Λιβάνιος στη «ΒτΚ»: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ψαρεύει χωρίς ιδεολογικό πρόσημο»

Μιλώντας στη «ΒτΚ» καλεί τους πολίτες να μην αντιμετωπίσουν με αδιαφορία και χαλαρότητα τις Ευρωεκλογές

Θοδωρής Λιβάνιος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Χρήσιμες οδηγίες και διευκρινίσεις για όσους έχουν επιλέξει να κάνουν χρήση του μέτρου της επιστολικής ψήφου δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Μιλώντας στη «ΒτΚ» καλεί τους πολίτες να μην αντιμετωπίσουν με αδιαφορία και χαλαρότητα τις Ευρωεκλογές και επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα επαναφέρει την τροπολογία για την επιστολική ψήφο, και για τις εθνικές εκλογές για τους εκτός επικρατείας εκλογείς.

Να ξεκινήσουμε με την επιστολική ψήφο. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και θα ήθελα να σας ρωτήσω πότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα. Δηλαδή έως πότε θα πρέπει να έχουν αποστείλει τον φάκελο οι ψηφοφόροι.

«Ήδη έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται η αποστολή των φακέλων σε όσους πολίτες, εντός και εκτός Ελλάδας, θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω της επιστολικής ψήφου, και αρκετοί ψηφοφόροι έχουν ήδη ασκήσει επιστολικά το εκλογικό τους δικαίωμα. Για τους διαμένοντες στην Ελλάδα η καταληκτική ημερομηνία αποστολής των φακέλων είναι η Δευτέρα 3η Ιουνίου εάν τον φάκελο παραλάβει υπάλληλος της ταχυδρομικής εταιρείας και η Τρίτη 4η Ιουνίου εφόσον η κατάθεση του φακέλου γίνει απευθείας στα γραφεία της εταιρίας ταχυμεταφορών. Για τους διαμένοντες στο εξωτερικό, ο φάκελος πρέπει να αποσταλεί το αργότερο έως και την Τρίτη 28 Μαΐου. Οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν αποστείλει το ψηφοδέλτιο συμπληρωμένο, και το εκλογικό υλικό με τις επιστολικές ψήφους να έχει παραληφθεί από τις Επιτροπές Συλλογής μέχρι το Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 5 μ.μ. Οι φάκελοι της επιστολικής ψήφου, που θα παραληφθούν από το υπουργείο Εσωτερικών, θα συγκεντρωθούν σε ειδικά διαμορφωμένο και φυλασσόμενο χώρο στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου και θα αποσφραγιστούν μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, δηλαδή την Κυριακή της 9ης Ιουνίου, μετά τις 7 το απόγευμα».

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι το πώς θα διασφαλιστεί το αδιάβλητο της επιστολικής ψήφου. Δηλαδή, από τη στιγμή που θα παραδώσει ένας ψηφοφόρος το φάκελο με την ψήφο του στις εταιρίες που το έχουν αναλάβει, πώς εξασφαλίζεται ότι δεν θα αλλοιωθεί;

«Όλο το εκλογικό υλικό που συνοδεύει την επιστολική ψήφο έχει τυπωθεί με προδιαγραφές ύψιστης πιστότητας και ασφάλειας. Έχουμε ελέγχους ταυτοποίησης ταυτότητας του εκλογέα, διαθέτουμε αυξημένου κύρους εφορευτικές επιτροπές, στις οποίες συμμετέχουν δικαστές. Το γενικό πρόσταγμα της όλης διαδικασίας το έχει ο γενικός έφορος Εκλογών, ανώτατος δικαστής, μέλος του Αρείου Πάγου, ο οποίος παρακολουθεί και ελέγχει ολόκληρη τη διαδικασία. Το αδιάβλητο της διαδικασίας είναι απολύτως διασφαλισμένο και εγγυημένο, με τη συγκρότηση επιτροπών διαλογής επιστολικής ψήφου, οι οποίες αποτελούνται από δικαστές ως πρόεδροι και νομικούς ως μέλη».

Επίσης, αν κάποιος δεν ψηφίσει με επιστολική αλλά αποφασίσει να ψηφίσει δια ζώσης, πώς θα γίνεται η διασταύρωση; Τι πρόβλεψη υπάρχει;

«Αυτό που αναφέρετε, θα μπορεί να γίνει εφόσον δεν έχει παραληφθεί ο φάκελος εμπρόθεσμα, δηλαδή έως τις 17.00 την παραμονή των εκλογών (8/6/2024), ή αν ο εκλογέας επιλέξει να μην ψηφίσει επιστολικά. Τότε, ο δικαστικός αντιπρόσωπος, στο εκλογικό τμήμα που είναι εγγεγραμμένος, θα ενημερωθεί για τη μη παραλαβή του φακέλου και ο πολίτης θα μπορεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία εκεί, την Κυριακή 9 Ιουνίου, από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ.».

Ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει ότι θα επιδιωχθεί να εφαρμοστεί το μέτρο της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. Υπάρχει ο χρόνος έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να εφαρμοστεί το 2027;

«Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αποτελεί μία ιστορική τομή και μία μεγάλη θεσμική καινοτομία ενίσχυσης της δημοκρατικής συμμετοχής, μία εμβληματική μεταρρύθμιση που φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Όπως εξήγγειλε και ο πρωθυπουργός, θα επαναφέρουμε τη σχετική τροπολογία για την επιστολική ψήφο, και για τις εθνικές εκλογές για τους εκτός επικρατείας εκλογείς».

Οι Ευρωεκλογές απέχουν μια ανάσα, το κλίμα έχει πολωθεί και η ατμόσφαιρα θυμίζει εθνικές εκλογές. Ποιο θα πρέπει να είναι το βασικό κίνητρο για να σηκωθεί κάποιος από τον καναπέ του και να πάει να ψηφίσει;

«Οι Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι σημαντικές και δεν θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με αδιαφορία ή χαλαρότητα. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι αυτά που διαδραματίζονται στην Ευρώπη έχουν αντίκτυπο και στην καθημερινότητά μας. Υπό αυτό το πλαίσιο, οφείλουμε να ενισχύσουμε τη φωνή της Ελλάδας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, επιβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι η χώρα μας την τελευταία πενταετία βρίσκεται σε μία τροχιά ανάπτυξης και προόδου. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να λησμονούμε το ασταθές γεωπολιτικό πεδίο, το οποίο κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη η Ελλάδα να υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα εθνικά της συμφέροντα σε όλα τα επίπεδα, είτε διμερή είτε σε όλους τους διεθνείς Οργανισμούς».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως πήχη το 33% και καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν τη Ν.Δ., προκειμένου να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα. Στην περίπτωση που δεν συμβεί αυτό και το ποσοστό που θα λάβετε είναι χαμηλότερο, τι θα σημάνει για τη συνέχεια;

«Όπως έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το πολιτικό μήνυμα που θα εκπεμφθεί από την κάλπη των Ευρωεκλογών θα πρέπει να αποπνέει σταθερότητα, σιγουριά και συνέχεια. Αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης είναι τα προβλήματα των πολιτών, και εκεί θα εστιαστούμε αποκλειστικά τα επόμενα 3 χρόνια μέχρι τις εθνικές εκλογές».

Ο Στέφανος Κασσελάκης χρησιμοποιεί πολύ σκληρή γλώσσα τόσο εναντίον της κυβέρνησης όσο και προσωπικά για τον πρωθυπουργό, το ίδιο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Παρόλα αυτά, και ανάλογα με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, βλέπετε στο βάθος πιθανότητες σύγκλισης με κάποιο από τα δύο κόμματα;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι έχει επιλέξει να δοκιμάζει να ψαρεύει σε κάθε πολιτική δεξαμενή και να ασκήσει μία αντιπολίτευση η οποία δεν έχει ούτε ιδεολογικό πρόσημο αλλά ούτε και στόχευση. Αντίστοιχα, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει μία πολιτική άρνησης σε σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως είναι ο πρόσφατος νόμος για τα πανεπιστήμια ή ακόμα και για την επιστολική ψήφο. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι σοβαρές τομές στην Υγεία, στην Παιδεία, σε όλο το κράτος. Και αυτό θα κάνει η κυβέρνηση έχοντας την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν