Θεοδώρα Τζάκρη στη «ΒτΚ»: «Χρειαζόμαστε ριζική αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης»

Η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σε μία αποκλειστική συνέντευξη εξηγεί την ανάγκη για εκσυγχρονισμό της παράταξης σύμφωνα με τις αλλαγές στην κοινωνία

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Αυστηρή κριτική ασκεί η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη σε όσους κατηγορούν τον Στέφανο Κασελάκη ότι διαθέτει μόνο επικοινωνιακό μανδύα και όχι πολιτική επί της ουσίας. «Λένε ότι όταν το δάκτυλο έδειχνε το φεγγάρι ο ηλίθιος κοιτούσε το δάκτυλο» είναι η απάντησή της. Για το αν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης εν όψει μάλιστα και του Συνεδρίου, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «μια λογική περί Συνεδρίου που αντί να οικοδομεί τον νέο δυναμικό και νικηφόρο φορέα θα εστιάζει συνεχώς στην αναθεώρηση ειλημμένων αποφάσεων, θα είναι, για όσους την επιλέξουν, μία πολύ δύσκολη επιλογή, αλλά και σε προφανή αναντιστοιχία με το λαϊκό αίτημα περί μαχητικής αντιπολίτευσης».

Κυρία Τζάκρη, ποιο είναι το μήνυμα που έστειλαν για το κόμμα σας οι αυτοδιοικητικές εκλογές;

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

«Δεν ήταν παρά ο απόηχος της διπλής εκλογικής συντριβής του καλοκαιριού. Δεν περίμενε κανείς την αναστροφή μέσα σε ένα κλίμα τόσης εσωστρέφειας, όπου συχνά οι υποψήφιοί μας ορίστηκαν στην εκπνοή της προθεσμίας, σε ένα πεδίο που, δυστυχώς, ποτέ δεν περιλαμβανόταν στα ισχυρά του ΣΥΡΙΖΑ, και το κυριότερο, παρά την απαράδεκτη διαχείριση των καταστροφών κανείς ψηφοφόρος δεν προθυμοποιείται να παραδεχθεί τόσο γρήγορα το λάθος του και να μεταστρέψει την άποψή του μόλις 100 ημέρες από τον διπλό εκλογικό θρίαμβο. Ψήφισαν δηλαδή με το momentum, με τη φόρα των εκλογών του Ιουνίου. Ο νέος πρόεδρος λοιπόν, συμφώνησε και απάντησε πως ναι, είναι τελείως απαράδεκτο για μας ότι επιτρέψαμε σε ένα τόσο παρακμιακό καθεστώς να κυριαρχεί και να βυσοδομεί. Οφείλουμε ριζική αυτοκριτική, ριζική ανανέωση και ριζική αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης. Ίσως μάλιστα να τον βοηθά τον νέο μας πρόεδρο κι η πρόσφατη εντολή του “άλλαξέ τα όλα”, που είναι διατυπωμένη όχι ως ευχή ή προτίμηση, αλλά ως προσταγή! Η εκλογή Κασσελάκη βιώθηκε ως αιφνίδιο φυσικό φαινόμενο, αλλά δεν ήταν έτσι. Υπήρχαν βαθύτατα αίτια και κυρίως ο γνωστός από παλιά κανόνας ότι η Φύση εχθρεύεται το κενό! Ένας ΣΥΡΙΖΑ που διαλεγόταν με την κοινωνία σε ποσοστό 62%, όπως στο δημοψήφισμα του 2015, περιήλθε σε απομόνωση και έφτασε σε αυτό το σημείο συντριβής, προφανώς χρειάζεται ριζικές αλλαγές, και μάλιστα επειγόντως».

Είστε γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και θα ήθελα να μου πείτε, εν όψει του Συνεδρίου ποιο είναι το διακύβευμα για το κόμμα σας.

«Η χώρα παραπαίει σε ένα ρόλο ευρωπαϊκού τρίτου κόσμου και το εκσυγχρονιστικό αίτημα μίας κοινωνίας ολόκληρης έχει πλέον στραφεί προς τα αριστερά. Για να ανταποκριθούμε, θα πρέπει να αλλάξουμε οι ίδιοι με βαθιές τομές και χωρίς καμία διάθεση συγκάλυψης, γιατί το έργο είναι τιτάνιο! Δεν χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ θαύματα, γιατί ούτε γίνονται τέτοια αλλά ούτε κι όσα μας συνέβησαν ήταν κάποιο “θείο θέλημα”. Ήταν απότοκο των ενεργειών μας και πρώτα απ’ όλα φταίξαμε εμείς! Όπως είπε κι ο κ. Κασσελάκης στην Κ.Ο.: «Δεν νίκησε ο κ. Μητσοτάκης, εμείς χάσαμε!”. Οπότε με τις δικές μας ενέργειες κι όχι με εκείνες κάποιου άλλου, μάνατζερ ή θαυματοποιού, θα έρθει κι η αναστροφή. Θα οικοδομηθεί σύγχρονο συλλογικό πολιτικό υποκείμενο. Και κάτι ακόμη: ο κ. Κασσελάκης ουδέποτε είπε ότι θα νικήσει τον Μητσοτάκη μόνος του, αλλά ως επικεφαλής μίας ευρείας και ανανεωμένης δημοκρατικής παράταξης. Εξέφρασε δηλαδή τον κοινό νου της Κεντροαριστεράς, που λέει ότι η θέση της Δεξιάς εν Ελλάδι είναι στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, όπως θυμάστε. Αυτό δεν είναι κάποια περιαυτολογία ή κενή ευχή, αλλά αποτελεί μία ξεκάθαρη εντολή για πλειοψηφικές πολιτικές και όχι για καθωσπρέπει καθαρότητες της αριστερής ψυχής μας και άλλα τέτοια ηττοπαθή».

Τα κόμματα που είναι απέναντι από το ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τη νέα ηγεσία και προσωπικά τον κ. Κασελάκη ότι διακατέχεται περισσότερο από τον επικοινωνιακό μανδύα και όχι από πολιτική ουσίας. Τι απαντάτε;

«Αυτό που σας ανέφερα ως εντολή χρονοντούλαπου μεταφράζεται σε συγκεκριμένες θέσεις για την πατρίδα, για την αγορά, για την προσωπική προκοπή, για την ανεξιθρησκεία, καθώς και μία σειρά άλλων ζητημάτων που καθιστούν την ανάδειξή του μία πραγματική πολιτική και ιδεολογική θύελλα. Διάφοροι βαθιά νυχτωμένοι διαβλέπουν κενό πολιτικής και ανώδυνη επικοινωνία. Παραλείπουν ότι δύο μήνες τώρα όλη η Ελλάδα πολιτικολογεί ακαταπαύστως με επίκεντρο τον Κασσελάκη. Λένε ότι όταν το δάκτυλο έδειχνε το φεγγάρι ο ηλίθιος κοιτούσε το δάκτυλο».

Υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με δεδομένο ότι έχει προϋπάρξει μία πρώτη «μαγιά» στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε ορισμένες Περιφέρειες;

«Το αίτημα της αποκατάστασης του χάσματος στο εσωτερικό της δημοκρατικής παράταξης ήταν και παραμένει ισχυρό ως επιθυμία στις ψυχές των απλών ανθρώπων. Η εμπειρία των προηγούμενων εκλογών έδειξε ότι υπάρχουν υποκειμενικές ανεπάρκειες και υστεροβουλίες, οπότε το εγχείρημα θα είναι δυσκολότερο του αναμενομένου. Έτσι κι αλλιώς έχουμε σχεδόν τέσσερα χρόνια μπροστά μας να πετύχουμε από κάτω προς τα πάνω όσα αποτύχαμε παταγωδώς να πετύχουμε από την κορυφή προς τη βάση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει με διάσπαση;

«Με όσα σας προανέφερα για το Συνέδριο καταλήγω στο συμπέρασμα ότι μία λογική περί Συνεδρίου που αντί να οικοδομεί το νέο δυναμικό και νικηφόρο φορέα εσωστρεφώς θα εστιάζει συνεχώς στην αναθεώρηση ειλημμένων αποφάσεων, θα είναι, για όσους την επιλέξουν, μία πολύ δύσκολη επιλογή. Σε προφανή αναντιστοιχία με την πρόσφατη βούληση των μελών, αλλά και με το λαϊκό αίτημα περί μαχητικής αντιπολίτευσης, μία τέτοια στάση θα βρίσκεται διαρκώς σε θέση απολογούμενου. Το μέγα πλήθος των στελεχών μας, που είναι άνθρωποι ανιδιοτελείς, δεν θα παρασυρθούν σε κάτι τέτοιο, αλλά, αντιθέτως, θα συμμετάσχουν και θα συμβάλουν με τις δικές τους διακριτές απόψεις στην αναγέννηση του χώρου. Προφανώς όσοι έτυχε να προηγηθούμε στην επαφή με τον νέο πρόεδρο οφείλουμε να είμαστε γέφυρες προς αυτούς τους συντρόφους να πλησιάσουν, και σε καμία περίπτωση εμπόδιο».

Στη νέα πορεία που χαράσσει ο ΣΥΡΙΖΑ ποιο είναι το μήνυμα που θα στείλει εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου;

«Θεωρώ ότι οι διορίες που διατυπώνονται εμμέσως αμφισβητούν ότι η εκλογή Κασσελάκη συνιστά λύση μακράς πνοής. Είναι φανερό από τις συνεχιζόμενες άτεχνες κινήσεις, αλλά και όσα γράφουν, ότι κάποιοι βρίσκονται σε μεγάλη πίεση χρόνου. Μαρτυρούν όμως τον ενδόμυχο φόβο ότι αν του δοθεί χρονικό περιθώριο ενδέχεται να κυριαρχήσει, οπότε δεν δέχονται να περιμένουν να δουν τη μάχη του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές. Η εικόνα της χώρας στην Ευρώπη είναι πολύ κακή, γεγονός που επηρεάζει και τα κρίσιμα εθνικά μας ζητήματα. Άρα το Ευρωκοινοβούλιο είναι κι αυτό καθεαυτό “πεδίο δόξης λαμπρό” για μια σύγχρονη αριστερή πολιτική».

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν