Της Ειρήνης Μπέλλα

« Η Κυβέρνηση  αποτελεί τον αξιόπιστο σύμμαχο της οικονομικής δραστηριότητας όλων των Ελλήνων» αναφέρει στη συνέντευξή του στο vradini.gr ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης. Επισημαίνει ότι  δεν τίθεται θέμα κρυφής ατζέντας ή νέου μνημονίου, αλλά ότι χρειάζεται μια δυναμική επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Χρειάζεται μία Νέα Συμφωνία. Ένα νέο New Deal» τονίζει προσθέτοντας ότι πρέπει «να μπολιάσουμε τις οικονομίες μας με νέο, φτηνό χρήμα το οποίο επιβάλλεται να «γυρίσει» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην πραγματική οικονομία και στις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές». Κάθετα αρνητικός  είναι σε ενδεχόμενο εκλογών. «Δεν μπορεί να χαθούν 3 μήνες στερώντας «οξυγόνο» από την οικονομία για να κάνεις τακτικισμούς. Που δεν είναι στο πολιτικό DNA του πρωθυπουργού. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Και θα τις κερδίσει και πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

-To πρώτο κύμα του κορωνοϊού η χώρα το πέρασε με επιτυχία. Όλοι, όμως, περιμένουν μεγάλη ύφεση στην ελληνική οικονομία λόγω της πανδημίας. Τι μας περιμένει από εδώ και στο εξής;  Υπάρχει ο κίνδυνος για περικοπές μισθών στο Δημόσιο; Θα χρειαστούν οι Έλληνες πολίτες να είναι έτοιμοι για νέες θυσίες;  Πώς μπορεί να αποφευχθεί αυτό;

«Το περάσαμε όλοι μαζί. Με το πολιτικό θάρρος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης που ακολούθησαν απόλυτα τη γνώμη των ειδικών. Αλλά και με την πειθαρχία των πολιτών στους οποίους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο. Αυτή η αντίληψη που μας απομακρύνει από την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ περί ελέγχου των αρμών της εξουσίας μας δίνει την ευκαιρία να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα προκειμένου να απορροφήσουμε τους κραδασμούς στην οικονομία μας. Αυτό για το οποίο οι Έλληνες μπορούν να είναι σίγουροι είναι ότι η Κυβέρνησή τους δουλεύει καθημερινά και εκμεταλλεύεται κάθε εργαλείο προκειμένου η επόμενη ημέρα να είναι όσο το δυνατό ίδια με την προ κορωνοϊού εποχή».

-Η αξιωματική  αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι θα φέρετε ένα νέο μνημόνιο και ότι δεν βοηθάτε όσο θα έπρεπε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Τι απαντάτε;

«Η Κυβέρνηση «ρίχνει» στην αγορά πακέτα στήριξης όπου χρειάζονται. Οργανώνει την επιστροφή στην κανονικότητα με σχέδιο και πρόγραμμα. Αποτελεί τον αξιόπιστο σύμμαχο της οικονομικής δραστηριότητας όλων των Ελλήνων. Υπό αυτή της έννοια δεν τίθεται θέμα κρυφής ατζέντας ή νέου μνημονίου. Χρειάζεται σχέδιο και στρατηγική. Χρειάζεται συνεχής εκτίμηση της κατάστασης και άμεσες επεμβάσεις εκεί και όπου πρέπει. Και από εκεί και πέρα χρειάζεται πολυμέτωπη και δυναμική επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειάζεται μία Νέα Συμφωνία. Ένα νέο New Deal, για το οποίο έχω γράψει από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου. Χρειάζεται να μπολιάσουμε τις οικονομίες μας με νέο, φτηνό χρήμα το οποίο επιβάλλεται να «γυρίσει» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην πραγματική οικονομία και στις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές. Είμαι σίγουρος ότι παρά το γεγονός ότι οι δυσκολίες είναι πρωτόγνωρες και πάλι θα τα καταφέρουμε. Πρωτόγνωρες, αλλά όχι ανυπέρβλητές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ελληνικό λαό». 

-Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές  με ένα οικονομικό πρόγραμμα που πρόβλεπε μεγαλύτερα ποσοστά ανάπτυξης και περισσότερες θέσεις εργασίας. Αυτό πλέον θεωρείτε ανέφικτο. Μήπως λοιπόν χρειάζεται να πάρει μια νέα εντολή με νέες κάλπες; 

«Κατ’ αρχάς, προεκλογικά υποσχεθήκαμε λίγα. Δεν τάξαμε λαγούς με πετραχήλια. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα πολύ γρήγορα και μέχρι την έναρξη της πανδημίας να έχουμε υλοποιήσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του προεκλογικού μας προγράμματος. Τέτοια αντιστοιχία προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων δεν είχε, κυρία Μπέλλα, καμία Κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης. Από εκεί και πέρα, είμαι κάθετα αρνητικός σε ενδεχόμενο εκλογών. Το έχω πει από τους πρώτους άλλωστε. Όταν η χώρα χρειάζεται επανεκκίνηση δεν κάνεις εκλογές. Δεν μπορεί να χαθούν 3 μήνες στερώντας «οξυγόνο» από την οικονομία για να κάνεις τακτικισμούς. Που δεν είναι στο πολιτικό DNA του πρωθυπουργού. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Και θα τις κερδίσει και πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γιατί κατάφερε μέσα από την κρίση να αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης πολιτών – πολιτικών».

-Ένας ανασχηματισμός  άμεσα διαψεύστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου. Τον θεωρείτε όμως πιθανόν αργότερα, ίσως τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο  όταν η χώρα θα  περάσει το στάδιο της μετάβασης στην κανονικότητα;

«Τα σενάρια για ανασχηματισμό τα έκλεισε το Μέγαρο Μαξίμου μόλις την περασμένη Κυριακή. Η Κυβέρνηση συνεχίζει απερίσπαστη να αντιμετωπίζει, με την αποτελεσματικότητα και τη μεθοδικότητα που τη χαρακτηρίζει τόσο την υγειονομική κρίση όσο και τις συνέπειές της. Δίνει τη μάχη  και θα νικήσουμε».  

-Τουρισμός με περιορισμούς μπορεί να υπάρξει;

«Όλα μπορούν να υπάρξουν αρκεί να αντιληφθούμε ότι η προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες αποτελεί ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας. Το απόλυτο συγκριτικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας στην προκειμένη συγκυρία είναι ότι αναδείξαμε την αντίληψη της ασφάλειας σε αξία ισότιμη με αυτή της φυσικής ομορφιάς του τόπου μας. Από εκεί και πέρα θέλοντας να συμβάλλω στο δημόσιο διάλογο, πρότεινα ένα τρίπτυχο δράσης για τον τουρισμό της Καβάλας και της Θάσου με σκοπό τη διατήρηση της ρευστότητας, τη μείωση του λειτουργικού κόστους και τη στήριξη της απασχόλησης, αλλά και την ανανέωση και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, την εμπέδωση της υγειονομικής ασφάλειας, καθώς και την «έξυπνη» ψηφιακή εκστρατεία επικοινωνίας. Η αποδοχή των προτάσεων αυτών από τους φορείς του τουρισμού της Καβάλας μου δίνει την αισιοδοξία ότι φέτος θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα». 

-Πώς σχολιάζεται τους αφορισμούς του Μητροπολίτη Αμβρόσιου;

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος επιλέγει να προκαλεί. Αυτό που δεν πρέπει να εκφεύγει της προσοχής μας είναι το γεγονός ότι η πεμπτουσία της χριστιανικής αντίληψης είναι η αγάπη. Προσωπικά αυτή επιλέγω να ακολουθώ ακόμα και για εκείνους με τους οποίους τυχαίνει να διαφωνώ».

-Η παραίτηση του Τούρκου αντιναύαρχου της πολιτικής της Γαλάζιας Πατρίδας μήπως σημαίνει ότι αλλάζει τακτική η Τουρκία όσον αφορά το Αιγαίο και τις σχέσεις με την Ελλάδα;

«Ο τρόπος που ασκεί την εξωτερική της πολιτική η Τουρκία και οι μεθοδεύσεις που μετέρχεται προκειμένου να εκφράσει τις απαράδεκτες και ανυπόστατες αξιώσεις της είναι γνωστός. Θεωρώ ότι παρά τις όποιες εξελίξεις αυτό θα συνεχίσει να ισχύει. Πρέπει να καταλάβουμε ότι σε αντίθεση με τη χώρα μας βρίσκεται σε συνθήκες απόλυτης πίεσης. Η Ελλάδα κλήθηκε από σχεδόν την αρχή του έτους να χειριστεί δύο σημαντικές κρίσεις. Την εθνική κρίση, με τις χιλιάδες των καθοδηγούμενων μεταναστών να θέλουν να περάσουν στα ελληνικά και συνεπώς ευρωπαϊκά σύνορα, υποκινούμενοι – όπως όλα δείχνουν – από την Τουρκία. Υπερασπιστήκαμε με απόλυτη επιτυχία όχι μόνο τα εθνικά μας σύνορα, αλλά τα ευρωπαϊκά σύνορα. Είπαμε «όχι» στα σχέδια του Ερντογάν. Νικήσαμε, κυρία Μπέλλα, την Τουρκία του Ερντογάν. Και αμέσως μετά την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, μία μάχη με ένα αόρατο εχθρό και άγνωστες συνέπειες. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η χώρα βγήκε πανθομολογουμένως θριαμβεύτρια. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας είναι ότι μπορούν να αισθάνονται απόλυτα σίγουροι και ασφαλείς, καθώς η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύει καθημερινά τα οξυμμένα της αντανακλαστικά, την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητά της τόσο σε υγειονομικό όσο και εθνικό επίπεδο κάνοντας τη χώρα και τους πολίτες της υπερήφανους».