Θεοδώρα Τζάκρη στη «ΒτΚ»: «Η ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάζεται στην κάλπη»

«Το μήνυμα του κόσμου θα είναι συνδυασμός διαμαρτυρίας απέναντι στην αλαζονεία και προσδοκίας για μία ισχυρή εναλλακτική διακυβέρνηση».

Θεοδώρα Τζάκρη

«Το μήνυμα του κόσμου θα είναι συνδυασμός διαμαρτυρίας απέναντι στην αλαζονεία και προσδοκίας για μία ισχυρή εναλλακτική διακυβέρνηση».

Αυτό εκτιμά για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών σε συνέντευξή της στη «Βραδυνή της Κυριακής» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη.

Κυρία Τζάκρη, επειδή έχετε περιοδεύσει σε πολλές περιοχές της χώρας προεκλογικά, ποιο είναι το κλίμα που εισπράξατε από την κοινωνία;

«Υπάρχει διάχυτη αγανάκτηση για την αλαζονεία του 41% και επιθυμία τιμωρίας. Περισσότεροι άνθρωποι εστιάζουν στην αισχροκέρδεια, στη συγκάλυψη των Τεμπών και στη διάλυση του ΕΣΥ. Κάτω όμως από το κύμα διαμαρτυρίας, συνυπάρχουν και βαθύτερες εξελίξεις. Η ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με την εκλογή Κασσελάκη τον Σεπτέμβριο, εμπεδώθηκε στο 4ο Συνέδριο τον Φλεβάρη, κι αυτή τη φορά δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε μία εθνική κάλπη. Η θετική προσδοκία, που εκφράστηκε μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα στη δημοκρατική παράταξη, μένει να επιβεβαιωθεί και στην αβίαστη κρίση του συνόλου των πολιτών».

Εκτιμάτε ότι ο κόσμος θα στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση;

«Θα είναι συνδυασμός της διαμαρτυρίας απέναντι στην αλαζονεία και της προσδοκίας για μία ισχυρή εναλλακτική. Θεωρώ ότι οι πολίτες με την επιλογή τους θα οδηγήσουν τα πράγματα προς τα εκεί που έχουν ήδη δρομολογηθεί, αλλά μία ώρα αρχύτερα. Θα δώσουν μία σαφή αποδοκιμασία της κυβέρνησης, ίσως και από το 1/3 των ψηφοφόρων της. Θα δώσουν έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ, σε βαθμό απρόσμενο για πολλούς. Κι αν αυτά συμβούν, θα συμπαρασυρθεί κι ένα τρίτο. Το πρώτο κόμμα δεν θα υπερβαίνει πια το άθροισμα δεύτερου και τρίτου, όπως συμβαίνει από πενταετίας».

Ο στόχος σας είναι να συγκεντρώσετε τουλάχιστον τα ίδια ποσοστά με τις τελευταίες εκλογές. Πιστεύετε πως είναι εφικτός; Και αν όχι, τι θα σημαίνει αυτό για τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Εφικτός, βεβαίως και είναι. Και είναι βέβαιο ότι πολύ περισσότεροι απ’ όσους θα μας ψηφίσουν αύριο, θα συνεχίσουν να προσβλέπουν σε μας ως μία ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση μεσοπρόθεσμα και ως κυβερνητική εναλλακτική μακροπρόθεσμα».

Ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνουν προβληματισμούς ως προς την πολιτική του προέδρου του κόμματος. Τι απαντάτε;

«Το ορμητικό στιλ ενός νέου ανθρώπου, μεγαλωμένου και σπουδαγμένου αλλού, συχνά ξενίζει ή οδηγεί σε παρεξηγήσεις που επιλύονται. Ακόμη όμως κι οι αληθινές πολιτικές διαφορές πρέπει να αντιμετωπίζονται κόσμια και με κριτήριο το συλλογικό καλό. Αρκετή ζημία προκάλεσε η φραξιονιστική λειτουργία στο παρελθόν. Η ανανέωση του πολιτικού περιεχομένου του ΣΥΡΙΖΑ από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως στροφή προς το Κέντρο. Έχει, πάντως, κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: η πατριωτική Αριστερά, οι λεγόμενοι “νοικοκυραίοι” και η νέα προσέγγιση της προβληματικής τους, μία πιο φιλική στάση προς την επιχειρηματικότητα με σαφείς κανόνες, χωρίς εξαιρέσεις και με ίσες ευκαιρίες, αποτελούν προάγγελο μίας ευρείας συμμαχίας μη προνομιούχων στρωμάτων και τάξεων».

Κρίνετε θετικές τις απαντήσεις που έδωσε ο πρόεδρός σας για το «πόθεν έσχες», διότι κατηγορήθηκε ότι δεν έπραξε βάσει της νομοθεσίας;

«Αν εννοείτε τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, του απαντά η παροιμία: “Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί”. Όπως και στο θέμα της στρατιωτικής του θητείας, διατυπώνεται και εδώ η αιτίαση ότι ο “τυχερός” Κασσελάκης θα έπρεπε να αντιμετωπίζει κάποιους πιο αυστηρούς νόμους από τους ισχύοντες, ή δυνατόν δρακόντειους. Είναι αστείο αυτό να εκπορεύεται από όσους πιστεύουν διαχρονικά και ακράδαντα ότι οι ίδιοι “ως εξαίρετοι εξαιρούνται”. Τα Τέμπη είναι, εξάλλου, η ζωντανή απόδειξη το πώς εννοούν τη Δικαιοσύνη για όλους, και ιδιαίτερα για τους πολιτικούς γόνους. Ποιοι λοιπόν, παριστάνουν υποκριτικά τους ακριβοδίκαιους και ποιοι εμφανίζονται ως δεξιοί και αριστεροί ψάλτες της υποκρισίας;».

Ίσως σας ενδιαφέρουν