Εγκρίθηκε η συμφωνία των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ιστορικό σχέδιο, με σκοπό την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, μετά το πλήγμα που δέχθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά: «Αυτή η σύνοδος ολοκληρώθηκε. Πετύχαμε ένα πάρα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Η χώρα μας ήταν από τις πρώτες που είχε ζητήσει μια μεγάλη φιλόδοξη λύση.

Είχαμε στείλει επιστολή στον Σαρλ Μισέλ για να διατεθούν πόροι απευθείας στα κράτη μέλη. Μετά από πολλή προσπάθεια και αμοιβαίους συμβιβασμούς δημιουργήσαμε μία φιλόδοξη αντίδραση. Η Ευρώπη έδειξε σήμερα ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Για πρώτη φορά η πατρίδα μας αποκτά πρόσβαση σε τόσο φιλόδοξα εργαλεία. Καταφέραμε τελικά μέσα από μία διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων να προστατεύσουμε τα πρόγραμμα. Η Ελλάδα κλήθηκε να συμμετέχει και συμμετείχαμε ενεργά σε ότι συνέβη τα τελευταία 4 24ωρα. Η Ευρώπη στηρίζει την αλληλεγγύη. Θα εργαστούμε με σύνεση και θα παράγουμε έργο που θα μεταμορφώσει τη χώρα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους υποστήριξαν την προσπάθεια μας».

Την επίτευξη της συμφωνίας ανακοίνωσε ο Σαρλ Μισέλ στις 6:31 το πρωί της Τρίτης, έπειτα από πέντε ολόκληρες ημέρες διαπραγματεύσεων.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου είχε ανακοινώσει νωρίτερα την επανέναρξη της ολομέλειας, καθώς είχε προηγηθεί διακοπή για να υπάρξει «ένας περιορισμένος αριθμός τεχνικών προσαρμογών» επί τη βάσει της τελευταίας πρότασης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για επιχορηγήσεις ύψους 390 δισ. ευρώ και δάνεια ύψους 360 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη επιβεβαιώνει την εκτίμηση πολλών ευρωπαϊκών διπλωματικών πηγών, οι οποίες επισήμαιναν ότι το κείμενο της συμφωνίας ήταν έτοιμο και απέμενε πλέον μόνο να το εγκρίνουν οι ηγέτες.

Ουγγρικά ΜΜΕ προσκείμενα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, έκαναν λόγο για «μεγάλη νίκη».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ δεν θέλησε να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό κατά τον οποίο η επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ ως το τέλος του έτους υποσχέθηκε ότι η λεγόμενη διαδικασία βάσει του άρθρου 7, που θεωρητικά μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων, θα τερματιστεί οριστικά.

«Η Ουγγαρία δήλωσε έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 7 ώστε να μπορέσει να ληφθεί απόφαση στο (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ. «Η γερμανική προεδρία του (Ευρωπαϊκού) Συμβουλίου δέχθηκε να φροντίσει η διαδικασία αυτή να προχωρήσει, εντός των ορίων των δυνατοτήτων της», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τόσο η Ουγγαρία, όσο και η Πολωνία ανακαλούνται συχνά στην τάξη από τις Βρυξέλλες, καθώς οι κυβερνήσεις των δύο χωρών κατηγορούνται πως υπονομεύουν τους κανόνες για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες. Βουδαπέστη και Βαρσοβία είναι αμφότερες αντιμέτωπες με τη λεγόμενη διαδικασία βάσει του άρθρου 7.

Είχε προταθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής να προβλεφθεί η δυνατότητα αναστολής, ή μείωσης, της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στις χώρες αυτές εάν κριθεί πως δεν σέβονται τις ευρωπαϊκές αξίες.

Πολωνία και Ουγγαρία απείλησαν ότι θα πρόβαλαν το βέτο τους εάν αποκρυσταλλωνόταν στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οποιαδήποτε σύνδεση ανάμεσα στη χρηματοδότηση και το Κράτος Δικαίου αλλά, κατά τη διάρκεια της τέταρτης νύχτας διαπραγματεύσεων, προέκυψε ένα κείμενο στο οποίο θεωρείται πλέον πως συναινούν όλοι οι ηγέτες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Με βάση τον μηχανισμό που προβλέπεται, η οποιαδήποτε αναστολή ή μείωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων εξαιτίας παραβιάσεων των αρχών του Κράτους του Δικαίου θα πρέπει να εγκρίνεται από ειδική, ενισχυμένη πλειοψηφία των κρατών μελών (το 55%, που θα πρέπει να αντιπροσωπεύει το 65% του συνολικού πληθυσμού) της ΕΕ, κάτι που καθιστά πολύ πιο δύσκολο να επιβληθεί το μέτρο που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ενδεχόμενο βέτο του Όρμπαν για το ζήτημα αυτό θα έθετε εν αμφιβόλω όλη τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για το σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα συμπεριληφθεί στο προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, συνολικού ύψους 1,074 τρισεκ. ευρώ.

Η διαδικασία βάσει του άρθρου 7 σε βάρος της Πολωνίας ανάγεται στον Δεκέμβριο του 2017. Τον Σεπτέμβριο του 2018 κινήθηκε η ίδια διαδικασία σε βάρος της Ουγγαρίας, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Προς το παρόν, έχουν ανασταλεί.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ