Μ. Αγγελόπουλος στη «ΒτΚ»: «Μόνο η Ν.Δ. αντιμετωπίζει ρεαλιστικά το Μεταναστευτικό»
«Η φωνή ειδικά των ακριτών μας, πρέπει να ακουστεί δυνατά και καθαρά στη νέα Ευρωβουλή. Με λόγο τεκμηριωμένο και τολμηρό»
Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»
Το ποσοστό που θα λάβουν στις Ευρωεκλογές ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει κριτήριο επιτυχίας ή αποτυχίας του έως τώρα αντιπολιτευτικού τους αφηγήματος, λέει στη «ΒτΚ» ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ. Μιχάλης Αγγελόπουλος.
Εξηγεί γιατί αφορούν τους ακρίτες και τους νησιώτες μας οι Ευρωεκλογές, και τονίζει ότι μόνον η Ν.Δ. αντιμετωπίζει ρεαλιστικά το Μεταναστευτικό. Στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης απαντά ότι το κράτος Δικαίου είναι ένα καθημερινό στοίχημα στο οποίο πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε.
Οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου διαφέρουν πολύ από όσες αντίστοιχες προεκλογικές περιόδους είχαμε ζήσει στο παρελθόν. Το κλίμα έχει πολωθεί από νωρίς και οι συζητήσεις για την Ευρώπη έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα. Γιατί συμβαίνει αυτό;
«Κατά κανόνα, με λίγες εξαιρέσεις στην Ελλάδα, οι Ευρωεκλογές, ακόμη και οι αυτοδιοικητικές εκλογές πολύ συχνά, αποκτούν εν τέλει και μία χροιά εθνικών αναμετρήσεων. Οι συγκεκριμένες, του προσεχούς Ιουνίου, έχουν πιο έντονο τέτοιο χαρακτήρα, διότι έρχονται ύστερα από μία μεγάλη επικράτηση της Ν.Δ. τον περασμένο Ιούνιο, αλλά και ύστερα από ριζικές αλλαγές στο ηγετικό σχήμα και μία διάσπαση στη μείζονα αξιωματική αντιπολίτευση. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, όπως και για τη Νέα Αριστερά και, κατ’ επέκταση, και το ΠΑΣΟΚ, το ποσοστό τους στις Ευρωεκλογές έχει έως και υπαρξιακή διάσταση. Και, σε κάθε περίπτωση, σίγουρα θα αποτελέσει κριτήριο επιτυχίας ή αποτυχίας του έως τώρα αντιπολιτευτικού τους αφηγήματος. Αναπόφευκτα, έτσι, η ατζέντα στράφηκε προς τα εκεί συνολικά».
Ποιο είναι, λοιπόν, το διακύβευμα αυτών των Ευρωεκλογών; Με ποια κριτήρια πρέπει να ψηφίσουν οι πολίτες;
«Για εμένα, το επίδικο των εκλογών είναι, περίπου, θέμα πραγματικής προόδου ή απόλυτης υστέρησης, αν όχι για την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή καθαυτή, σίγουρα για το θέμα της ουσιαστικής ενοποίησής της, αλλά και της διεύρυνσής της. Οι Ευρωπαίοι πολίτες ζουν σήμερα πρωτόγνωρες καταστάσεις: ανασφάλεια, ενεργειακή φτώχεια, μεγάλη πίεση στα εισοδήματά τους, υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου. Είναι πιο απαισιόδοξοι από ποτέ και, την ίδια στιγμή, αισθάνονται ότι η φωνή τους δεν ακούγεται, ούτε λαμβάνεται υπ’ όψιν. Η συνταγή είναι εκρηκτική και το κριτήριο πάνω απ’ την κάλπη δεν μπορεί να είναι άλλο από την επιλογή κομμάτων με καθαρό λόγο και γνήσιο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, και προσώπων που μπορούν πραγματικά να ενδυναμώσουν και όχι απλώς να διακοσμήσουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τον κορυφαίο θεσμό αιρετών της ηπείρου μας».
Είστε ένας άνθρωπος που προέρχεται και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως πρώην δήμαρχος Σάμου, ενός μεγάλου αλλά ακριτικού νησιού. Πόσο αφορούν τους νησιώτες μας οι Ευρωεκλογές; Είδαμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει περιοδεία σε δεκάδες νησιά μας.
«Τους αφορά τα μέγιστα, όπως εξίσου αφορά και τους ακρίτες των χερσαίων ανατολικών συνόρων μας. Οι λύσεις που προσφέρονται στα προβλήματα στα σύνορα της Ευρώπης, δεν είναι πολλές φορές αποδεκτές. Η φωνή ειδικά των ακριτών μας, πρέπει να ακουστεί δυνατά και καθαρά στη νέα Ευρωβουλή. Με λόγο τεκμηριωμένο και τολμηρό».
Το Μεταναστευτικό θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία ζητήματα που αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχει ανησυχία ότι οι πόλεμοι στη γειτονιά μας θα προκαλέσουν και νέες προσφυγικές ροές. Γιατί μπορεί μόνο η Ν.Δ. να το διαχειριστεί;
«Ήμουν δήμαρχος στη Σάμο την περίοδο 2015 – 2019, όταν η μεταναστευτική κρίση κορυφώθηκε και πήρε δραματικές διαστάσεις, με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση. Μόνον η Ν.Δ. αντιμετωπίζει ρεαλιστικά το ζήτημα. Χωρίς ιδεοληψίες, πάντοτε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά, συγχρόνως, με σεβασμό και στο δικαίωμα της χώρας να μην παραμένει απαθής μπροστά σε πρακτικές εργαλειοποίησης του προβλήματος, που έχουν στόχο την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών και την προώθηση μίας γεωπολιτικής ατζέντας αντίθετης στα συμφέροντά μας. Θυμίζω την ΚΥΑ του 2018, που συνέδεε το χαμηλό ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου με τον αριθμό των προσφύγων/μεταναστών. Έλεγε, δηλαδή, ότι για να έχετε χαμηλό ΦΠΑ στα νησιά πρέπει να έχετε υπεράριθμο αριθμό προσφύγων από τον προβλεπόμενο στο ΦΕΚ εγκατάστασης. Μετέτρεψε ένα ανθρωπιστικό ζήτημα σε φορολογικό μέτρο, που η κυβέρνηση της Ν.Δ. επί τρεισήμισι χρόνια πολέμησε και κατάφερε να υιοθετήσει μηδενικούς χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ μέχρι το 2025, και να οχυρωθεί χώρα στα εξωτερικά της σύνορα, φυσικά και με άλλες συμφωνίες, όπως αυτή της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Αιγύπτου».
Γνωρίζετε καλά και το ελληνικό και το ευρωπαϊκό Δίκαιο. Σύσσωμη η αντιπολίτευση, και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μιλούν για καταστρατήγηση του κράτους Δικαίου στη χώρα μας. Πώς απαντάτε;
«Θα είμαι και πάλι σύντομος. Η Επιτροπή της Βενετίας αξιολόγησε την κατάσταση στην Ελλάδα και έκρινε ότι υπάρχει κράτος Δικαίου. Υπάρχουν, όμως, συγκεκριμένα σημεία που χρειάζονται άμεσα βελτιώσεις. Το κράτος Δικαίου είναι ένα καθημερινό στοίχημα στο οποίο πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε».
Πώς βλέπετε το μέλλον της Ε.Ε., αν τελικά γίνει πραγματικότητα και αποτυπωθεί στις κάλπες η άνοδος της Ακροδεξιάς;
«Αρχικά, θέλω να ελπίζω πως δε θα γίνει πραγματικότητα. Αν παρ’ ελπίδα, συμβεί, το μήνυμα θα είναι σίγουρα ανησυχητικό και δυσάρεστο. Εφόσον το συναντήσουμε μπροστά μας, ωστόσο, θα πρέπει να σταθμίσουμε πολλούς παράγοντες, πριν αποφανθούμε για το αν πρόκειται για τιμωρητική ψήφο –έκφραση μίας συγκυριακής δυσαρέσκειας ή, όντως, για μία ανερχόμενη τάση με πραγματικά ερείσματα στην κοινωνία– άρα και τη δυναμική να προκαλέσει ουσιώδη προβλήματα και να διαβρώσει σημαντικά το ευρωπαϊκό όραμα στο μέλλον».
Μία ερώτηση σε προσωπικό τόνο: Πείτε μας γιατί από τους 41 άλλους υποψήφιους να μπει ο σταυρός δίπλα στο όνομά σας;
«Επειδή, η επόμενη Ευρωβουλή έχει έναν πολύ κρίσιμο ρόλο να επιτελέσει και η σύνθεσή της πρέπει, μεν, να περιλαμβάνει νέα πρόσωπα, αλλά με ήδη υπάρχοντα -και όχι “υπό απόκτηση, ίσως, κάποια στιγμή”– εφόδια. Και αξιολογώ δύο κυρίως. Την απαραίτητη εξειδίκευση και πιο σημαντικό την απαραίτητη γνώση γύρω απ’ τους δαιδαλώδεις τρόπους με τους οποίους κινείται η γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Διαθέτω αυτά τα εφόδια και έχω την ακλόνητη πεποίθηση ότι μπορώ να προσφέρω. Άμεσα και αποτελεσματικά. Για μία Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη και μία Ευρώπη πιο κοντά στην Ελλάδα».