Θοδωρής Λιβάνιος στη «ΒτΚ»: «Δεν καταλαβαίνω γιατί πανηγυρίζουν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αναλύει τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και ασκεί κριτική στην αντιπολίτευση

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις στους δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας αναλύει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής». Στέλνει, μάλιστα, μήνυμα για στενή συνεργασία προς όλους τους αιρετούς και εμπλεκόμενους φορείς, επισημαίνοντας ότι η επόμενη πενταετία αποτελεί μία περίοδο μεγάλων προκλήσεων για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναφέρεται, επίσης, στους παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τις ανατροπές που είδαμε στο β’ γύρο.

Τώρα που βλέπετε από απόσταση τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, μπορείτε να εξηγήσετε όλες αυτές τις ανατροπές που είδαμε, αλλά και να μας πείτε γιατί δεν μπορέσατε να τις προβλέψετε;

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

«Καταρχάς, να δώσουμε συγχαρητήρια στους 13 περιφερειάρχες και τους 332 δημάρχους, που εκλέχθηκαν. Προσδοκούμε, ως ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, στη στενή και αγαστή συνεργασία μαζί τους, για την πρόοδο των τοπικών κοινωνιών αλλά και για να προχωρήσει μπροστά ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης. Τώρα, σε ό,τι αφορά στο ερώτημά σας, οι ανατροπές στις οποίες αναφέρεστε, σημειώθηκαν στο β’ γύρο της εκλογικής διαδικασίας, όπου αρκετές φορές όσοι υποψήφιοι μένουν εκτός “μάχης” από την πρώτη Κυριακή, επιλέγουν να συνταχθούν με έναν εκ των δύο υποψηφίων που διεκδικούν το αξίωμα του περιφερειάρχη ή δημάρχου. Άρα, επιτρέψτε μου να επαναλάβω κάτι που διατύπωσε εύστοχα ο πρωθυπουργός, ότι το βασικό πολιτικό συμπέρασμα των αυτοδιοικητικών εκλογών προέκυψε από τον α’ γύρο, εκεί, δηλαδή, όπου τα κόμματα παρείχαν στήριξη σε συνδυασμούς και αναμετρήθηκαν αυτοτελώς. Και βεβαίως, όπως καταγράφηκε ξεκάθαρα, υπήρξε μία επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Η μεγάλη αποχή και στο β’ γύρο, πόσο ρόλο έπαιξε στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων;

«Αδιαμφισβήτητα, τα υψηλά ποσοστά αποχής που κατεγράφησαν, ιδιαίτερα στο β’ γύρο, αλλά και κατά την πρώτη Κυριακή, αποτελεί γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει άπαντες. Η αποχή του β’ γύρου είναι μία εξίσωση με δύο παράγοντες. Ο ένας είναι η επιλογή ψηφοφόρων που είχαν στηρίξει συνδυασμούς που αποκλείστηκαν κατά τον α’ γύρο, να απέχουν στην επαναληπτική διαδικασία, και ο άλλος, ίσως σημαντικότερος, ότι μόνο σε 84 από τους 332 δήμους είχαμε επαναληπτικές εκλογές. Παράλληλα, όμως, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι πολίτες εμφανώς κουράστηκαν από τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Δύο για τις εθνικές εκλογές και άλλες δύο για τις αυτοδιοικητικές κάλπες, μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Ήταν –κατά τη γνώμη σας– οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση μία real time δημοσκόπηση; Και αν ναι, ποια είναι η ανάλυσή σας;

«Κάθε κάλπη πρέπει να εξετάζεται και να μελετάται με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, αλλά και σε συνδυασμό με το ευρύτερο περιβάλλον. Μόλις πριν από μερικούς μήνες, υπήρχαν (διπλές μάλιστα) εθνικές εκλογές. Εκεί καταγράφηκε η δύναμη των κομμάτων με απόλυτη σαφήνεια. Τώρα εξελέγησαν δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Είναι λάθος να υπολογίζεται η δύναμη των κομμάτων με βάση τις επιδόσεις των προσώπων που στήριξαν στις Περιφέρειες. Πάντως, η μεγάλη εικόνα σε εθνικό επίπεδο δεν έχει μεταβληθεί, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με αποτελεσματικότητα και εγρήγορση, λαμβάνοντας όλα τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των πολιτών. Αυτό είναι το ζητούμενο, και γι’ αυτό κρινόμαστε όλοι».

Τελικά, είχαν δίκιο να πανηγυρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών; Είναι η κατάκτηση των δύο μεγαλύτερων Δήμων, αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πλήγμα στην εικόνα του κυβερνώντος κόμματος;

«Επαναλαμβάν, ότι όποιος πάει να βγάλει αθροιστικά συμπεράσματα από τη δημοτική και την περιφερειακή κάλπη, παραγνωρίζοντας τα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε αναμέτρησης, κάνει λάθος. Σε όποια Περιφέρεια η Ν.Δ. στήριξε υποψηφίους που δεν είχαν “εσωκομματικά” αντίπαλα ψηφοδέλτια όχι μόνο εξελέγη ο υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ. από την πρώτη Κυριακή και σχεδόν παντού άνετα, αλλά και σχεδόν παντού αύξησε και τα ποσοστά της σε σχέση με το 2019. Η πληγωμένη Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι μία ειδική περίπτωση, και ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, λόγω και της εκλογής σχεδόν όλων των δημάρχων από την αρχική ψηφοφορία, είναι η μείωση της συμμετοχής κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα αποτελέσματα μελετώνται. Αλλά δεν βλέπω πώς μπορεί να πανηγυρίζει ένα κόμμα επειδή επιλεκτικά “σταχυολογεί” αποτελέσματα. Ακόμα και το ΠΑΣΟΚ κατά τον α’ γύρο στο Δήμο Αθηναίων κατέγραψε το ίδιο, σχεδόν, ποσοστό με το αντίστοιχο που είχε στις εκλογές του 2019, με υποψήφιο δήμαρχο τον Παύλο Γερουλάνο. Για τον δε ΣΥΡΙΖΑ, σε καμία Περιφέρεια αυτοτελώς και σε κανέναν μεγάλο δήμο υποψήφιός του δεν κατάφερε καν να περάσει στο β’ γύρο! Και, μάλλον, αυτό πρέπει να τους προβληματίσει».

Θέλετε να μας εξηγήσετε, με απλά λόγια, τι αλλάζει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

«Ο νέος νόμος του υπουργείου Εσωτερικών αποσκοπεί στη βελτίωση της λειτουργίας των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, προσβλέποντας ότι θα βοηθήσει καθοριστικά στην ανακατανομή των αρμοδιοτήτων, θεσπίζοντας, παράλληλα, ένα νέο μοντέλο οργάνωσης των δήμων και των Περιφερειών. Η δημιουργία σημαντικών οικονομιών κλίμακας, η αποτελεσματικότερη διοίκηση και η ενίσχυση της δημόσιας λογοδοσίας αποτελούν αλλαγές που έχει ανάγκη η Αυτοδιοίκηση και κατ’ επέκταση οι πολίτες. Κυρίως, όμως, οι δείκτες ποιότητας που προωθούμε, στηριζόμενοι σε διεθνή πρότυπα, θα ανεβάσουν το επίπεδό της. Στέκομαι ιδιαιτέρως σε αυτό, διότι με την παρακολούθηση των επιδόσεων των ΟΤΑ, με ανοιχτά διαθέσιμα δεδομένα σε όλους τους πολίτες και την επιβράβευση των αποδοτικότερων δήμων και Περιφερειών, αποδίδεται –κατά κάποιον τρόπο– ένα είδος δικαιοσύνης μέσα από τη συνολική προσπάθεια που καταβάλλουν οι αυτοδιοικητικοί φορείς, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών και των συμπολιτών μας».

Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο νομοθέτημα που περιμένουμε από το υπουργείο σας;

«Η προσεχής πενταετία αποτελεί ένα χρονικό διάστημα όπου δρομολογούμε μία σειρά ουσιαστικών παρεμβάσεων, με σκοπό να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για τη στήριξη του έργου της Αυτοδιοίκησης σε όλα τα επίπεδα. Η αρχή έγινε με το νόμο για τη βελτίωση της λειτουργίας των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, και την επόμενη περίοδο θα ακολουθήσει η δημόσια διαβούλευση και προώθηση νομοσχεδίων, όπως αυτό για την εποπτεία των ΟΤΑ, αλλά και για τον Ενιαίο Κώδικα Αυτοδιοίκησης, με ορίζοντα το καλοκαίρι. Οι συνθήκες, πλέον, έχουν ωριμάσει, προκειμένου να επιλυθούν ζητήματα που χρονίζουν και, ταυτοχρόνως, θα βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό του θεσμού, έχοντας ως βασικό γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής».

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν