημιουργούν ένα κενό, το οποίο εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση»

διονυσης καλαματιανος, διονύσης καλαματιανός, καλαματιανος, καλαματιανός

«Η έλλειψη ενιαίας αντιπολιτευτικής τακτικής, ιδίως στο θέμα των Τεμπών, συμβάλλει στην αποδυνάμωση της ασκούμενης αντιπολίτευσης και ταυτόχρονα ενισχύει τη θέση της κυβέρνησης», τονίζει σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός.

Και εξαπολύει επίθεση κατά της κυβέρνησης, διότι «αντί να αναλάβει τις ευθύνες της και να διασφαλίσει ότι θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, έχει καταφύγει σε χειρισμούς που παραπέμπουν όχι στην αναζήτηση της αλήθειας, αλλά σε προσπάθεια συγκάλυψης».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Διονύση Καλαματιανού στη «ΒτΚ»:

Κύριε Καλαματιανέ, εξετάζεται η πιθανότητα συνεργασίας με τη Νέα Αριστερά για να ανακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι σταθερή και διαρκής: επιδιώκουμε τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την προοδευτική διακυβέρνηση.

Ευελπιστούμε σε μία συνεννόηση εντός του προοδευτικού χώρου, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και οι προοπτικές για ένα εναλλακτικό μοντέλο διακυβέρνησης.

Στην κατεύθυνση αυτή, βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. πρέπει να ξαναγίνει και θεσμικά η αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου, όπως αποφάσισε ο ελληνικός λαός στις εθνικές εκλογές του 2023 και επιβεβαιώθηκε στις Ευρωεκλογές του 2024.

Η στάση μας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με την πρότασή μας, την κ. Λούκα Κατσέλη, λειτουργεί θετικά, καθώς, αποδεδειγμένα ενώνει και συσπειρώνει τον προοδευτικό χώρο».

Η στάση των προοδευτικών κομμάτων που δεν μπορούν να έχουν κοινή συνισταμένη βοηθά, κατά τη γνώμη σας, την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη;

«Ο κατακερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων και η αδυναμία συνεργασίας δημιουργούν ένα κενό, το οποίο εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση της Ν.Δ. για να παρουσιαστεί ως η δύναμη που δήθεν μπορεί να διαχειριστεί τις προκλήσεις.

Επομένως, η έλλειψη στρατηγικής συνεννόησης και συνέργειας στον προοδευτικό χώρο, συμβάλλει στην αποδυνάμωση της ασκούμενης αντιπολίτευσης και ταυτόχρονα ενισχύει τη θέση της κυβέρνησης.

Εάν τα προοδευτικά κόμματα δεν καταφέρουν να βρουν κοινό τόπο ώστε να δημιουργήσουν έναν ισχυρό πολιτικό πόλο, χωρίς κατάργηση των κομμάτων,τότε, δυστυχώς, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διατηρηθεί η πολιτική κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ., κάτι που θα είναι καταστροφικό για τον ελληνικό λαό. Δεν είναι, λοιπόν, καιρός για μικροκομματισμούς και περιχαρακώσεις».

Τελικά, τι πιστεύετε πως έγινε στην τραγωδία των Τεμπών με τους χειρισμούς της κυβέρνησης;

«Η τραγωδία των Τεμπών αποτελεί ένα εθνικό τραύμα. Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να διερευνηθούν με απολυτή διαφάνεια και φως, οι αιτίες και οι υπεύθυνοι που οδήγησαν στο εγκληματικό δυστύχημα. Αυτό ζήτησαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στις πρόσφατες τεράστιες συγκεντρώσεις.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση αντί να αναλάβει τις ευθύνες της και να διασφαλίσει ότι θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, έχει καταφύγει σε χειρισμούς που παραπέμπουν όχι στην αναζήτηση της αλήθειας, αλλά σε προσπάθεια συγκάλυψης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε από την πίεση της κοινωνίας να αλλάξει στάση και να παραδεχτεί, ουσιαστικά, παραπλάνηση του ελληνικού λαού και συγκάλυψη.

Όλοι θυμόμαστε αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα, ότι διαβεβαίωνε πως δεν υπήρχε παράνομο εύφλεκτο υλικό στην εμπορική αμαξοστοιχία, μιλώντας, μάλιστα, για θεωρίες συνωμοσίας. Όμως, στην πρόσφατη συνέντευξή του, ανακάλεσε, αναφέροντας ότι αυτή η διαβεβαίωση προερχόταν από τη διαβεβαίωση της εταιρίας που ελέγχεται για το έγκλημα των Τεμπών.

Είπε, επίσης, ότι το μπάζωμα έγινε για καλό σκοπό. Αλήθεια, γνωρίζει ο πρωθυπουργός ότι η παραποίηση στοιχείων αποτελεί ποινικό αδίκημα; Βεβαίως, δεν είναι μόνο αυτά.

Ουσιαστικά, “ομολόγησε” ο κ. Μητσοτάκης ότι η Εξεταστική Επιτροπή εξελίχτηκε σε μέγα φιάσκο.

Πρόκειται για την εξεταστική, στην οποία η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε να καλέσει κρίσιμους μάρτυρες, όπως ο εκπρόσωπος των μηχανοδηγών. Επιπλέον, θυμίζουμε ότι η ίδια κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, σχετικά με τη δικογραφία της Ευρωπαίας εισαγγελέως».

Αν το ΠΑΣΟΚ μετά τα πορίσματα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, εσείς θα την υπερψηφίσετε; Πώς κρίνετε το αίτημα προανακριτικής που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ;

«Θεωρούμε ότι θα πρέπει άμεσα τα προοδευτικά κόμματα να στηρίξουν μία πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, για το έγκλημα των Τεμπών.

Τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας έως τώρα, στοιχειοθετούν απολύτως το επείγον μίας τέτοιας κίνησης-πολιτικής καταδίκης.

Σε διαφορετική περίπτωση, δίνεται πολύτιμος χρόνος στην κυβέρνηση αφενός να προετοιμαστεί και να δημιουργήσει νέα αφηγήματα που τη βολεύουν, αφετέρου, να αλλάξει –αν χρειαστεί– και την ατζέντα. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καιρός για χάσιμο. Βεβαίως, δεν στεκόμαστε αρνητικά και στην περίπτωση της προανακριτικής, το αντίθετο μάλιστα. Γιατί, όμως, να μην κινηθούμε τάχιστα σε μία πρόταση δυσπιστίας;

Επιμένουμε ότι θα πρέπει να προηγηθεί πολιτική συζήτηση στη Βουλή, και στη συνέχεια, μπορούμε να πάμε σε προανακριτικές επιτροπές, εδραιωμένες με όλα τα στοιχεία των δικογραφιών και των πορισμάτων.

Εξάλλου, το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αποδέχεται αυτή τηστιγμή την πρόταση για προανακριτική, μάλλον δείχνει ότι τη “βολεύει”», γιατί προφανώς φοβάται ότι θα προκύψουν νέες αποκαλύψεις.

Έχουμε τονίσει σταθερά και πάγια ότι η προανακριτική επιτροπή δεν πρέπει να λειτουργήσει για να “ξεπλύνει” ευθύνες υπουργών ή υφυπουργών, όπως επιδιώκει η πλειοψηφία της Ν.Δ., αλλά να οδηγήσει τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά στελέχη στη Δικαιοσύνη για να αποδοθούν ευθύνες.

Η πρόταση δυσπιστίας μπορεί να αναδειχτεί σε αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζουν. Τι φταίει κατά τη γνώμη σας;

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. βρίσκεται σε στάδιο ανασύνταξης και ανασυγκρότησης.

Ήδη υπάρχουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και προσβλέπουμε σε ακόμη καλύτερες ημέρες. Βεβαίως, χρειάζεται σοβαρή και μεθοδική δουλεία για να ανακτήσουμε της χαμένες δυνάμεις.

Αυτό κάνουμε με τον νέο πρόεδρό μας, τον Σωκράτη Φάμελλο, εστιάζοντας στην παραγωγή ποιοτικού πολιτικού λόγου και έργου. Απαιτείται, λοιπόν, εύλογος χρόνος ώστε να καταφέρουμε να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».

*Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Ίσως σας ενδιαφέρουν