Βαγγέλης Μεϊμαράκης στη «ΒτΚ»: «Πολυεθνικές εταιρίες επιβάλλουν υψηλές τιμές»
«Εν μέσω προεκλογικής περιόδου και για υφαρπαγή ψήφων, μπορεί εύκολα κάποιος με υστερίες να αναφέρεται στα εθνικά θέματα»
Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»
Στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη την επόμενη πενταετία, αναφέρεται ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, εξηγώντας ότι στις συναντήσεις του με τους πολίτες επιμένει να θέτει την ευρωπαϊκή ατζέντα και να μάχεται κατά της χαλαρής ψήφου.
«Η άσκηση υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής δεν γίνεται με κραυγές», επισημαίνει στη «ΒτΚ» και προσθέτει ότι «ο ευρωπαϊκός δρόμος των γειτόνων μας περνά από την Ελλάδα».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη «ΒτΚ»:
Έχετε γυρίσει όλη την Ελλάδα. Τι σας λένε οι πολίτες; Εκτός από την ακρίβεια, που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, τι άλλο τους ανησυχεί;
«Οι περιοδείες ανά την Ελλάδα μού έδωσαν και πάλι την ευκαιρία να βρεθώ δίπλα στους πολίτες, να ακούσω τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους.
Και πραγματικά, η ακρίβεια είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά, όπως, άλλωστε, και τα άλλα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, που έρχονται αντιμέτωπα με τις αδικαιολόγητα υψηλές τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων που επιβάλλουν πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Πρέπει, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, να διασφαλίσουν την ίση μεταχείριση και την προστασία των καταναλωτών.
Και πολύ σωστά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έφεραν το θέμα στην Κομισιόν, γιατί μόνο με ενιαίους κανόνες, που μόνο η Ευρώπη μπορεί να επιβάλει, θα αντιμετωπιστεί το θέμα.
Αυτό όμως, που με λύπη διαπιστώνω, λίγο πριν από την κάλπη, είναι η άγνοια των πολιτών για το πόσο η Ευρώπη με τις αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες, επηρεάζει τη ζωή τους και την καθημερινότητά τους. Τη θεωρούν ως κάτι απόμακρο.
Στην κατ’ ιδίαν επαφή μαζί τους, μου δίνεται η δυνατότητα να τους ενημερώσω ότι η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι, είναι μέσα στην καθημερινότητά μας και γενικότερα στη ζωή μας, καθώς το 70% των νόμων που ψηφίζουν τα εθνικά Κοινοβούλια είναι νόμοι που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όλα τα έργα, από το πιο μικρό τοπικού χαρακτήρα μέχρι το πιο μεγάλο, χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι καθοριστικός, καθώς είναι, πλέον, συννομοθέτης. Για αυτό και τους καλώ να προσέλθουν δυναμικά στις κάλπες».
Ποιες είναι οι τρεις κυριότερες προκλήσεις για τα επόμενα χρόνια που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ε.Ε.; Και ποιο ρόλο μπορεί να παίξει η Ελλάδα;
«Η Ευρώπη βγαίνει από έναν πενταετή κύκλο πρωτοφανών κρίσεων και εισέρχεται σε μία ακόμη δυσκολότερη περίοδο, η οποία θα καθορίσει και το μέλλον της.
Η στρατηγική της αυτονομία με την υιοθέτηση μίας ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, που θα ανταποκρίνεται άμεσα σε όλες τις κρίσεις και προκλήσεις, η ανταγωνιστικότητα, προκειμένου να καταστεί αυτόνομη και αυτάρκης σε τρόφιμα, προϊόντα και Ενέργεια, και η Κοινή Αγροτική Πολιτική, που θα ψηφιστεί το 2027 αλλά όλες οι συζητήσεις και οι διεργασίες θα αρχίσουν από την επόμενη μέρα των εκλογών, είναι ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα.
Η ενίσχυση της ήδη ισχυρής φωνής της Ελλάδας με την επικράτηση της Ν.Δ. και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Ευρωεκλογές, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο».
Μία ανάσα, πλέον, από τις Ευρωεκλογές και το κλίμα μοιάζει περισσότερο με εκείνο των εθνικών εκλογών. Θέλω να σας ρωτήσω, με την εμπειρία που διαθέτετε για την επόμενη μέρα, αν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που προσδοκάτε πώς θα ξημερώσει η 10η Ιουνίου;
«Είναι αλήθεια ότι λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, τα ευρωπαϊκά θέματα απουσιάζουν από το δημόσιο διάλογο.
Και αυτό κυρίως με ευθύνη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία ελλείψει πολιτικών και επιχειρημάτων για την Ευρώπη, έχουν δώσει στην κάλπη της 9ης Ιουνίου χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών.
Στις περιοδείες μου, στις ομιλίες μου και στις συνεντεύξεις μου επιμένω να θέτω την ευρωπαϊκή ατζέντα και να μάχομαι για να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος, ώστε να συνεχιστεί η σταθερότητα που εγγυάται η κυβέρνηση της Ν.Δ.».
Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις εκτός από την άνετη επικράτηση της Ν.Δ., δείχνουν και άνοδο τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των κομμάτων στα δεξιά σας. Τι θα λέγατε σε έναν δυσαρεστημένο ψηφοφόρο της Ν.Δ.; Και, επίσης, σε όσους έχουν αποφασίσει να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
«Η συμμετοχή μου και σε αυτές τις Ευρωεκλογές αποσκοπεί στο να αφυπνίσει και να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους, που μπορεί να είναι δυσαρεστημένοι, απογοητευμένοι ή να σκέφτονται την αποχή.
Σε αυτούς απευθύνομαι, λέγοντας ότι η γενική εικόνα είναι θετική, δεδομένων των δυσκολιών της κυβερνητικής πενταετίας και ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Τους παροτρύνω να προσέλθουν στην κάλπη και η ψήφος τους να μην αποτελέσει τον επιβραδυντικό παράγοντα στο ήδη δρομολογημένο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης».
Πάμε στα εθνικά. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία κινούνται σε ήρεμα νερά προς το παρόν. Ωστόσο, ο βόρειος γείτονάς μας επιμένει να περιφρονεί, μέσω της νέας του ηγεσίας, τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ σάς κατηγορεί για διχασμό, υποκρισία και μισαλλοδοξία. Πώς απαντάτε;
«Εν μέσω προεκλογικής περιόδου και για υφαρπαγή ψήφων, μπορεί εύκολα κάποιος με υστερίες να αναφέρεται στα εθνικά θέματα. Όμως, η άσκηση υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής δεν γίνεται με κραυγές, αλλά με ψυχραιμία και σοβαρότητα.
Προς απάντηση όλων των τελευταίων προκλητικών δηλώσεων, απλώς να υπενθυμίσω ότι είμαστε το μόνο κράτος των Δυτικών Βαλκανίων ενταγμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος των γειτόνων μας περνά από την Ελλάδα».
Θα ήθελα να επικαλεστώ πάλι την εμπειρία σας και να σας ζητήσω να περιγράψετε τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η ρητορική του θυμίζει 2015, με τοξικό λόγο και πολλή δόση λαϊκισμού. Είναι ένας πολιτικός αντίπαλος που πρέπει να ανησυχεί τη Ν.Δ.;
«Προσυπογράφω ότι το 2015 η ρητορική ήταν τοξική και με μεγάλη δόση λαϊκισμού. Όμως προσωπικά, δεν υποτιμώ κανέναν».