Στέφανος Παραστατίδης: «Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στις ρίζες του»

Λάβρος κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Κιλκίς

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Λάβρος κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Κιλκίς Στέφανος Παραστατίδης σε συνέντευξη που έδωσε στη «Βραδυνή της Κυριακής».

Και αναφερόμενος σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει: «Από τη μία ένας τεχνοκρατισμός μίας κατά φαντασίαν “αριστείας”, που καταρρέει στην ακρίβεια, στις υποκλοπές, στα Τέμπη, στους τραγικούς θανάτους λόγω έλλειψης ασθενοφόρων.

Από την άλλη, μία αναχρονιστική Αριστερά που θέτει ως πρόταγμα το δημοφιλές, χωρίς ιδεολογική συνοχή, χωρίς σχέδιο, χωρίς προοπτική».

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Όσο για την άνοδο του ΠΑΣΟΚ τονίζει: «Επιστρέφουμε στις ρίζες μας. Είδα την πολιτική να ξαναζωντανεύει στα μάτια ανθρώπων που δεν την είχαν “αντικρίσει” ποτέ, είτε είχαν αποστρέψει το βλέμμα απογοητευμένοι».

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη του Στέφανου Παραστατίδη στην «Βραδυνή της Κυριακής»:

Κύριε Παραστατίδη, ποιος είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου; Ποιο είναι το διακύβευμα και το αφήγημα εν όψει της νέας εκλογικής μάχης που καλείται το ΠΑΣΟΚ να δώσει;

«Ο στόχος παραμένει ίδιος από το ξεκίνημα αυτής της προεκλογικής περιόδου. Αφορά τη δημιουργία μίας πραγματικής, εύρωστης, σύγχρονης προοδευτικής πολιτικής πρότασης στην Ελλάδα, ως αντίβαρο του δικομματικού συντηρητισμού τον οποίον εκφράζουν, ο καθένας με το δικό του τρόπο, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη μία ένας τεχνοκρατισμός μίας κατά φαντασίαν “αριστείας”, που καταρρέει στην ακρίβεια, στις υποκλοπές, στα Τέμπη, στους τραγικούς θανάτους λόγω έλλειψης ασθενοφόρων. Από την άλλη, μία αναχρονιστική Αριστερά που θέτει ως πρόταγμα το δημοφιλές, χωρίς ιδεολογική συνοχή, χωρίς σχέδιο, χωρίς προοπτική. Ο κόσμος όμως προχωράει, δημιουργούνται νέες μεγάλες ευκαιρίες και νέες μεγάλες ανισότητες.

Και η διάκριση μεταξύ προόδου και συντήρησης, η διάκριση δηλαδή μεταξύ της ευημερίας και της δικαιοσύνης για ολόκληρη την κοινωνία και όχι λίγων ατόμων στην κορυφή της, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ».

Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι έχει κρυφή ατζέντα και προτείνει αυξήσεις στη φορολογία της μεσαίας τάξης. Τι απαντάτε;

«Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να φαντάζεται ότι η μεσαία τάξη στην Ελλάδα είναι όσοι έχουν ακίνητη περιουσία ύψους 5 εκατ. ευρώ, ή έχουν τη δυνατότητα να μοιράσουν μερίσματα άνω των 100.000. Μπορεί να φαντάζεται επίσης, κάποια “κρυφή ατζέντα” για θέσεις που αφορούν τη δίκαιη και προοδευτική φορολόγηση των υπερκερδών και των πολύ μεγάλων εισοδημάτων, και οι οποίες βρίσκονται στο πρόγραμμά μας εδώ και μήνες.

Εμείς είμαστε ξεκάθαροι: Ο λόγος έμμεσων και άμεσων φόρων αυτή τη στιγμή βγάζει ζημιωμένη τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.

Γι’ αυτό και θέλουμε να τον αλλάξουμε, προς όφελος των πολλών. Και δεν πρόκειται να μας πτοήσουν ούτε η επιχείρηση κατατρομοκράτησης από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ούτε οι καινοφανείς οικονομικές θεωρίες του κ. Σκέρτσου, που στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αυτονόητα, λίγο πολύ μας είπε πως οι έμμεσοι φόροι πλήττουν περισσότερο τους έχοντες.

Αυτό που αποδεικνύεται απ’ όλα αυτά είναι πως η Νέα Δημοκρατία έχει μία ιδιαίτερα φανερή ατζέντα: τη διατήρηση στα ύψη του ΦΠΑ, που ευνοεί τους ισχυρούς, την πλήρη απογύμνωση της Δημόσιας Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους, την αποδυνάμωση της μισθωτής εργασίας».

Πιστεύετε ότι το κόμμα σας μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της κοινωνίας από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

«Εδώ και αρκετά χρόνια, σε μία προσπάθεια που ξεκίνησε ενεργά η ίδια η Φώφη Γεννηματά και συνεχίζει με αποφασιστικότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, το ΠΑΣΟΚ καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να επανασυνδεθεί ενεργά με την κοινωνία.

Αυτές είναι οι ρίζες του πολιτικού μας χώρου, σε αυτές επιστρέφουμε. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε και στο Κιλκίς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας – λέω προσπαθήσαμε, γιατί σε καμία στιγμή δεν ένιωσα ότι ήταν αποκλειστικά δική μου υπόθεση ή επιτυχία.

Αντίθετα, είδα την πολιτική να ξαναζωντανεύει στα μάτια ανθρώπων που δεν την είχαν “αντικρίσει” ποτέ, είτε είχαν αποστρέψει το βλέμμα απογοητευμένοι παλιότερα.

Δεν πρόκειται λοιπόν, για κούφια λόγια, αλλά αποτυπώνεται στην κάλπη: 220.000 περισσότεροι άνθρωποι, σε σχέση με το 2009, έδωσαν την εμπιστοσύνη τους στο ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές. Για να συμβεί αυτό, συμβάλλουν πολλοί παράγοντες: ανανέωση σε ιδέες και πρόσωπα, συνέπεια και σοβαρότητα αντιπολιτευτική, παρουσία σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους και τους χώρους εργασίας, ιστορικό αποτύπωμα.

Μόνο έτσι μπορεί ένα κόμμα να αφουγκραστεί τις ανάγκες της κοινωνίας και να τις υπερασπιστεί αύριο στη Βουλή. Μόνο έτσι θα πετύχουμε τον στόχο να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ δυνατό ξανά».

Στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία, υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι δε συνεργάζεται μαζί της. Μπορούμε να πάμε και σε τρίτες κάλπες;

«Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τον κ. Μητσοτάκη. Εκείνος έχει θέσει σε όλους τους τόνους ως στόχο την αυτοδυναμία εδώ και μήνες, εκείνος δηλητηρίασε το πολιτικό κλίμα με την υπόθεση των υποκλοπών, όχι μόνο υιοθετώντας τέτοιες πρακτικές, αλλά και συσκοτίζοντας κάθε προσπάθεια διαλεύκανσης του σκανδάλου, εκείνος απέρριψε ως “τερατούργημα” τη μοναδική πρόταση που κατατέθηκε από κάποιο κόμμα προεκλογικά για συνεργασίες επειδή δεν συμπεριλάμβανε τον ίδιο.

Εκείνος, λοιπόν, οφείλει να βρει τις λύσεις ως πρώτο κόμμα για τη δημιουργία κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ποτέ ως στόχο τη συμμετοχή σε μία κυβέρνηση ως συμπλήρωμα, ως “τράπεζα” η οποία δανείζει βουλευτικά έδρανα στη συντηρητική πλειοψηφία. Πάντοτε μιλούσαμε για μία προγραμματική συμφωνία με πρόσωπα κοινής αποδοχής, στις έκτακτες συνθήκες που επέβαλε η απλή αναλογική.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ποτέ δεν το δέχτηκε, γιατί αδυνατεί να λειτουργήσει συναινετικά, και ουσιαστικά απεχθάνεται τον έλεγχο στα πεπραγμένα του, ακόμη και από την αντιπολίτευση.

Πόσο μάλλον από έναν κυβερνητικό εταίρο. Αν λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης εννοεί έτσι τη συνεργασία, μπορεί να ψάξει δεξιά του. Το πολιτικό σύστημα, άλλωστε, βρίθει καιροσκόπων».

Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά;

«Όσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ευαγγελίζεται πως ανήκει στην προοδευτική παράταξη, τα πεπραγμένα του αποδεικνύουν το αντίθετο. Όχι μόνο κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας, αλλά και πολύ πρόσφατα.

Με αντιφατικές πολιτικές και εκ διαμέτρου αντίθετα μεταξύ τους πρόσωπα όμως, το μόνο που καταφέρνει είναι να επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζαμε: Η μοναδική του μέριμνα είναι να επανέλθει στην εξουσία, χωρίς αρχές και σταθερές. Αυτό απέχει τόσο πολύ από τη δική μας λογική, όσο ο Αντώναρος από το σοσιαλισμό».

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν