Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία υπό όρους - Ξεκίνησε επαφές ο Κ. Μητσοτάκης

Η ελληνική πλευρά στηρίζει την πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι για επιβολή κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα

mitsotakis

Οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται στο μενού της σημερινής έκτακτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι αφιερωμένη στις διεθνείς σχέσεις, αλλά οι απειλές οι οποίες πλανώνται επάνω από το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο θα βρίσκονται επίσης στην ατζέντα των συνομιλιών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά στις 15.00 ώρα Βρυξελλών.

Στη συζήτηση δίνεται έμφαση «στις ευρωτουρκικές σχέσεις» καθώς και «στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενιαίας φωνής της ΕΕ απέναντι σε έναν σημαντικό εταίρο για την Ευρώπη όπως η Τουρκία, ο οποίος όμως με τις ενέργειές του δείχνει να απομακρύνεται από τη Δύση» αναφέρουν πηγές.

Εν συνεχεία ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα έχουν σήμερα συνομιλίες εξ ολοκλήρου αφιερωμένες στην Τουρκία, μετά την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του vradini.gr και της Ειρήνης Μπέλλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός πηγαίνει ενισχυμένος στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς έχει στις αποσκευές του και τα μηνύματα που εξέπεμψε η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη χώρα μας.

Το σημαντικότερο στην προετοιμασία αυτή και στο οποίο ρίχνει ιδιαίτερο βάρος η κυβέρνηση είναι ο όσο το δυνατόν καλύτερος συντονισμός με την Κυπριακή Δημοκρατία. Γι’ αυτό και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε στη Λευκωσία για μια συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη. Η επίσκεψη αυτή έστειλε μήνυμα προς όσους διασπείρουν σενάρια περί διάσπασης της κοινής γραμμής Ελλάδας- Κύπρου.

Η ελληνική πλευρά στηρίζει την πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι για επιβολή κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνδράμουν την Τουρκία σε παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Για να μην υπάρχει σύγχυση αυτές οι κυρώσεις είναι ένα πλέγμα κυρώσεων διαφορετικό από τον κατάλογο κυρώσεων που έχει προτείνει ο κ. Μπορέλ, γενικά για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Προϋπήρχε αυτό το πλαίσιο κυρώσεων- για επιβολή κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνδράμουν την Τουρκία σε παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ- από το καλοκαίρι του 2019. Έγινε αποδεκτό αυτό το πλαίσιο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου του 2019.

Ο κατάλογος των κυρώσεων που έχει προτείνει ο Ζοζέπ Μπορέλ στους υπουργούς εξωτερικών της Ε.Ε. στα τέλη Αυγούστου 2020 είναι το βασικό ζητούμενο της ελληνικής πλευράς. Εν αναμονή της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών η Αθήνα δεν ζητά την επιβολή κυρώσεων. Ωστόσο ζητά να εγκριθεί από τους ευρωπαίους εταίρους μας ο κατάλογος και να εφαρμοστεί σε τυχόν νέα πρόκληση.

Αυτός είναι ο κύριος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτό θα ζητήσει από τους ομολόγους του. «Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από τους τακτικισμούς της Τουρκίας και να χάνουμε χρόνο, αλλά να σταλεί ένα ξεκάθαρο προειδοποιητικό μήνυμα προς την Τουρκία ότι η για την όποια παραβατικότητα της στο μέλλον θα υπάρχουν κυρώσεις» θα είναι η ουσία των όσων θα ειπωθούν. Ωστόσο το να γίνει ένας αυτόματος μηχανισμός κυρώσεων είναι ένας δύσκολα επιτεύξιμος στόχος όπως αναγνωρίζουν αρκετοί από την ελληνική πλευρα, γιατί κάτι τέτοιο μέχρι τώρα δεν ισχύει. Η Αθήνα ωστόσο θα προσπαθήσει να μη χασει το momentum. Αυτό αντιλαμβάνεται και η Άγκυρα για αυτό σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έστειλε και δεύτερη επιστολή στους ευρωπαίους ηγέτης πλην της Ελλάδας και της Κύπρου.

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης για Τουρκία: Nα σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις

Χθες, παραμονή της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε την Άγκυρα να επιδείξει «εποικοδομητική» στάση στην διευθέτηση των διαφορών με την Αθήνα και την Λευκωσία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επισείοντας παράλληλα την απειλή των κυρώσεων κατά του τουρκικού καθεστώτος.

Ο δρόμος είναι στενός για τους 27: δεν πρέπει να υπονομεύσουν τις συνομιλίες για την επανάληψη των οποίων δεσμεύθηκαν η Αθήνα και η Άγκυρα, αλλά προτίθενται να αποστείλουν αυστηρό μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Υπάρχει ομόφωνη βούληση αποκατάστασης υγιών σχέσεων με την Τουρκία, αλλά υπάρχουν όροι», σχολίασε ευρωπαίος διπλωμάτης. «Πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία, το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα και το κατάλληλο πολιτικό μήνυμα», πρόσθεσε.

Σε περίπτωση άμβλυνσης της έντασης στην περιοχή, η Ευρωπαϊκή Ενωση δηλώνει έτοιμη να επαναλάβει τις συνομιλίες για την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία και για το καθεστώς της βίζας.

Οι 27 κρίνουν θετική την απόφαση της Αγκυρας για την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις. «Όμως δεν έχουμε δει τις ίδιες διαθέσεις απέναντι στην Κύπρο», τόνισε ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Σήμερα οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν χαράξει κόκκινες γραμμές με τον πρόεδρο Ερντογάν στο Αιγαίο, την Λιβύη, ακόμη και στον Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μόνο οι Ευρωπαίοι δεν το έχουν κάνει προς το παρόν και ο πρόεδρος Ερντογάν το εκμεταλλεύεται για να προωθήσει τα πιόνια του», υποστηρίζει ο Πιερ Ραζού, ακαδημαϊκός διευθυντής του Fondation méditerranéenne d'études stratégiques (Μεσογειακό Ιδρυμα Στρατηγικών Μελετών).

Δείτε επίσης