Διονύσης Τεμπονέρας στη «ΒτΚ»: «Τα υφιστάμενα κόμματα δεν εκφράζουν τους πολίτες»

«Ενώ η ΝΔ καταρρέει, τα κόμματα του προοδευτικού χώρου δεν εισπράττουν την κοινωνική δυσαρέσκεια. Οι πολιτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. δεν έπεισαν τους πολίτες»

διονυσης τεμπονερας, διονύσης τεμπονέρας

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Προβληματισμένος, αλλά όχι απαισιόδοξος για το αύριο του αριστερού και προοδευτικού χώρου εμφανίζεται, σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής», το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Τεμπονέρας.

Παραδέχεται ότι το κόμμα του δεν έπεισε τους πολίτες, και γι’ αυτό χρειάζεται άμεση ανασυγκρότηση, ενώ μιλά και για το ρόλο του Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Διονύση Τεμπονέρα στη «ΒτΚ»:

Πώς θα χαρακτηρίζατε το εκλογικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί ένα πολύ ισχυρό σήμα, που εκπέμπεται προς όλα τα κόμματα με καθαρό τρόπο. Το τρομακτικό ποσοστό της αποχής φανερώνει μία τεράστια κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης.

Οι υφιστάμενοι κομματικοί σχηματισμοί στην υπάρχουσα μορφή τους και με το περιεχόμενό τους αδυνατούν να αντιστοιχηθούν και να εκφράσουν τις αγωνίες και τις ανάγκες των πολιτών.

Η ποιοτική αναβάθμιση της Ακροδεξιάς, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ενώ η Ν.Δ. καταρρέει, τα κόμματα του προοδευτικού χώρου δεν εισπράττουν την κοινωνική δυσαρέσκεια, μας προβληματίζουν έντονα. Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι προφανές ότι οι πολιτικές μας προτάσεις δεν έπεισαν τους πολίτες. Το αποτέλεσμα δεν κρίνεται ικανοποιητικό.

Παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες του τελευταίου έτους οφείλουμε να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, να δούμε ξανά τις θέσεις μας με βάση τα ποιοτικά στοιχεία του αποτελέσματος, και να δούμε και τη συνολική μας αφήγηση πιο προσεκτικά, για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή διείσδυση στο κοινωνικό Σώμα.

Από την άλλη, διαφαίνεται ότι ο κατακερματισμός, η πολυδιάσπαση και η έλλειψη κυβερνητικής προοπτικής δεν δίνουν ελπίδα στο μέσο προοδευτικό πολίτη. Συνεπώς, έχουμε καθήκον να συνδιαμορφώσουμε νέους όρους πολιτικής παρέμβασης-πρόσκλησης μέσα από το διάλογο, που θα καταλήξουν σε ένα εναλλακτικό κυβερνητικό  σχέδιο που θα δίνει όραμα στον ελληνικό λαό».

Αν υποθέσουμε ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν σε τρία χρόνια, υπάρχει χρόνος ανάταξης του ΣΥΡΙΖΑ;

«Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν σε πολύ συντομότερο χρόνο, ακριβώς γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να προλάβει την ενδεχόμενη ανασύνθεση-ανασύνταξη του αριστερού και προοδευτικού πόλου.

Συνεπώς, δεν υπάρχουν μεγάλα χρονικά περιθώρια και απαιτούνται άμεσα πρωτοβουλίες σύνθεσης και υπέρβασης των υπαρκτών διαφορών μεταξύ όσων διαβάζουν ορθά τη συγκυρία. Έχω επιφυλάξεις αν η λύση είναι η εσωστρέφεια και η περιχαράκωση στην παρούσα φάση, ούτε, βέβαια, λύση αποτελούν οι εσωκομματικές καταγραφές.

Εκτιμώ ότι περισσότερο χρειαζόμαστε διάλογο και συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων μέσα από ένα minimum πλαίσιο συμφωνίας που μπορεί να λειτουργήσει προωθητικά, και πολιτικά και προγραμματικά.

Ο συντονισμός και η ενότητα στη δράση είναι το σημείο-κλειδί για τα κόμματα που συμμερίζονται την ίδια αγωνία, σε συνεργασία με τους φορείς και τις συλλογικότητες που αποτελούν τη λεγόμενη κοινωνική αντιπολίτευση.

Χωρίς τα κόμματα να χάνουν την οργανωτική, ιδεολογική και πολιτική τους αυτοτέλεια μπορούν να βρουν κοινό τόπο συνάντησης, με στόχο την ανατροπή των δεξιών πολιτικών».

Το φθινόπωρο είναι προγραμματισμένο το καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και φημολογείται η κατάργηση των κομματικών οργάνων.

«Ας μην προτρέχουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ως χώρος της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, ως τόπος συνάντησης ευρύτερων ρευμάτων του δημοκρατικού-σοσιαλιστικού χώρου, δεν έχει κάνει ένα άλμα στο κενό.

Έχει μία ιστορική διαδρομή, και ταυτότητα που μόλις πριν από μερικούς μήνες επαναβεβαιώθηκε στο Συνέδριό του. Τα κόμματα εξελίσσονται μέσα από συντεταγμένες, συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες και έχουν μία ιστορική συνέχεια και παράδοση.

Βεβαίως είναι χρήσιμες και απαραίτητες οι αλλαγές και ο εκσυγχρονισμός των δομών. Χρειαζόμαστε μία καλύτερη συλλογική λειτουργία, με σεβασμό στα Όργανά μας και στις αποφάσεις μας. Τη διενέργεια των δημοψηφισμάτων την στηρίξαμε στο πρόσφατο Συνέδριό μας και είναι χρήσιμο και αναγκαίο να ακούγεται η φωνή των μελών του κόμματος. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να καταλήγει σε  ρευστοποίηση και εξουσιοδοτισμό. Τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. πρέπει να παραμείνει το “κόμμα στο χώρο του”.

Για να συμβεί αυτό, χρειάζονται δομές και σύνδεση με το μαζικό χώρο. Παράλληλα με τις προγραμματικές μας επεξεργασίες, η οργανωτική ανασύνταξη του κόμματός είναι εξαιρετικά σημαντική. Η συζήτηση για το μοντέλο του κόμματος που θα επιτύχει όλα τα παραπάνω πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα».

Πιστεύετε ότι η ιδεολογική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει και μεταλλάσσεται το κόμμα σας σε κάτι άλλο;

«Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι μπορεί ένα κόμμα εξουσίας να λειτουργήσει βασιζόμενο σε ένα πρόσωπο. Δεν έχω αντίστοιχο επιτυχημένο παράδειγμα που να έχει διάρκεια, ειδικά στο χώρο της Αριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. έχει ίια συλλογική λειτουργία, και μέσα από το διάλογο έχει κατακτήσει τη δυνατότητα της σύνθεσης των  επιμέρους απόψεων. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι ένα κόμμα πολιτικής και προγραμματικής ενότητας, και στους κόλπους του ενυπάρχουν διαφορετικά ρεύματα της ευρύτερης Αριστεράς που συνδέονται ιδεολογικά στη βάση αξιών, όπως της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας, της δημοκρατίας.

Δεν βρίσκω ανεπίκαιρες τις ιδέες και τις αξίες αυτές, συνεπώς δεν μπορώ να αντιληφθώ για ποιο λόγο πρέπει να αλλάξουν η φυσιογνωμία του κόμματος και ο πολιτικός  του προσανατολισμός».

Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει κοινό βηματισμό με το ΠΑΣΟΚ; Ο Αλέξης Τσίπρας  θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες ανασύνθεσης του χώρου;

«Η ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου δεν μπορεί να είναι υπόθεση επιμέρους προσώπων ή κομμάτων. Επιβάλλεται σε αυτήν τη διαδικασία να συμμετάσχουν η κοινωνία των πολιτών, οι κοινωνικοί φορείς και συλλογικότητες, οι ανένταχτοι πολίτες, αλλά και τα υφιστάμενα κόμματα.

Με το ΠΑΣΟΚ αλλά και με άλλα κόμματα του Κοινοβουλίου προέκυψαν συμπράξεις κοινοβουλευτικές την τελευταία περίοδο (βλ. σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη και πρόταση δυσπιστίας για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου).

Υπάρχουν, όμως, και άλλα κόμματα που δεν κατόρθωσαν να εκλέξουν κάποιον ευρωβουλευτή, όπως το Μέρα25 και ο Κόσμος του κ. Κόκκαλη, αλλά και ακόμα μικρότερα σχήματα. Αναφέρομαι σε ένα μέτωπο υπεράσπισης της Δημοκρατίας και των θεσμών, που θα λειτουργήσει ενάντια στις δεξιές πολιτικές.

Αφού καταλήξουμε σε μία προγραμματική συμφωνία και στις πολιτικές, αυτές θα προσδιορίσουν και τα πρόσωπα που μπορούν να τις υπηρετήσουν, σεβόμενοι τις δημοκρατικές διαδικασίες. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολιτικά ενεργός. Έχει κερδίσει το δικαίωμα να επιλέξει εκείνος το ρόλο και τον τρόπο με τον οποίο θα παρεμβαίνει στα πράγματα της χώρας.

Η διεθνής παρουσία του ήδη κινείται προς την κατεύθυνση της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου να αναδειχθεί ένας εναλλακτικός δρόμος που θα δώσει λύση και διέξοδο στα προβλήματα των πολιτών».

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν