Σε εξέλιξη είναι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία να σημειωθεί πως πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν θετικές εξελίξεις τόσο για την Ελλάδα όσο και την Κύπρο.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το κείμενο της κοινής δήλωσης των ηγετών για την Τουρκία τροποποιήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιεί Αθήνα και Λευκωσία.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο κείμενο περιγράφει πολύ πιο αναλυτικά από τα προσχέδια, τις προϋποθέσεις και τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία προκειμένου να ενεργοποιηθεί η θετική ατζέντα.

Στο ίδιο κείμενο επιπλέον, εμπεριέχεται ο όρος ότι η όποια πρόοδος με την Τουρκία είναι αναστρέψιμη.

Όσον αφορά την διατύπωση που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία, είναι πιο έντονη, τη στιγμή που στο πρώτο προσχέδιο ήταν ανύπαρκτη και στο δεύτερο υπήρχε μια μικρή αναφορά.

Όπως φαίνεται, οι αλλαγές ικανοποιούν Αθήνα και Λευκωσία και πλέον η συζήτηση για το κείμενο των Ευρωπαίων σχετικά με την Τουρκία φαίνεται πως έχει κλείσει.

Στη Σύνοδο και ο Τζο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συμμετέχει στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.

Επιπλέον ο Αμερικανός πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και αργότερα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.