Η πρώτη διά ζώσης συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών ύστερα από μήνες, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ήταν εντελώς διαφορετική. Μάσκες, κοινωνικές αποστάσεις και… αγκώνες για τον χαιρετισμό στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Ενώ στην Ευρώπη εξελίσσεται σε βασική οδηγία για όλες τις χώρες η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους, οι ηγέτες της ΕΕ που έφθασαν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα μπορούσαν να μη φορούν το δικό τους κάλυμμα προσώπου. Και για την προστασία τους και για να δώσουν το παράδειγμα.

Στις μάσκες λοιπόν υπήρχε… ποικιλία. Οι ηγέτες φόρεσαν από απλές χειρουργικές μάσκες έως πιο… ιατρικές και κάποιοι υφασμάτινες. Κάποιοι εκ των ηγετών, μάλιστα, είχαν το δικό τους στιλ στη μάσκα, όπως για παράδειγμα ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο Ιταλός και ο Πορτογάλος, οι οποίοι φόρεσαν μάσκες με τη σημαία της χώρας τους, αλλά και ο Χαβιέ Μπετέλ του Λουξεμβούργου, που φόρεσε μακράν την πιο fun μάσκα, η οποία έγραφε στα Λουξεμβουργιανά «Moien», δηλαδή «Πρωί», κάτι σαν το δικό μας… «Μέραααα».

Το Politico.eu θέλησε να κάνει μια ψηφοφορία για το ποιος ηγέτης φόρεσε τη μάσκα του καλύτερα και τα αποτελέσματα -μολονότι η ψηφοφορία είναι ακόμη ανοιχτή- έχουν ως εξής:

Ξαβιέ Μπετέλ: 10/10


Με τη μάσκα του να γράφει… Καλημέρα, ο Μπετέλ του Λουξεμβούργου, ο οποίος δήλωσε ότι θα έρθει για διακοπές στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα, κέρδισε τις εντυπώσεις.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ είχε την καλύτερη μάσκα στη Σύνοδο Κορυφής σύμφωνα με το Politico

Κυριάκος Μητσοτάκης: 9/10


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε μια μπλε υφασμάτινη μάσκα με τη σημαία της Ελλάδας στο πλάι. Σωστά τοποθετημένη ώστε να καλύπτει όπως πρέπει τη μύτη και το στόμα και σφιχτά δεμένη «τόσο – όσο», για να μην υπάρχουν χαλαρά -και εκτεθειμένα- σημεία στο πρόσωπο. 

Με 9/10 βαθμολόγησε το Politico τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον τρόπο που φόρεσε τη μάσκα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τζουζέπε Κόντε: 7/10


Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε επέλεξε μια μάσκα ιδίου στιλ με αυτήν του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά με πιο χαλαρή εφαρμογή στο πρόσωπο σε σχέση με εκείνη του Έλληνα πρωθυπουργού.

Politico: Με μάσκα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Ανγκελα Μέρκελ: 6/10


Η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία σήμερα έχει τα γενέθλιά της, επέλεξε μια πιο χοντρή μάσκα, ελπίζοντας σε ένα πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα.

Ανγκελα Μέρκελ

Μπόικο Μπορίσοφ: 6/10

Το Politico σχολιάζει ότι η μάσκα του Βούλγαρου πρωθυπουργού τού ήταν αρκετά χαλαρή. Μάλιστα, είναι από τις μάσκες με τη βαλβίδα που τόσες και τόσες φορές οι λοιμωξιολόγοι έχουν τονίσει ότι δεν είναι από τις συνιστώμενες για χρήση από τους πολίτες.

Μάσκα με βαλβίδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ


Σόφι Βίλμες: 5/10


Η μάσκα της Βελγίδας πρωθυπουργού και άρεσε και δεν άρεσε…

Σόφι Βίλμες

Αντόνιο Κόστα: 5/10
Με σημαιάκι της χώρας του η μάσκα που έβαλε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, αλλά με «προβλήματα» στην εφαρμογή, όπως φαίνεται και από τα κενά που δημιουργούνται στο ύψος της μύτης.

Αντόνιο Κόστα

Μέτε Φρεντέρικσεν: 4/10


Κλασική χειρουργική μάσκα για την πρωθυπουργό της Δανίας.

Μέττε Φρεντέρικσεν


Εμανουέλ Μακρόν: 3/10


Μάλλον θα περίμεναν κάτι πιο σικ από τον Γάλλο πρωθυπουργό.

Politico: Με μάσκα για τον κορωνοϊό ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: 2/10


Οπως σχολιάζει το Politico, η πρόεδρος της Κομισιόν δεν θέλησε να τραβήξει την προσοχή και φόρεσε την πιο κλασική μάσκα.

Politico: Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ - Φόρεσε μάσκα


Σαρλ Μισέλ: 1/10

«Μονάδα» για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Η χαμηλή βαθμολογία από το Politico οφείλεται και στον τρόπο που φόρεσε τη μάσκα, ενώ δεν έλειψαν και οι φορές που προσπαθούσε με γυμνά χέρια να τη διορθώσει στο πρόσωπό του.

Politico: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πιάνει τη μάσκα με γυμνά χέρια στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ