Θάνος Πλεύρης στη «ΒτΚ»: Προς όφελος της παράταξης η κριτική των πρώην πρωθυπουργών
«Δεν είμαι αισιόδοξος ότι οι συζητήσεις με την Τουρκία θα φτάσουν σε αποτέλεσμα, γιατί οι θέσεις της είναι θέσεις αναθεωρητισμού. Θα πρέπει, όμως, να συζητάμε μαζί της»

Για το αν βλέπει πρόβλημα στο εσωτερικό της Ν.Δ., την κριτική εκ των δεξιών στην κυβέρνηση, αλλά και την στάση του Αντώνη Σαμαρά μιλά στη «ΒτΚ» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης.
Σημειώνει ότι είναι γόνιμο και ερωτήσεις να γίνονται, και έλεγχος να γίνεται από τους βουλευτές. Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι είναι προς όφελος της παράταξης και η κριτική από τους πρώην πρωθυπουργούς, ενώ όσον αφορά στην υπόθεση Novartis υπογραμμίζει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα κατάργησης του θεσμού των Προστατευόμενων Μαρτύρων.
Για πρώτη φορά από όταν γίνατε κυβέρνηση υπάρχει έντονη η αίσθηση της κριτικής εκ των έσω στους κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά και μία ενόχληση από μερίδα βουλευτών για την επίμονη στροφή της Ν.Δ. στο Κέντρο. Ποιο είναι το κλίμα στο εσωτερικό της Ν.Δ.; Συμφωνείτε ότι δεν εκφράζεται το αμιγώς δεξιό μπλοκ του κόμματος;
«Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν παύουν να έχουν άμεση σχέση με το εκλογικό κοινό. Οπότε, παράπονα και διαμαρτυρίες που υπάρχουν από τους πολίτες είναι λογικό να μεταφέρονται από τους ίδιους τους βουλευτές της Ν.Δ. στην κυβέρνηση. Είναι γόνιμο και ερωτήσεις να γίνονται, και έλεγχος να γίνεται από τους βουλευτές. Προφανέστατα, αφού διανύουμε τον 6ο χρόνο της διακυβέρνησής μας, να υπάρχουν και σημεία που θα πρέπει να βελτιώσουμε, για να βρούμε το ρυθμό που είχαμε από την αρχή. Δεν υπάρχει κανένα εσωτερικό πρόβλημα. Είναι λογικό ότι για να κερδίσουμε μεγάλα ποσοστά απευθυνόμαστε και στο Κέντρο και προς τα δεξιά, και το αν ακολουθούμε δεξιές πολιτικές, αυτό κρίνεται από τις ίδιες τις πολιτικές. Όπως γνωρίζετε, εγώ είμαι δεξιός πολιτικός και θεωρώ ότι όλες αυτές οι πολιτικές που ακολουθούμε, είναι δεξιές. Προφανέστατα, όταν απευθύνεσαι στο σύνολο ενός εκλογικού σώματος θα υπάρξουν και πολιτικές τις οποίες θα προσπαθούμε να τις διορθώνουμε όσοι προσδιορίζουμε τον εαυτό μας ως δεξιό».
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ειδικά όσον αφορά στα εθνικά θέματα. Πού μπορεί να οδηγήσει το ρήγμα αυτό; Υπάρχουν «κόκκινες» γραμμές στις διαφωνίες;
«Ο Αντώνης Σαμαράς είναι νυν βουλευτής και πρώην πρόεδρος, και πρώην πρωθυπουργός της παράταξής μας. Συνεπώς, έχει τη δυνατότητα να εκφράζει τις θέσεις του, ακόμη και αν αυτές οδηγούν σε κριτική για σειρά θεμάτων της κυβερνητικής πολιτικής, και υπό αυτήν την έννοια, ως κόμμα και ως παράταξη, αναγνωρίζουμε ότι οι πρώην πρωθυπουργοί μπορούν να έχουν αυτή τη δυνατότητα έκφρασης. Συνεπώς, θεωρώ ότι θα πρέπει να παρακολουθούμε τις ενστάσεις που εκφράζονται από τους πρώην πρωθυπουργούς. Η κυβέρνηση απαντά με τις πολιτικές της σε αυτές τις ενστάσεις, και κατά την εκτίμησή μου όλη αυτή η συζήτηση μπορεί να λειτουργήσει, στο τέλος, προς όφελος της παράταξης και όχι σε μία στείρα εσωστρέφεια».
Έχω δύο ερωτήματα να σας θέσω όσον αφορά στη σκευωρία της Novartis. Το πρώτο έχει να κάνει με τη νομική διάσταση του θέματος. Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι θέλετε να καταργήσετε το θεσμό του Προστατευόμενου Μάρτυρα.
«Το θεσμό του Προστατευόμενου Μάρτυρα τον ψήφισε η συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο θεσμός είναι σημαντικό να υπάρχει και δεν τίθεται κανένα θέμα κατάργησής του. Ο θεσμός αυτός είναι για να δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες που κινδυνεύουν, να μπορούν να ρυθμίσουν θέματα που σχετίζονται με μία εγκληματική πράξη, όχι να προστατεύσει συκοφάντες και ψεύτες, οι οποίοι εργαλειοποιήθηκαν από τους πολιτικούς αντιπάλους για να συκοφαντήσουν και να κλείσουν στη φυλακή 10 πολιτικά πρόσωπα».
Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με την περίφημη χειραψία του κ. Σαμαρά με τον διώκτη του Νίκο Παππά. Κάποιοι είπαν ότι «ο Σαμαράς είναι πιο σκληρός με τον Μητσοτάκη παρά μ’ εκείνους τους οποίους είπε ότι θα τους πάει μέχρι τέλους». Πώς το σχολιάζετε;
«Θεωρώ ότι ο Αντώνης Σαμαράς αυτό που λέει, το εννοεί. Θέλει να φτάσει την υπόθεσή μέχρι τέλους, γιατί ακριβώς ήταν από τα πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ με την εργαλειοποίηση ψευτών και συκοφαντών μαρτύρων. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταδικαστεί για παρεμβάσεις του στην εισαγγελέα Ράικου αναφορικώς με την υπόθεση Novartis. Από κει και πέρα, στα θέματα των κοινωνικών επαφών ή εθιμοτυπίας δεν είμαι αρμόδιος για να σχολιάσω το τι επιλέγει να κάνει ο πρώην πρωθυπουργός».
Συμφωνείτε με την ασκούμενη εξωτερική πολιτική στα Ελληνοτουρκικά; Γιατί κάποια κέντρα εξυφαίνουν σενάρια ενδοτισμού;
«Η κυβέρνηση, σε κάθε επίπεδο, έχει τονίσει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα υποχώρησης σε θέματα εθνικής κυριαρχίας. Το λέω απλά: ό,τι οι Έλληνες κερδίσαμε με αίμα, γιατί με αίμα κερδίσαμε την εθνική μας κυριαρχία, δεν πρόκειται καμία κυβέρνηση να τα παραδώσει με μελάνι. Είμαι από τους ανθρώπους που δεν είμαι αισιόδοξος ότι οι συζητήσεις με την Τουρκία θα φτάσουν σε αποτέλεσμα, γιατί οι θέσεις της Τουρκίας είναι θέσεις αναθεωρητισμού. Θα πρέπει, όμως, να συζητάμε μαζί της, για να δείχνουμε στο διεθνή παράγοντα ότι άλλος είναι ο ταραχοποιός στην περιοχή και άλλος θέλει να βρεθεί λύση».
Σε λίγα 24ωρα θα γνωρίζουμε τον ή τη νέα πρόεδρο των ΗΠΑ. Ποιο πρόσωπο από τα δύο πιστεύετε ότι θα είναι πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις;
«Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να συνεργαστεί με οποιοδήποτε πρόσωπο κερδίσει τις εκλογές των ΗΠΑ. Συνεργαστήκαμε στο παρελθόν και με τους Δημοκρατικούς, και με τους ρεπουμπλικανούς, μάλιστα και με πρόεδρο τον Τραμπ. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε τα εθνικά μας δίκαια με όποιον και αν βρεθεί στο τιμόνι των ΗΠΑ».
Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»