Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής τηλεόρασης RAI η Ιταλία, υποστηριζόμενη και από την Ισπανία, υπέβαλε βέτο στο προσχέδιο του κειμένου συμπαρασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Ο λόγος που ο Τζουζέπε Κόντε προέβη σε αυτήν την ενέργεια είναι η άρνηση από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ για την έκδοση ευρωομολόγου, του λεγόμενου και κορωνο-ομολόγου, που θα βοηθήσει τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου να δανείζονται με ευνοϊκότερους όρους από τους τωρινούς.

Κόντε και Σάντσεθ φαίνεται ότι έχουν συνάψει μια μίνι συμμαχία, καθώς περίμεναν πιο συγκεκριμένες αποφάσεις από τη Σύνοδο Κορυφής αλλά το προσχέδιο που παρουσιάστηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες δεν είχε καμία αναφορά σε ευρωομόλογα. Σε αυτό έπαιξε ρόλο η πίεση που άσκησαν η Γερμανία και η Ολλανδία.

Μάλιστα, είχε αφαιρεθεί ακόμη και η άμεση αναφορά στον ESM, που υπήρχε στην προηγούμενη εκδοχή.

«Αν σκέπτεστε να μας βοηθήσετε με καθιερωμένους μηχανισμούς προστασίας, που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν, τότε αφήστε το… θα προχωρήσουμε μόνοι μας. Δεν σας χρειαζόμαστε», φέρεται να δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», συμπλήρωσε, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ.

Το απορριφθέν προσχέδιο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν, οι 27 χαιρετίζουν τις κινήσεις πιστωτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και ζητούν από το Eurogroup να ολοκληρώσει το έργο του για τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων των κρατών μελών.

Παράλληλα, φέρονται να δεσμεύονται σε συντονισμό σε σχέση με τους συνοριακούς έλεγχους, τις κοινές προμήθειες υγειονομικού υλικού και τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του ιού.

«Σημειώνουμε την πρόοδο που έχει σημειώσει η ευρωομάδα για την υποστήριξη λόγω της πανδημικής κρίσης. Καλούμε την ευρωομάδα να φέρει αποτελέσματα χωρίς καθυστέρηση και να αναπτύξει τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές τις προσεχείς εβδομάδες.

Η απάντησή μας θα πρέπει να λάβει υπόψη την άνευ προηγουμένου φύση του σοκ του COVID-19 που πλήττει όλες τις χώρες μας και θα ενισχυθεί, εάν χρειαστεί, με τρόπο συνεκτικό, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, προκειμένου να υπάρξει συνολική απάντηση», αναφέρουν όσον αφορά τη χρηματοδότηση της δημοσιονομικής πολιτικής.