Φίλιππος Σαχινίδης στη «ΒτΚ»: «Απέτυχε η Νέα Δημοκρατία με τους αγρότες»

«Η κυβέρνηση έχει επιβάλει τον σκληρότερο οριζόντιο φόρο, που είναι ο φόρος πληθωρισμού, που χτυπά δυσανάλογα αυτούς με τα χαμηλά εισοδήματα»

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Φίλιππος Σαχινίδης μέμφεται την κυβέρνηση για τον τρόπο που πολιτεύεται στο αγροτικό ζήτημα, ενώ παράλληλα την κατηγορεί για τις πολιτικές που ασκεί σε βάρος των αγροτών.

Με καταγωγή από Λάρισα, γνωρίζει τα αγροτικά θέματα και σημειώνει: «Οι αγρότες κινητοποιούνται γιατί η Ν.Δ. απέτυχε να οργανώσει την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ με τρόπο ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντά τους».

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Όσον αφορά στις επικείμενες Ευρωεκλογές 2024, τονίζει: «Να σταλεί ένα σαφές πολιτικό μήνυμα, ότι το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει ως πρωταγωνιστής».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Φίλιππου Σαχινίδη στη «ΒτΚ»:

Κύριε Σαχινίδη, έχουμε μπροστά μας τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ποιος είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ και ποιος ο δικός σας στόχος στην περίπτωση που ανακοινωθείτε υποψήφιος στις Ευρωεκλογές;

«Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. δεν είναι να κερδίσει απλά τη δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές, αλλά με το αποτέλεσμά τους να σταλεί ένα σαφές πολιτικό μήνυμα, ότι το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει ως πρωταγωνιστής.

Να καταγραφεί ως η προοδευτική παράταξη με όραμα για τη χώρα, που με τις προγραμματικές της θέσεις έρχεται να αμφισβητήσει την κυριαρχία που απολαμβάνει η Ν.Δ. από το 2019 και να διεκδικήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές κυβερνητική εντολή.

Την απόφαση για τους υποψηφίους την παίρνουν ο πρόεδρος και τα θεσμικά Όργανα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ.

Αν ληφθεί απόφαση να είμαι υποψήφιος θα εργαστώ και θα συνεργαστώ εντός του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να πετύχουμε τη δημιουργία ενός μόνιμου Ταμείου αντίστοιχου με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ,προκειμένου να στηριχτούν χώρες όπως η Ελλάδα που χτυπήθηκαν –και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια στον ευρωπαϊκό Νότο– δυσανάλογα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις.

Θα εργαστώ για να δώσουμε εντονότερο κοινωνικό πρόσημο στην προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για την στρατηγική αυτονομία, τη διατροφική ασφάλεια και την προστασία από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Να επιτευχθεί μία συμφωνία να πληρώνονται οι νέοι που κάνουν πρακτική εξάσκηση. Να ενισχυθούν τα προγράμματα που διασφαλίζουν αξιοπρεπή στέγαση σε νέους και νέα ζευγάρια».

Κατάγεστε από έναν αγροτικό νομό, το μεγαλύτερο της χώρας, τη Λάρισα. Βλέπουμε ότι οι αγρότες έχουν βγει ξανά στους δρόμους διεκδικώντας αυξήσεις στις τιμές. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο; Η κυβέρνηση θα μπορούσε να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο;

«Οι αγρότες της Θεσσαλίας διαμαρτύρονται, καθώς συνειδητοποιούν ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει σχέδιο για την ανασυγκρότηση των περιοχών που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, που έχασαν τη γη τους, τα ζώα τους, ακόμη και τα ίδια τους τα σπίτια, δεν έχουν λάβει από την κυβέρνηση χρονοδιάγραμμα για το τι θα γίνει με τα χιλιάδες πλημμυρισμένα στρέμματα, με τα κατεστραμμένα μηχανήματα και τον εξοπλισμό τους, με την απάντληση των υδάτων, ώστε τα κτήματα να καταστούν και πάλι καλλιεργήσιμα.

Οι αγρότες κινητοποιούνται γιατί η Ν.Δ. απέτυχε να οργανώσει την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ με τρόπο ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντά τους.

Απέτυχε να τους ενημερώσει, έγκαιρα και διεξοδικά, για τις μεγάλες αλλαγές που έφερε η αναθεώρηση της ΚΑΠ. Οι αγρότες δεν έχουν αποκλείσει, και δεν πρέπει, τη χώρα. Ας μην αναζητά η κυβέρνηση δικαιολογίες για τις κινητοποιήσεις τους και ας συζητήσει μαζί τους».

Κατά τη γνώμη σας, το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών κρίνει και το πλαίσιο ενδεχόμενης σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Να σας υπενθυμίσω ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκαλέσει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. Δούρειο Ίππο της Δεξιάς και κεντροδεξιό κόμμα. Τον δε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. Ν. Ανδρουλάκη εκβιαζόμενο από τη Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις τοποθετήσεις του προέδρου του έχει πάρει το δικό του δρόμο».

Έχετε διατελέσει υπουργός Οικονομικών επί ΠΑΣΟΚ. Η ακρίβεια βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο και καταταλαιπωρεί πολίτες, που τα φέρνουν δύσκολα βόλτα. Ποια είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και γιατί, κατά τη γνώμη σας, η κυβέρνηση, εάν μπορεί να την εφαρμόσει τη συγκεκριμένη πολιτική, δεν την εφαρμόζει;

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αρέσκεται να αυτοπροσδιορίζεται ως φιλελεύθερο κόμμα που περικόπτει φόρους.

Στην πράξη έχει επιβάλει τον σκληρότερο οριζόντιο φόρο, που είναι ο φόρος πληθωρισμού, που χτυπά δυσανάλογα αυτούς με τα χαμηλά εισοδήματα, αφού οι μισθοί τους δεν αυξάνονται για να καλύψουν την απώλεια της αγοραστικής δύναμης.

Η Ν.Δ. κρατά τους έμμεσους φόρους ψηλά, γιατί έτσι διασφαλίζει υψηλότερα φορολογικά έσοδα και επιδίδεται σε επιδοματικές πολιτικές που δεν λύνουν το πρόβλημα της ακρίβειας. Αρνείται να φορολογήσει τα υπερκέρδη από τις κερδοσκοπικές πρακτικές των επιχειρήσεων που αξιοποιούν τις ολιγοπωλιακές συνθήκες σε πολλά τμήματα της Οικονομίας.

Δεν θέλει να συγκρουστεί με τους ισχυρούς και το αποτέλεσμα είναι να φτωχαίνουν οι ασθενέστεροι και να πλήττονται τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα».

Εκτός της ακρίβειας, έχουμε και άλλα ανοικτά μέτωπα. Ασφάλεια, Υγεία, μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά και τα ομόφυλα ζευγάρια. Ποιες είναι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για αυτά τα μεγάλα ανοικτά ζητήματα;

«Η θέση μας για τα πανεπιστήμια είναι ισχυρά δημόσια πανεπιστήμια και ορισμένα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά, με δημιουργία ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής για την Παιδεία, που θα αξιολογεί και θα διασφαλίζει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα ΑΕΙ.

Οι μεταρρυθμίσεις στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση για να είναι επιτυχείς, προϋποθέτουν συναινέσεις. Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί διαβούλευση, αλλά να εκβιάσει συναινέσεις της αντιπολίτευσης αδιαφορώντας για την επιτυχία της μεταρρύθμισης. Οι συνθήκες στο ΕΣΥ επιδεινώνονται από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωσή του.

Η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο στα απογευματινά χειρουργεία για αυτούς που μπορούν να πληρώσουν, υποσχόμενη ότι έτσι θα εξυπηρετηθούν και αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν και περιμένουν στην ουρά. Χωρίς προσλήψεις πώς θα λυθεί το πρόβλημα των κενών;

Η κυβέρνηση συνειδητά απαξιώνει το ΕΣΥ. Ως προς το ζήτημα της ασφάλειας η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα, όπως μαρτυρούν τα αλλεπάλληλα περιστατικά ενδο-οικογενειακής, οπαδικής και σχολικής βίας. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με συνεχείς αντικαταστάσεις υπουργών, ούτε με την αυστηροποίηση της νομοθεσίας.

Χρειάζονται στρατηγικός σχεδιασμός, παρεμβάσεις στην Παιδεία, στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, καταπολέμηση της διαφθοράς στην Αθλητισμό. Για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών τοποθετηθήκαμε θετικά με βάση το πρόγραμμά μας και την προσήλωσή μας στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν