Σταύρος Καλαφάτης: «Ή αυτοδύναμη κυβέρνηση ή καμία κυβέρνηση»

«Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ επιδίδονται σε υποσχέσεις που δεν θα μπορούσε να αντέξει η Οικονομία»

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

«Μόνο η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει συγκροτημένο, κοστολογημένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης με ξεκάθαρες προτεραιότητες», δηλώνει στη «ΒτΚ» ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία Σταύρος Καλαφάτης.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών υπογραμμίζει ότι είναι κάτι που πρώτη δεν επιθυμεί η Ν.Δ., αλλά τονίζει, παράλληλα, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα στηρίξει τη συγκρότηση κυβέρνησης, ακόμα και αν η Νέα Δημοκρατία έχει 149 βουλευτές.

«Δεν νοιάζεται για τη διακυβέρνηση, αλλά για την πρωτοκαθεδρία στην αντιπολίτευση», σημειώνει. Για τα ποσοστά που πήραν κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ. αναφέρει ότι «υπήρξαν συμπολίτες μας που εξαπατήθηκαν από κομματίδια που ψελλίζουν κορόνες θρησκευτικές και πατριωτικές».

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη παρακάτω:

Διανύουμε μία δεύτερη προεκλογική περίοδο, η οποία έχει επικεντρωθεί, πλέον, στον προγραμματικό λόγο. Ποια είναι η βασική σας διαφορά από τους πολιτικούς σας αντιπάλους;

«Πρώτ’ απ’ όλα, μόνο η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει συγκροτημένο, κοστολογημένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης με ξεκάθαρες προτεραιότητες, όπως η αύξηση των μισθών, η περαιτέρω μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας, η ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και η απαλλαγή του από χρόνιες παθογένειες, η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης.

Από την άλλη, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ επιδίδονται σε υποσχέσεις που δεν θα μπορούσε να αντέξει η Οικονομία, ενώ συλλαμβάνονται να κουβαλούν φορολογικές βόμβες σε βάρος της μεσαίας τάξης».

Ο στόχος, όπως διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η ισχυρή αυτοδυναμία. Πώς θα αντικρούσετε πιθανά φαινόμενα αποχής λόγω θέρους; Υπάρχει ορατός κίνδυνος για τρίτες κάλπες;

«Το ΠΑΣΟΚ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα στηρίξει τη συγκρότηση κυβέρνησης, ακόμα και αν η Νέα Δημοκρατία έχει 149 βουλευτές.

Δεν νοιάζεται για τη διακυβέρνηση, αλλά για την πρωτοκαθεδρία στην αντιπολίτευση. Εξίσου σαφές είναι –και τόνισε ο πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης– ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κομματίδια στα δεξιά της που ενδεχομένως θα μπουν στη Βουλή.

Νομοτελειακά επομένως, θα οδηγηθούμε σε εκλογές τον Αύγουστο. Είναι κάτι που πρώτοι εμείς δεν θέλουμε. Δεν υπάρχει, όμως, καμιά άλλη λύση. Στις 25 Ιουνίου, είτε θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας είτε δεν θα έχουμε καμία κυβέρνηση.

Γι’ αυτό ακριβώς, επιδιώκουμε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή, έτσι ώστε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τα ποσοστά της πρώτης κάλπης, καθώς η ενδεχόμενη –πολύ πιθανή– είσοδος περισσότερων κομμάτων στη Βουλή, ανεβάζει σημαντικά τον πήχη της αυτοδυναμίας».

Είδαμε κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ., και μάλιστα πρωτοεμφανιζόμενα, να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την είσοδό τους στη Βουλή. Ποιο είναι το κοινό τους και γιατί πιστεύετε ότι στρέφονται προς τα εκεί οι ψηφοφόροι; Ανησυχείτε για διαρροές προς τα δεξιά;

«Είναι προφανές ότι υπήρξαν συμπολίτες μας που εξαπατήθηκαν από κομματίδια τα οποία μπορεί να τοποθετούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας ψελλίζοντας κορόνες θρησκευτικές και πατριωτικές. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι έχουν τη στήριξη εκκλησιαστικών παραγόντων και άλλοι που εμφανίζονται σαν αποκλειστικοί εκφραστές του πατριωτισμού.

Σε ό,τι αφορά τους πρώτους τοποθετήθηκε με ευθύτητα ο Αρχιεπίσκοπος και η δήλωσή του δεν μπορεί παρά να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Σε ό,τι αφορά τους δεύτερους είναι προφανές ότι υποτιμούν τους Έλληνες. Διότι ο πατριωτισμός δεν είναι προνόμιο των λίγων. Ο πατριωτισμός ταυτίζεται με το εθνικό συμφέρον. Και το εθνικό συμφέρον ταυτίζεται με μία Ελλάδα που γίνεται πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά και στρατιωτικά.

Μία Ελλάδα που υπερασπίζεται με συνέπεια και αποφασιστικότητα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, προστατεύει τα σύνορά μας στην ξηρά και τη θάλασσα, ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, έχει ξεκάθαρες “κόκκινες” γραμμές στα εθνικά μας ζητήματα και δεν κάνει βήμα πίσω. Και όλα αυτά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα αποδείξαμε στην πράξη».

Ας πάμε και στα κόμματα στην άλλη πλευρά. Βλέπουμε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να διαγκωνίζονται για το ποιος θα ασκήσει πιο υπεύθυνη αντιπολίτευση. Πώς το σχολιάζετε;

«ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κρατηθεί εκεί που βρίσκεται, και το ΠΑΣΟΚ να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσπαθούν να πείσουν ότι οι εκλογές δεν γίνονται για την ανάδειξη κυβέρνησης, αλλά για την ταξινόμηση των αντιπολιτευόμενων. Δεν βάζουν στην σκακιέρα παρά μόνο το κομματικό τους άγχος».

Παράλληλα με τις δικές μας εκλογές, είχαμε κάλπες και στην Τουρκία. Εκεί η κυβέρνηση έχει ήδη πάρει σάρκα και οστά με νέα πρόσωπα σε κρίσιμα χαρτοφυλάκια. Είστε αισιόδοξος για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων;

«Οι επιλογές του Τούρκου προέδρου δείχνουν μία βούληση στροφής στον οικονομικό ορθολογισμό και βελτίωσης των σχέσεων με γειτονικές χώρες. Σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, είδαμε μία αλλαγή τακτικής μετά τους σεισμούς, αλλά δεν είδαμε αλλαγή στρατηγικής.

Οι Έλληνες θέλουμε σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας με τους γείτονές μας, αλλά διάλογος με το παράλογο δεν γίνεται. Θέματα αποστρατιωτικοποίησης, κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων –το ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης– δεν συζητούνται».

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για ανοιχτή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, υπέρ του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη Φερχάτ Οζγκιούρ. Σας ικανοποίησε η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ;

«Μία και μόνο θα έπρεπε να είναι η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ. Η απόσυρση του συγκεκριμένου υποψηφίου από τα ψηφοδέλτιά του.

Αντ’ αυτού, προχώρησε σε δηλώσεις που εγείρουν σοβαρά, αλλά ανύπαρκτα, ζητήματα. Η επιλογή του να ταυτιστεί με θέσεις του τουρκικού προξενείου αδικούν ακόμα και τους ψηφοφόρους του. Κρίμα».

Εμβληματικά έργα στη Θεσσαλονίκη είτε ολοκληρώνονται π.χ. το Μετρό, είτε έχουν δρομολογηθεί, π.χ. το Fly Over. Πόσο θα αλλάξει η καθημερινότητα των κατοίκων από αυτά τα έργα; Ποιο είναι το δικό σας στοίχημα για τα επόμενα χρόνια για τη Θεσσαλονίκη;

«Βάλαμε –με το σχέδιο των 30 έργων για τη Θεσσαλονίκη του 2030– το νερό στ’ αυλάκι και είναι στο χέρι των πολιτών το νερό να μην γυρίσει πίσω.

Βρίσκονται σε εξέλιξη έργα και παρεμβάσεις που αφορούν τις Μετακινήσεις, την Υγεία, τον Πολιτισμό, τη μετεξέλιξη της πόλης σε συνεδριακό κέντρο, την προσέλκυση επενδύσεων, την ισόρροπη ανάπτυξή της, το Περιβάλλον, την καθημερινότητα όλων μας. Είχα την τιμή να εμπλακώ στην κατάρτιση του σχεδίου και θα συμβάλω με όλες τις δυνάμεις μου στην προώθησή του από όποια θέση και αν βρίσκομαι».

Διαβάστε επίσης