Συνέβη σε δημόσιο νοσοκομείο | ZABOUNIS 768x776 1 1

Το περιστατικό έλαβε χώρα σε κρατικό θεραπευτήριο της πρωτευούσης. Ασθενής προσέρχεται και αναζητεί πληροφορίες στο φυλάκιο της εισόδου. Ουδείς υπάλληλος παρών. Ανήσυχος, λόγω του προβλήματος υγείας του, απευθύνεται σε έναν από τους φρουρούς ιδιωτικής εταιρείας security, ο οποίος του απαντά μονολεκτικώς,  «περιμένετε». Μετά από εύλογη αναμονή, αποφασίζει να δρασκελίσει το κατώφλι του φυλακίου. Στο αριστερό του χέρι αντικρύζει καθήμενο έναν κύριο, μάλλον προϊστάμενο, ο οποίος συνομιλεί με μία κυρία, σε ευχάριστο κλίμα.

«Συγγνώμη, είναι κανείς εδώ;», ερωτά δις, χωρίς να λάβει απάντηση. Στρέφει την προσοχή του προς την δεξιά πλευρά, όπου ευρίσκονται τρεις κυρίες απασχολημένες με τα κινητά τους. Η μία εξ αυτών, παίζουσα ηλεκτρονικό πόκερ, δέει να ανασηκώσει το κεφάλι της και να του συστήσει… αναμονή. Την ώρα που μου διηγείται ο παθών την περιπέτειά του, ανακαλώ στην μνήμη δύο πληροφορίες: την ηρωϊκή στάση των υγειονομικών, όλων ανεξαιρέτως των κρατικών νοσοκομείων, κατά την διάρκεια της πανδημίας, σε συνδυασμό με τις καταγγελίες της αντιπολιτεύσεως για υποστελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.).

Η εικόνα δημοσίων υπαλλήλων που «λουφάρουν» είναι τόσο οικεία στην ελληνική πραγματικότητα όσο και η έρημος στην Σαχάρα. Στον αντίποδα, για να είμεθα δίκαιοι, υπάρχουν λειτουργοί του κρατικού μηχανισμού που ιδροκοπούν για να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους. Έχω υπ’ όψιν μου παιδική φίλη δικαστή, που κάθε φορά που επικοινωνούμε τις απογευματινές ώρες, για να βγούμε το βράδυ, αδυνατεί να με συνοδεύσει, διότι «πνίγεται» στην δουλειά.

Η στοχοθεσία για να μπει σε τάξη το «τέρας» του Δημοσίου ξεκίνησε ήδη από το 2004, επί κυβερνήσεως Καραμανλή, αλλά ουδέποτε εφηρμόσθη. Μία αναλαμπή συνετελέσθη τότε, όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις δηλώσεις του να είναι στην σωστή κατεύθυνση: «Για πολλά χρόνια κάθε έννοια αξιολόγησης στο Δημόσιο είχε καταστρατηγηθεί. Σε κάθε ομάδα εργαζομένων κάποιοι αποδίδουν καλύτερα, κάποιοι χειρότερα. Η συγκριτική αξιολόγηση είναι εργαλείο (…) Θα αξιολογείται ο υπάλληλος βάσει συγκεκριμένων στόχων που θα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ υπαλλήλου – προϊσταμένου». Και ύστερα ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ…

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»