Κεντρική φωτογραφία πηγή: Μαρία Χατζηιωαννίδου

Δέχθηκε με το χαμόγελό της να μας μιλήσει με νηφαλιότητα για τα σημεία των καιρών. Άφησε να βγουν τα ευαίσθητα καλλιτεχνικά της συναισθήματα, μίλησε ωστόσο και με ψυχραιμία. Με τη λογική. Παραδέχεται βέβαια πως ο κάθε ένας έχει τη δική του. Η Ναταλία Δραγούμη στο vradini.gr μιλάει για τον κορωνοϊό και ό,τι μας προκαλεί …

Φωτογραφία: Μαρία Χατζηιωαννίδου

Ναταλία ποιο στοιχείο είναι κυρίαρχο στο μυαλό σου, με όλα αυτά που ζούμε;

“Δεν είναι ένα. Περνάω από διάφορα στάδια, σκέψεις και προσπαθώ να εξηγήσω το γιατί. Να το εξηγήσω επιστημονικά, όταν το κάνω αυτό με… ξεφοβίζει, να το ψάξω, να διαβάσω γι αυτό. Ηρεμώ όταν πατάω στη γη και διαβάζω σοβαρά επιστημονικά άρθρα και καταλαβαίνω από τι προέρχεται. Υπάρχει φοβία για το τέλος του κόσμου, που θα πάει όλο αυτό. Είναι λογικό. Θεωρώ πολύ σημαντικό να διαβάζω επιστημονικές εξηγήσεις. Σιχαίνομαι τους συνωμοσιολογία. Δεν μου αρέσει, θεωρώ ότι είναι κάτι φάουλ και αυτογκόλ να συνωμοσιολογείς, διότι αυτή η κρίση μας αφορά όλους, άρα πρέπει να μας ενώνει. Όλο τον πλανήτη. Δεν έχει νόημα να παλεύεις και να κοντράρεις”.

Από τα διαβάσματά σου που τείνεις ;

“Είμαι κοντά στο να πιστεύω ότι προέρχεται από τη σχέση μας με τα ζώα. Την εκτροφή τους. Ότι ο άνθρωπος τρώει πολύ κρέας και οι ανάγκες του οδηγούν τους κτηνοτρόφους να ζουν τα ζώα σε συνθήκες που ευνοούν αυτούς τους ιούς. Δεν είμαι χορτοφάγος. Το διευκρινίζω. Δε λέω να σταματήσουμε να τρώμε κρέας, ίσως βέβαια θα έπρεπε να τρώμε πιο λίγο”.

Η κλιματική αλλαγή τι ρόλο παίζει ;

“Ο κάθε ένας διαλέγει κάτι να πιστέψει. Από αυτά που τον βολεύουν με τον δικό του τρόπο σκέψης. Παλιότερα, πριν 10.000 χρόνια, επειδή ο κόσμος έπαιρνε τα δάση και τα έκανε κατοικίες, επειδή ο άνθρωπος εισέβαλε στη φύση, έγινε μετάδοση των ιών που μεταλλάχθηκαν. Τώρα η αλλαγή του κλίματος ήρθε να μας κάνει ένα pause και να μας υποχρεώσει να σκεφτούμε”.

Μπορεί να μας κάνει καλό, μακροπρόθεσμα ;

“Το σοκ που βιώνουμε μπορεί να έχει αποτέλεσμα, διότι άλλο είναι να το βλέπεις στις ειδήσεις και τα περιοδικά και άλλο να κινδυνεύει ο άνθρωπός σου, μέσα στο σπίτι του. Είναι ένα βίαιος τρόπος για να σκεφτούμε πώς θα συνεχίσουμε τη συγκατοίκησή μας με τη φύση. Είναι ένα χαστούκι που θα μας βάλει σε πιο θετικές τροχιές. Από τον εαυτό μας, έως τους μεγάλους ηγέτες που βλέπουν μόνο τα συμφέροντα”.

Εμείς δείξαμε πάντως ετοιμότητα και πειθαρχία.

“Ώς Έλληνες παρουσιάσαμε ένα προφίλ που δεν είχαμε δείξει πολύ καιρό. Είμαστε ένας λαός που είμαστε συνηθισμένοι να αγκαλιαζόμαστε στα δύσκολα. Νιώθω ότι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που είμαστε στα διεθνή πρωτοσέλιδα, για το πώς χειριστήκαμε αυτή την κατάσταση, Είναι η πρώτη φορά που νιώθω έτσι. Συνήθως λέγαμε οι Ελβετοί, οι Ευρωπαίοι. Και αυτό πρέπει να μας βάλει να σκεφτούμε. Στη κρίση δείξαμε άλλο πρόσωπο. Και αυτό θα είναι καλό να το κρατήσουμε”.

Φωτογραφία: Διονύσης Κούτσης

Τι σκέφτεσαι την ώρα του εγκλεισμού ;

“Τα καλά. Είναι λίγο κλισέ, όμως επιβεβαιώνω πόσο σημαντική είναι η αξία της οικογένειας, πόσο χαίρομαι που έχω οικογένεια. Το χιούμορ μέσα στο σπίτι, στην καθημερινότητα, να γελάς από το πρωι έως το βράδυ. Είναι πολύ απλό, αλλά και τόσο σημαντικό. Είμαι πολύ κοντά επίσης με τα ζώα, πάρα πολύ. Έχασα το σκύλο μου μέσα στην κατάσταση αυτή, ήταν πού οδυνηρό και είναι ακόμα”.

Η δουλειά σου βέβαια, όπως όλων, επίσης σε pause…

“Θεωρώ πως το επάγγελμά μου είναι από τα πρώτα που έχουν πληγεί γιατί στηρίζεται στο συνωστισμό. Ανησυχώ πολύ για το θέατρο. Όλοι μιλάνε επίσης για νέα έξαρση του ιού το χειμώνα. Θεωρώ ότι το θέατρο θα είναι ανάπηρο το χειμώνα. Είναι πού δυσάρεστο για τη δουλειά”.

Τώρα που ήσουν ;

“Στην παράσταση : Προσοχή ο φίλος δαγκώνει. Διεκόπη βίαια. Χτες Κυριακή των Βαϊων, ήταν η τελευταία ημέρα της θεατρικής σεζόν. Είναι προγραμματισμένη μία περιοδεία και περιμένουμε να δούμε εάν θα ξεκινήσουμε τον Ιούλιο. Πορεύομαι με την ελπίδα ότι μπορεί να γίνει και περιμένω την άρση των μέτρων και για να συνεχίσουμε και την εκπομπή στην ΕΡΤ Στα τραγούδια λέμε ναι, όπως και την επανεκκίνηση των γυρισμάτων για το Γυναίκα χωρίς όνομα στον ΑΝΤ-1. Έχω συζητήσει ήδη κάποιες άλλες προτάσεις, ιδέες που δεν ξέρω ακόμη εάν θα υλοποιηθούν. Για τη ώρα είμαι σπίτι και μαγειρεύω, σκουπίζω, καθαρίζω, αγαπώ τα παιδιά μου και βλέπω σήριαλ και ταινίες”.