Νικήτας Κακλαμάνης στη «ΒτΚ»: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο»

Ο βουλευτής Α’ Αθήνας της Ν.Δ. μιλά για όλα τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα, αλλά και την παράταξή του

Νικήτας Κακλαμάνης, νικητας κακλαμανης, κακλαμανης

Ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι ένας πολιτικός που δεν «μασάει» τα λόγια του. Ο βουλευτής Α’ Αθήνας της Ν.Δ. μίλησε στη «ΒτΚ» για όλα τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα, αλλά και την παράταξή του.

Βλέπει αλλαγή στην εικόνα της κυβέρνησης προς το καλύτερο, θεωρεί ότι η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά ήταν μονόδρομος για τον πρωθυπουργό, τάσσεται κατά των κυβερνήσεων συνεργασίας, ενώ όσον αφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την ιδεολογική τοποθέτησή του τονίζει ότι «οι παραδόσεις υπάρχουν για να σπάνε».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη στη «ΒτΚ»:

Το 2024 ήταν μία έντονα πολιτική χρονιά. Το ίδιο προοιωνίζεται και το 2025. Ποιο γεγονός θα ξεχωρίζατε;

«Σταχυολογώ, γιατί δεν είναι ένα, αλλά περισσότερα: Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ αλλάζει όλη την ατζέντα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πτώση του Άσαντ στη Συρία και γενικά η γεωπολιτική αλλαγή που επιχειρείται στη Μέση Ανατολή, με τις όποιες αναταράξεις. Εντός συνόρων, η στροφή της κυβέρνησης στον κοινωνικό φιλελευθερισμό, με επιστροφή στις ρίζες. Ο προγραμματισμός για την υλοποίηση του ελληνικού Iron-Dome (αντιπυραυλικός “θόλος”) που θα προστατεύει ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Η αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα αλλά και τα μέτρα για τις γυναικοκτονίες, καθώς και όσα ανακοινώθηκαν, πρόσφατα, για την αντιμετώπιση του εθισμού για τα παιδιά από τα social media».

Η κυβέρνηση βρίσκεται στο δεύτερο μισό της δεύτερης θητείας της. Το τελευταίο διάστημα υπήρχε έντονη εσωκομματική γκρίνια. Η εικόνα έχει αλλάξει;

«Νομίζω, ναι. Το διαπίστωσα και προσωπικά στις συναντήσεις που είχαμε πρόσφατα οι βουλευτές με τον πρωθυπουργό. Πιστεύω ότι ήταν κάτι που είχε ανάγκη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γιατί αφουγκράστηκε καλύτερα τα προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα. Συνειδητοποίησε ο ίδιος, ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν έχει διάθεση εσωτερικής αντιπολίτευσης, παρά μόνο να βοηθήσει ώστε να μη χαθεί η επαφή με τον παραδοσιακό κόσμο της παράταξής μας».

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν ανήκει, πλέον, στη Ν.Δ. με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα χαρακτηρίζατε ακραία την αντίδραση του πρωθυπουργού;

«Θα απαντήσω ως εξής. Πριν ο Αντώνης προχωρήσει στην αυστηρή κριτική για τα εθνικά θέματα ζητώντας ως και τη παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε ενημερώσει την Κ.Ο. για τις όποιες επαφές πραγματοποιεί εδώ και ενάμιση χρόνο με τη Τουρκία. Τον ρώτησα προσωπικά, αν έχει απομακρυνθεί κατά το ελάχιστο από τις “κόκκινες” εθνικές γραμμές. Μου είπε κατηγορηματικά: “Όχι, και ούτε πρόκειται”. Στηριζόμενος στα λεγόμενα του κ. Γεραπετρίτη, ο πρώην πρωθυπουργός ενδεχομένως να υπερέβη τα εσκαμμένα. Από την πλευρά του, και εφ’ όσον ισχύουν όσα μας ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ένα μονόδρομο μπροστά του, αφού διαφορετικά θα έπρεπε να αποπέμψει τον κ. Γεραπετρίτη. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός εξάντλησε κάθε περιθώριο για να φτάσει σε μία τέτοια απόφαση».

Άλλος ένας πρώην πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής κάνει συχνά παρεμβάσεις για τα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Θεωρείτε ότι είναι σε κοινή γραμμή πλεύσης με τον κ. Σαμαρά;

«Θα σας μιλήσω ειλικρινά και με την εμπειρία μισού αιώνα που έχω σε αυτή την παράταξη. Ο Κώστας Καραμανλής είναι άνθρωπος που αγαπάει την Ελλάδα και θέλει να τη βλέπει να μεγαλώνει. Με μία λέξη: Είναι πατριώτης και δεν θα ανεχθεί ποτέ να δει την πατρίδα του να γίνει υποτελής. Ανέκαθεν εξέφραζε τις ανησυχίες του, και το έκανε επειδή γνώριζε από “πρώτο χέρι” ότι στην εξωτερική πολιτική το οποιοδήποτε λάθος είναι ασυγχώρητο και δεν διορθώνεται. Αυτή ναι, θα μπορούσατε να τη χαρακτηρίσετε “κοινή γραμμή” όχι μόνο των δύο, αλλά του συνόλου της παράταξής μας…».

Το μείγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης σας ικανοποιεί; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι γνωστός για την πειθαρχία του στους δημοσιονομικούς κανόνες. Θα μπορούσε, όμως, να είναι πιο ελαστικός σε σχέση με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες;

«Ακόμη και ο πιο φανατικός εχθρός της κυβέρνησης δεν μπορεί να μην παραδεχτεί ότι έχουν γίνει οικονομικά άλματα τα τελευταία πέντε χρόνια. Έχουν μειωθεί, αν δεν κάνω λάθος, πάνω από 70 φόροι, ενώ έχουν αυξηθεί οι μισθοί και οι συντάξεις. Δεν ισχυρίζομαι ότι φθάνουν, αλλά δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι η χώρα έρχεται από μία δεκαετή οικονομική κρίση, που τη βούλιαξε σε όλα τα επίπεδα και πλήρωσε το μάρμαρο της αναλγησίας από τους δήθεν “συμμάχους” της. Χρειαζόταν, λοιπόν, σταθερό τιμόνι για να μπορέσει να επανέλθει σε “ήρεμα νερά”, για να πειστούν, επιτέλους, οι περίφημες αγορές ότι δεν είμαστε πια το “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης. Φτάσαμε, μάλιστα, στο ακριβώς αντίθετο σημείο. Να θεωρούμαστε, πια παράδειγμα προς μίμηση, και η Γερμανία με τη Γαλλία να έχουν εξελιχθεί σε πρόβλημα για την Ε.Ε.!».

Είστε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας; Βλέπετε ότι αναβιώνει το παλιό δίπολο Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ;

«Όχι, δεν είμαι υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, γιατί είμαι από τη φύση μου άνθρωπος ασυμβίβαστος. Σχετικά με την αναβίωση του διπόλου Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ δεν με απασχολεί. Εκείνο που με ενδιαφέρει και θα προσπαθήσω με όλες τις δυνάμεις μου να επιτύχω είναι η συσπείρωση της παράταξής μου. Να πείσω τις εκατοντάδες χιλιάδες νεοδημοκράτισσες και νεοδημοκράτες, ότι η Ν.Δ. που ίδρυσε το 1974 ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής διατήρησε και θα διατηρήσει στο απώτερο μέλλον τις αξίες της…».

Ο επόμενος/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι κεντροδεξιός; Ή να ακολουθηθεί η παράδοση της επιλογής προσώπου από την απέναντι πλευρά ιδεολογικά; Εκτιμάτε ότι θα επιτευχθούν οι απαιτούμενες συναινέσεις;

«Στη μακρά κοινοβουλευτική μου πορεία έχω ψηφίσει 4 Προέδρους Δημοκρατίας. Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Κάρολο Παπούλια και τον Προκόπη Παυλόπουλο. ψυχή τε και σώματι. Την Κατερίνα Σακελλαροπούλου μόνο σώματι… Πίστευα και πιστεύω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο. Όσο για την παράδοση της επιλογής που αναφέρετε. έχω να πω το εξής: “Οι παραδόσεις κάποιες φορές σπάνε”. Ιδιαίτερα δε, όταν η αντιπολίτευση δεν προσφέρεται για την όποια συναίνεση».

*Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Ίσως σας ενδιαφέρουν