Παύλος Χρηστίδης στη «ΒτΚ»: Συμφωνία για τον Πρόεδρο δεν σημαίνει και συμπόρευση

«Το μοντέλο της ΝΔ, απέτυχε. Το βλέπουμε, άλλωστε, καθημερινά γύρω μας, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μέση ελληνική οικογένεια να ανταποκριθεί στις βασικές της ανάγκες»

Παύλος Χρηστίδης

«Η Ν.Δ. μετέτρεψε τη συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε εσωκομματική της, λόγω των προβλημάτων με Καραμανλή και Σαμαρά», αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης.

Μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι ενδεχόμενη συμπόρευση με τη Ν.Δ. στο πρόσωπο του ΠτΔ «δεν σημαίνει κάτι άλλο», εξηγώντας πως «το ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετο στις πολιτικές της Ν.Δ. και καταθέτει μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης με σκοπό ένα καλύτερο μέλλον για όλους».

Ποια είναι η πολιτική παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του ο Κώστας Σημίτης και τι απαντάτε στους επικριτές της διακυβέρνησής του; Θα ήθελα ειδικότερα το σχόλιό σας για τις δηλώσεις της Αφροδίτης Λατινοπούλου, καθώς και του Κυριάκου Βελόπουλου, για τον πρώην πρωθυπουργό.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο Κώστας Σημίτης ως πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπήρξε ένας πολιτικός αφοσιωμένος στην παράταξη αλλά και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ήταν πάντα παρών. Οι πολιτικές πρωτοβουλίες των κυβερνήσεών του έχουν αφήσει το προοδευτικό τους αποτύπωμα στην Ιστορία της χώρας: 11 νοσοκομεία, ΕΚΑΣ, γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, Αττική Οδός, Εγνατία, Ανεξάρτητες Αρχές, και φυσικά οι διεθνείς επιτυχίες με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Η παρακαταθήκη του Κώστα Σημίτη νομίζω ότι συνοψίζεται στη φράση “ισχυρή Ελλάδα σε μια ισχυρή Ευρώπη”, ένας στόχος που υπηρετήθηκε με αφοσίωση και θα εμπνέει πάντα. Στους νεκρούς οφείλουμε τιμή, οτιδήποτε άλλο είναι έξω από το αξιακό πλαίσιο που θεωρώ ότι διακατέχει την πλειονότητα της κοινωνίας μας. Και ως προς αυτό, αποτελεί σημαντικό γεγονός το ότι το πολιτικό μας σύστημα τίμησε τον Κώστα Σημίτη, αν εξαιρέσουμε τις ελάχιστες παραφωνίες που αναφέρατε. Άλλωστε, η στάση της κυρίας Λατινοπούλου και του κύριου Βελόπουλου δεν μας εκπλήσσει, αυτοί είναι».

Εκτιμάτε πως το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να έχει προτείνει πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας και να μην περιμένει τον πρωθυπουργό;

«Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν πρέπει να απαξιώνεται για μικροκομματικούς σκοπούς. Η διοχέτευση διάφορων ονομάτων απλώς και μόνο για επικοινωνιακούς χειρισμούς απαξιώνει την όλη διαδικασία. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει αποδείξει και σε αυτό το θέμα ότι κινείται θεσμικά. Σίγουρα η Ν.Δ. μετέτρεψε τη συζήτηση σε εσωκομματική της, λόγω των προβλημάτων με Καραμανλή και Σαμαρά».

Μία ενδεχόμενη συμπόρευση στο πρόσωπο του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να «μεταφραστεί» στο μέλλον και σε μία συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ;

«Το ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετο στις πολιτικές της Ν.Δ. και καταθέτει μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης με σκοπό ένα καλύτερο μέλλον για όλους, και είναι προφανές ότι η ψήφος στο πρόσωπο του ΠτΔ δεν σημαίνει κάτι άλλο. Το έχει δείξει και η επιλογή Παυλόπουλου και η επιλογή Σακελλαροπούλου τα τελευταία χρόνια».

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις βλέπουμε πως η μεγάλη άνοδος του ΠΑΣΟΚ έχει περιοριστεί, και πάντως το κόμμα βρίσκεται μακριά από τη Ν.Δ., που καταγράφει μεγάλο προβάδισμα. Μπορεί να ανατραπεί αυτή η διαφορά μέχρι τις εθνικές εκλογές και με ποιον τρόπο;

«Το ΠΑΣΟΚ έχει μία πολύ ισχυρή αφετηρία. Το 2025 μπαίνει πολύ πιο δυνατά από το 2024. Υπενθυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ μέχρι πριν από λίγα χρόνια απειλούνταν με εκλογική εξαφάνιση, και πλέον βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήδη οι πολίτες δίνουν περισσότερη προσοχή σε όσα λέμε, στις θέσεις μας και τα πολιτικά προτάγματα που θέτουμε. Οι κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που πήραμε και οι προτάσεις που καταθέσαμε πριν από τις γιορτές, αποτυπώθηκαν στη συνείδηση του κόσμου ως πολύ θετικές. Η συνέπεια, τα επιχειρήματα και η τεκμηρίωση των θέσεών μας αποδεικνύουν καθημερινά ότι δεν πολιτευόμαστε τυχαία ή ευκαιριακά, αλλά στη βάση αρχών και αξιών, που χαρακτηρίζουν την ιστορική μας διαδρομή και το πολιτικό μας μέλλον. Είναι, επομένως, θέμα χρόνου να κατανοήσουν ακόμα περισσότεροι την πολιτική μας πρόταση, να αυξήσουμε προοδευτικά την εκλογική μας επιρροή και να αναλάβουμε την ευθύνη διακυβέρνησης».

Η Ακρίβεια και η Στέγαση, ειδικά για τους νέους, αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Πώς μπορεί να δοθεί «ανάσα» στους πολίτες;

«Τα δύο αυτά κορυφαία προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι η σταθερότητα που επέβαλε και υπόσχεται η Ν.Δ. ως κυβερνητικό σύστημα. Η λογική της οικονομικής πολιτικής της Ν.Δ. είναι η πολιτική του άναρχου συγκεντρωτισμού της οικονομικής δραστηριότητας και του πλούτου που παράγεται στη χώρα, στα χέρια όλο και λιγότερων. Η συρρίκνωση της μεσαίας τάξης, η απώλεια προοπτικών και η απογοήτευση των νέων αποτελούν το δύσκολο σημείο εκκίνησης της εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης, της άλλης κατεύθυνσης που εμείς προτείνουμε. Το μοντέλο της Ν.Δ., απέτυχε. Το βλέπουμε, άλλωστε, καθημερινά γύρω μας, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μέση ελληνική οικογένεια να ανταποκριθεί στις βασικές της ανάγκες. Μία κοινωνία γεμάτη φόβο, ανασφάλεια, απογοήτευση και χωρίς σιγουριά για το αύριο».

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την οργανωτική ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ και πώς προχωρά το σχέδιο της «αμφίπλευρης διεύρυνσης» σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο;

«Μετά και το πέρας των εσωκομματικών μας εκλογών είναι σαφής η δυναμική που απέκτησε το κόμμα μας. Οφείλουμε να συνεχίσουμε και τη νέα χρονιά να εργαζόμαστε σκληρά, εντός και εκτός Βουλής, να έρθουμε σε ακόμη πιο στενή επαφή με τους πολίτες που έχουν ανάγκη να ακουστεί η φωνή τους και να δουν την καθημερινότητά τους να βελτιώνεται στην πράξη. Αφού ολοκληρωθούν και οι απαιτούμενες συνεδριάσεις των Οργάνων του κόμματος και ολοκληρωθεί η χάραξη της στρατηγικής μας, θα απευθύνουμε ένα ανοιχτό προσκλητήριο προς ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ένα προσκλητήριο ευρύ και αμφίπλευρο. Προς όλους τους πολίτες που απείχαν από την Πολιτική, προς εκείνους που ψήφισαν κάτι άλλο, προς εκείνους που θέλουν να υπάρξει ένας διαφορετικός δρόμος διακυβέρνησης. Εμείς εφαρμόζουμε με συνέπεια ένα σχέδιο κοινωνικής διεύρυνσης, η δύναμη του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην κοινωνία και από εκεί ανανεώνεται».

Αναδημοσίευση από τη Βραδυνή της Κυριακής

Ίσως σας ενδιαφέρουν